حجتالاسلاموالمسلمین مجتبی ذوالنور، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ در پاسخ به سؤال نقش مجلس شورای اسلامی در حمایت از دولت جهت تحقق رسالتهای خود گفت: دولت اگر مشکلی داشته باشد؛ باید این آن به مجلس منتقل کند و اگر تغییر در برنامههای پنج ساله دارد مجلس با دوسوم رأی نمایندگان میتواند آن مسئله را حل کند. اگر تغییر در برنامه بودجه سالانه است، دولت میتواند لایحه اصلاحی بدهد تا تغییر ایجاد شود.
نماینده مردم قم در مجلس گفت: دولت هر کاری بخواهد انجام دهد و استدلال لازم را هم برای آن فعالیت داشته باشد، مجلس از آن فعالیت استقبال میکند و آمادگی دارد تا کمکهای خود را عرضه کند تا انشاءالله آن مسئولیتها و فعالیتها محقق شود.
ذوالنور گفت: کار دیگری که مجلس میتواند جهت تحقق مسئولیتهای دولت انجام دهد، بُعد نظارتی مجلس است. باتوجه به اینکه دولت قوه مجریه است و در بطن فعالیت قرار دارد، ممکن است برنامههایی داشته باشد که با اهداف، رسالت و مأموریت دولت سازگاری نداشته باشد؛ لذا در این مسائل مجلس از بعد نظارتی حتما باید مراقب دولت باشد، دست دولت را بگیرد و کمک حال باشد و اگر دولت دچار مشکلی شد، اعلام حضور کند. امام صادق(ع) فرمود: «انصر اخاک ظالما کان او مظلوما: بردارت را یاری کن؛ ظالم باشد یا مظلوم» گفتند «فرزند رسولالله، فرد اگر مظلوم باشد که تکلیف معلوم است اما اگر ظالم باشد چرا باید کمک شود؟»، حضرت فرمود: جلوی ظلم او را که بگیری کمک کردهای.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به اینکه «استیضاح در مجلس چه نقش و تأثیری جهت پیشبرد اهداف دولت دارد؟» گفت: استیضاح وزرا در برخی موارد درست و در برخی موارد به عقیده من نادرست است؛ نفس استیضاح بهعنوان کاری مطلوب و حق مجلس است اما بستگی به مصادیق آن دارد. در برخی موارد مهرهای در دولت ناکارآمد بوده و خود دولت هم یا مصلحت نمیبیند و یا در رودربایستی قرار گرفته، مجلس در این خصوص ورود کرده و با استیضاح این نقیصه را بر طرف میکند.
نماینده مردم قم در مجلس با اشاره به اینکه در برخی مواقع هم استیضاح به نفع دولت نیست و اصطلاحاً «چوب لای چرخ گذاشتن است» گفت: ممکن است نمایندگانی تشخیص غلط بدهند، مطالبات نادرست و گاهی درخواستهایی داشته باشند که در حیطه و توان یک مسئول نیست، این باعث میشود که ما وزیر یا مسئول را مضطر کنیم و به جای اینکه آن وزیر یا مسئول در پست خود مشغول به خدمترسانی باشد، درگیر پاسخگویی به استیضاح شده و در آخر هم با یک زد و بند، استیضاح، کنسل و این باعث خارج شدن آن مسئول از مسیر درست میشود.
ذوالنور اینگونه استیضاح را نهتنها کمک به مجلس بلکه چوب لای چرخ دولت گذاشتن خواند و گفت: ممکن است استیضاح، در خیلی از اوقات به دولت کمککننده باشد به این صورت که حذف مهره نا کارآمد باعث ترمیم کابینه و در نهایت خدمترسانی بهتری به کابینه میشود. لذا اصل استیضاح نکته خوبی است بهشرط اینکه از این حق بهدرستی استفاده شود.
نماینده استان قم در مجلس شورای اسلامی در ادامه به شعار هفته دولت مبنی بر «شفافیت، پاسخگویی و کارآمدی» اشاره کرد و گفت: شفافیت، زمینه پاسخگویی و پاسخگویی میدان کارآمدی را فراهم میکند. بهطور مثال کسی از رأی نماینده مجلس در ارتباط با موضوعات مطرح شده خبر ندارد که به آن موضوع رأی موافق داده یا مخالف و ممتنع و چون کسی از رأی نماینده خبر ندارد، فلذا کار عملی را آن نماینده بر روی موضوع انجام نمیدهد. دیده شده که نمایندهای از فرد کنار دستی خود میپرسد «چه رأیی بدهم؟ مخالف و یا موافق»، این معلوم است که رأی بدون پشتوانه بوده و بالطبع قانون بیخاصیت ثبت میشود. ولی اگر نماینده بداند که مردم از رأی او میپرسند، باید دلیل قانعکنندهای هم برای خود و هم برای مردم داشته باشد، پس پاسخگویی ایجاد میکند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پایان یادآور شد: شفافیت اگر باشد، پاسخگویی ایجاد میکند و پاسخگویی که ایجاد شد؛ نماینده و یا مسئول میبایست کار درست را انجام دهد زیرا میداند عمل او منوط به قیامت نیست بلکه در همین دنیا باید پاسخگو باشد.
سیدمحمدمهدی مؤذن
انتهای پیام