به گزارش خبرنگار ایکنا؛ آیین افتتاحیه نمایشگاه «دونالد سلمان» امروز 13 آبان با حضور مقامات هنری و هنرمندان در نگارخانه ابوالفضل عالی حوزه هنری برگزار شد. در این مراسم 85 اثر استاد سیدمسعود شجاعی طباطبایی در دو بخش استکبارستیزی و آموزش گام به گام مهاجرت به نمایش درآمد.
در ابتدای این گزارش، محسن مومنیشریف، رئیس حوزه هنری با تاکید بر اینکه هنرمندانی چون شجاعی طباطبایی با آثارشان مبارزه با استعمار را فریاد میزنند، گفت: امروز سالروز مبارزه با استکبار جهانی است. در این روز ملت ایران با اتکا به ایمانش سیلی سختی به استکبار جهانی زد. در همین راستا نمایشگاه دونالد سلمان تلاش دارد تا با زبان هنر تصویرگر مبارزات ملت ایران بر علیه استکبار باشد.
وی افزود: هنرمندانی چون سید مسعود شجاعی طباطبایی در جهان کاریکاتور چهرههای شناخته شده هستند و برای همین هر کاری که از آنها عرضه میشود با استقبال هنرمندان و مردم مواجه شده و تاثیرگذاری خاص خود را نیز دارد. نکته دیگر اینکه آثار هنرمندانی نظیر شجاعی طباطبایی غیر از کیفیت بالای هنری، به لحاظ معنایی هم شاخص است.
در ادامه این مراسم، سیدمسعود شجاعی طباطبایی نیز درباره آثار خود در این نمایشگاه گفت: آثاری که در نمایشگاه دونالد سلمان به نمایش درآمده، دو موضوع را مد نظر قرار داده است. ابتدا بحث استکبارستیزی که در این حوزه سه موضوع صهیونیستها، آل سعود و آمریکا مد نظر هستند. در بخش دوم نیز به موضوع مهاجرت و سختیهایی که در این زمینه وجود دارد، پرداختهام.
وی در پاسخ به این سوال که موضوع مهاجرت چه مطابقتی با بحث استکبارستیزی دارد، اظهار کرد: دولت آمریکا همیشه مدعی آزادی و حفظ حقوق بشر است، ادعایی که من آن را گزافهای بیش نمیدانم، والا مهاجرت به یک کشور نباید تا به این اندازه سخت و دشوار باشد.
این هنرمند در خاتمه سخنانش تاکید کرد: افرادی که من را میشناسند، میدانند که آثارم برگرفته از باورهایم است، برای همین هیچگاه اثری خلق نمیکنم که معنای آن را قبول نداشته باشم. این نمایشگاه نیز با تکیه بر باور و اعتقادم برپا شده و در آینده نیز آن را ادامه خواهم داد.
در بخش دیگری از این مراسم، کوروش زارعی، مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه درباره نمایشگاه دونالد ترامپ اظهار کرد: زمان برگزاری این نمایشگاه با موضوع آن بسیار همخوانی دارد، چون 13 آبان برای همه ما ایرانیان یادآور مبارزه با استکبار است. در این روز مردم با تسخیر لانه جاسوسی نشان دادند که از هیچ تهدیدی واهمه ندارند و با شجاعت تمام در مقابل تهدیدات مستکبران میایستند.
وی ادامه داد: درباره سید مسعود شجاعی طباطبایی باید نکتهای را بیان کنم آن هم اینکه این هنرمند توانسته معنا و تکنیک را به خدمت خود درآورد. برای همین وقتی آثار وی را مشاهده میکنیم، به هیچ وجه احساس نمیکنیم که مصنوعی باشند. همچنین کارهای طباطبایی، طنازی خاصی دارد که من آن را برای یک کاریکاتوریست نیازی اصلی میدانم.
وی با تاکید بر اینکه طباطبایی به اتفاقات پیرامونش توجه ویژه دارد و آن را در آثار خود مد نظر قرار میدهد، تاکید کرد: یکی دیگر از ویژگیهای مثبت شجاعی طباطبایی، بهروز بودن او است. او به آنچه که در جامعه رخ میدهد، توجه دارد و برای همین همیشه کارهایش تازه و جدید است. برای مثال وی در این نمایشگاه به قتل فجیع منتقد عربستانی (خاشقچی) اشاره کرده است.
سعید نقاشیان، هنرمند نقاش به عنوان دیگر مهمان حاضر در افتتاحیه به خبرنگار ایکنا گفت: کاریکاتور هنری اعتراضی است، اما اعتراض این بخش از هنر برای عموم مردم جذابیتی خاص و ویژه دارد، چون شکل و زبان آن طنز است. در هنر کاریکاتور، معضلات و دردها به شکل اغراق شده بیان میشود، اما در حوزههایی چون استکبارستیزی، هر اندازه که پر رنگتر عمل کنیم، هنوز اغراقی صورت نگرفته است.
وی ادامه داد: درباره محتوا و پیام این نمایشگاه حرف برای گفتن زیاد است، اما بهتر میدانم کمی درباره شخصیت والای سید مسعود شجاعی طباطبایی حرف بزنم. او به شدت به کار خود احاطه و تسلط دارد و برای همین نام او در عرصه کاریکاتور ماندگار خواهد بود.
نقاشیان اضافه کرد: شجاعی طباطبایی ویژگی بارز دیگری نیز دارند و آن اینکه موضوع و فرم در کارش با هم عجین شده است، بر خلاف بسیاری از آثار این حوزه که گاه این دو بخش با هم همخوان نیست.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر میزان اثرگذاری و جریانسازی این قبیل نمایشگاهها، تصریح کرد: متاسفانه نمایشگاههایی که با محوریت موضوعات دینی و انقلابی برپا میشوند، چندان جریانسازی ندارند، زیرا نه حمایت مناسبی از آن به عمل میآید و نه کیفیت لازم را دارا است. برای همین اگر بتوان آثاری چون کارهای استاد سید مسعود شجاعی طباطبایی را الگوی کاریکاتوریستهای جوان قرار داد، مطمئنا در آینده به نتایج مطلوبی دست پیدا خواهیم کرد.
این هنرمند درباره باورهای اعتقادی خالق آثار نمایشگاه دونالد سلمان اظهار کرد: چون شجاعی طباطبایی را به خوبی میشناسم، به جرات میگویم کارهایی که وی خلق میکند، نشات گرفته از اعتقاداتش است. البته از یک جانباز شیمیایی نیز جز این انتظار نمیرود، ولی خیلی خوشحالم با چنین هنرمندی آشنا هستم و همیشه از دیدن آثار جدید وی لذت میبرم.
نمایشگاه (دونالد سلمان) از 13 الی 23 آبان در گالری ابوالفضل عالی دایر است و علاقمندان میتوانند همه روزه به جز روزهای تعطیل برای بازدید از این نمایشگاه به حوزه هنری مراجعه کنند.
انتهای پیام