عبدالرضا فرجیراد، عضو هیئت علمی گروه ژئوپلیتیک واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا درباره ارزیابی خود از سخنرانی رئیسجمهور در مجمع عمومی سازمان ملل و مقایسه میان گزارهها و مؤلفههای سخنرانی رئیسجمهور با سخنرانی ترامپ گفت: سخنرانی رئیسجمهور کشورمان یک سخنرانی استاندارد بود که نرم دیپلماتیک را رعایت کرده بود و به مسائل مختلفی پرداخته شد. در واقع سخنرانی آقای روحانی جامع بود.
وی افزود: رئیسجمهور در این سخنرانی مسائل مربوط به برجام و خروج آمریکا از آن را خیلی خوب تبیین کردند و تا حدودی هم توانستند فشارهای آمریکا در طی یکی دو ماه اخیر مبنی بر مذاکره بدون پیش شرط و مانور دادن بر روی این مسئله که جمهوری اسلامی ایران اهل مذاکره نیست، خنثی کنند و به طور غیر مستقیم جواب دادند که من مذاکرات را از همین جا شروع میکنم و آمریکا باید از خشونت و فشار دست بردارد و به قوانین و مقررات بینالمللی و مصوبات شورای امنیت برگردد و تا حدودی هم در این زمینه موفق عمل کرد.
فرجیراد اظهار کرد: برعکس، سخنان طرف آمریکایی بیشتر بر تهدید، تنبیه و فشار استوار بود و حتی اعلام شد که بعد از 13 آبان تحریمها علیه ایران شدت خواهد یافت. البته سخنرانی پمپئو و بولتون در حاشیه سخنرانی ترامپ، بسیار تندتر از این بود و حتی بولتون در سخنرانی خود از الفاظ رکیکی در ارتباط با ایران استفاده کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: لذا به طور کلی باید گفت پیروز این نزاع دیپلماتیک در سازمان ملل از نظر جامعه جهانی و اخلاق، طرف ایرانی بود. همچنین مقامات دیگر کشورها مانند رئیسجمهور فرانسه، وزیر خارجه اتریش و رئیسجمهور ترکیه جواب تهدیدات آمریکاییها را دادند و حتی آقای اردوغان گفت که ما مبادلات اقتصادی با ایران از جمله در حوزه انتقال گاز را ادامه میدهیم. این نشان میدهد که تهیدات آمریکا تأثیری نکرده و حتی کشورهایی که در مقاطع مختلف متحد آمریکا بودهاند، نمیخواهند از مواضع آمریکا پیروی کنند.
فرجیراد درباره تأکید رئیسجمهور بر دو گزاره و موضوع پایبندی ایران به تعهدات و قوانین بینالمللی از یک سو و مبارزه ایران با تروریسم وقربانی تروریسم بودن ایران به ویژه بات استناد به جنایت تروریستی اخیر اهواز گفت: آمریکاییها تا قبل از این سخنرانی به شدت تبلیغ میکردند که ایران را کشوری ناسازگار با جامعه جهانی، آشوبگر و حامی اول تروریسم در جهان نشان دهند. اما تأکید رئیسجمهور برای پایبندی ایران به مقررات بینالمللی و تهداتی مانند برجام این تبلیغات را خنثی کرد.
سفیر اسبق ایران در نروژ و مجارستان عنوان کرد: از طرف دیگر با رخ دادن جنایت تروریستی اهواز و برخی اظهارنظرات داخلی، آمریکاییها تصور میکردند رئیسجمهور کشورمان در سازمان ملل موضع تندی خواهد گرفت و از پاسخ متقابل ایران سخن بگوید اما آقای روحانی در این رابطه مثالی از توافقات ایران با همسایگان شمالی دریای خزر زدند و گفتند میتوان همین توافق را در حوزه امنیت با همسایگان حاشیه جنوبی خلیج فارس داشت. ضمن اینکه رئیسجمهور بر مبارزه ایران با تروریسم داعش در سوریه و با موافقت دولت این کشور نیز تأکید کردند.
وی یادآور شد: البته انتظار من این بود با توجه به ادعای آقای ترامپ در سخنرانی خود مبنی بر نقش امریکا و عربستان در شکست داعش، رئیسجمهور، با توجه به فرصت حدودا سهساعته که پس از سخنرانی ترامپ در اختیار داشت، با ارائه جزئیات بیشتر بر نقش ایران در شکست داعش در عراق و سوریه اشاره و نقش ایران را در باثباتسازی این دو کشور تشریح میکرد که اگر ایران به طور نمونه در قضیه رفراندوم استقلال کردستان عراق، کمک نمیکرد، الان یک جنگ داخلی در عراق شکل گرفته بود.
فرجیراد تصریح کرد: در واقع سرکوب داعش و ایجاد هماهنگی در عراق و سوریه برای مقابله با تروریستها ازجمله مواردی بود که رئیسجمهور میتوانست با جزئیات بیشتر به آن بپردازد. این در حالی است که به استناد سخنان نخستوزیر سابق قطر و برخی مقامات آمریکایی، این کشور به همراه آمریکا و عربستان داعش را ایجاد و تجهیز کرده بودند تا دولت سوریه را ساقط کنند. لذا پذیرش اینکه ترامپ ادعا کند، آمریکا و عربستان داعش را نابود کردهاند، بسیار سخت است.
فرجیراد درباره برخی تحلیلها که از تأثیر سخنان ترامپ بر افزایش قیمت دلار میگویند و سخنان رئیسجمهور را با وجود درستی فاقد تأثیرگذاری میدانند، گفت: البته قیمت دلار تا قبل از سخنرانی ترامپ نیز در مسیر صعودی بود و اگر این سخنرانیها هم نبود این روند را طی میکرد. البته این سخنان تأثیر روانی دارد، اما اینگونه نیست که عامل اصلی باشد. به عقیده من اگر واقعاً اگر این سخنرانیها تأثیرگذار بود، سخنرانی بهشدت تندتر و تهیدآمیز بولتون و پمپئو نیز باید تأثیرگذار میبود و باید قیمت دلار را به بالای 20هزار تومان میرساند. در واقع افزایش قیمت دلار در کشور بیشتر منشأ داخلی دارد تا خارجی.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد ادامه داد: آمریکاییها یک طرح 12 مادهای پیش روی ایران گذاشتهاند و میگویند ایران باید بر روی این محورها با آمریکا صحبت کند و طبیعتاً هیچ کسی در کشور راضی نمیشود هرچه آمریکاییها بگویند، اطاعت کند. همانطور که رئیسجمهور گفت آمریکاییها باید ابتدا یک چراغ سبز نشان دهند و مثلا حداقل بگویند برای نشان دادن حسن نیت، تحریمهای جدید را شش ماه به تأخیر میاندازیم. اما آنها حسن نیت ندارند و اهداف دیگری را دنبال میکنند و به شکلی کاملا عریان از حامیان تروریسم در منطقه حمایت میکنند.
وی اظهار کرد: این وضعیت به شکلی است که بن سلمان در سخنرانی رئیسجمهور آمریکا در سازمان ملل به نماد آزادیخواهی و توسعهطلبی تبدیل میشود در حالی که ولیعهد عربستان از ترس کودتای دوم، شبها در کشتی میخوابد و در قصر حکومتی حضور پیدا نمیکند. اما این شخص برای ترامپ منفعتطلب به عنوان نماد حاکم آزادیخواه و حکومت سعودی یک حکومت شکوفا معرفی میشود.
فرجیراد در پایان ابراز کرد: خندههایی که حضار به سخنان ترامپ کردند و یا لبخندهایی که هیئت آلمانی به او زد، نشان میدهد که همه جهان متوجه است که با یک سیستم دیپلماتیک غیر نرمال در امریکا روبرو است و این فقط شامل ترامپ نمیشود و اطرافیان وی را نیز در برمیگیرد، ولی چون امریکاییها زور دارند و به اقتصاد کشورها لطمه میزنند، ناچارند، سکوت کنند.
انتهای پیام