به گزارش ایکنا، به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، متن این استفتائات و پاسخ معظم له در ادامه میآید:
وجود مانع در صفوف نماز جماعت
سؤال: در نماز جماعت اگر بعضی از افراد صفهای دوم یا سوم یا...، به واسطۀ دیوار یا مانع دیگری، نتوانند هیچ یک از افراد صف جلو را ببینند ـ هر چند به واسطۀ افراد کنارشان به جماعت متصل هستند ـ آیا اتصالشان به نماز جماعت صحیح است؟
جواب: اتصال به جماعت، صحیح نیست.
خمس سرمایه گذاری در بورس
سؤال: آیا به سرمایهای که در بورس یا در محل دیگر سرمایهگذاری شده است، در سررسید سال خمسی، خمس تعلق میگیرد و باید خمس آن پرداخت شود؟
جواب: مبلغ سرمایهگذاری شده اگر از درآمد کسب باشد، مشمول خمس است.
احتمال تضییع حقوق اشخاص یا مراکز
سؤال: به خاطر عدم حساسیت و دقت در حساب، احتمال میدهم مبلغی حدود ۵۰۰، ۶۰۰ هزار تومان به اشخاص یا مراکزی بدهی داشته باشم. دقیقا هم نمیدانم چقدر و به چه کسی بدهکارم. چطور میتوانم جبران کنم؟
جواب: به مجرد احتمال، چیزی بر شما واجب نمیشود، اما میتوانید برای احتیاط، مبالغ احتمالی را از طرف صاحبان آنها به فقیر صدقه بدهید و اگر مربوط به سازمانهای دولتی باشد، مبلغ را به خزانه دولت واریز کنید.
شرطبندی یک طرفه
سؤال: خودم و برادرم بعضی مواقع بازی میکنیم و برادرم میگه اگر تو بردی به تو فلان مقدار پول میدهم ولی من نه، آیا این شرطبندی قمار محسوب میشود و حرام است؟ اگر پول ببرم آیا پول حرام است؟
جواب: اگر بر اساس شرط مذکور پولی پرداخت شود، قمار و حرام است.
نماز و روزه کارگزار کاروان زیارتی
سؤال: افرادی که به عنوان روحانی کاروان عتبات یا مداح یا مدیر کاروان عتبات، ماهی دو یا سه مرتبه به سفر میروند و شغلشان محسوب میشود، تکلیف نماز و روزهشان چیست. آیا از سفر اول نماز شان کامل است؟
جواب: در فرض مزبور که این سفرها عرفاً شغلی محسوب میشود، نماز در طول سفر حتی سفر اول کامل است و اگر ده روز در یک جا توقف داشته باشد در اولین سفر بعد از اقامت، نماز شکسته و در سفرهای شغلی بعد نماز تمام است.
خمس طبقات اضافی منزل مسکونی
سؤال: کسی که یک ساختمان سه طبقه دارد و در یک طبقه آن خودش ساکن است و در طبقه دیگر آن پسرش با خانواده ساکن است و طبقه سوم را هم به اجاره داده است. آیا به آن دو طبقه اضافی ساختمان مزبور خمس واجب میشود یا نه ؟
جواب: اگر اسکان فرزندش عرفاً جزء هزینهها و شأن زندگی او محسوب میشود، طبقه دوم خمس ندارد، اما طبقۀ سوم را اگر با درآمد کسب تهیه کرده است و از ابتدا مورد نیاز نبوده و آن را اجاره داده است، خمس دارد.
تصرف در پولی که اشتباها به حساب واریز شده است
سؤال: حدود ۳ ماه قبل مبلغی حدود ۱.۹ میلیون تومان به حساب بنده واریز شد، چندین مرتبه به مرکزی که احتمال میدادم اشتباها واریز کرده باشد، اطلاع دادم، اما واکنش و پاسخی از آنها دریافت نکردهام. وظیفه بنده نسبت به این مال چیست و سود جزئی که در این مدت به آن تعلق گرفته چه حکمی دارد؟
جواب: در هر صورت تصرف شما در مبلغ واریزی و سود آن جایز نیست و باید به مالک آن برگردانید، مگر آنکه پیدا کردن او ممکن نباشد، که باید از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
استفاده از اینترنت دیگران
سؤال: آیا استفاده از اینترنتی که دارای رمز نیست و دائما روشن است و امکان دارد که آن فرد آگاه از استفاده باشد، آیا حق الناس محسوب میشود؟ اگر محسوب شود باید چه کرد؟
جواب: اگر نسبت به رضایت مالک اطمینان نداشته باشید، استفاده از آن جایز نیست و هزینۀ مقداری را که استفاده کردهاید، ضامن هستید.
تحقیق در مانع بودن چیزی در غسل
سؤال: در غسل اگر چیزی روی ناخن باشد و شخص نداند که آن چیز، مانع آب است یا خیر، آیا تحقیق لازم است؟ آیا می توان اهمیت نداد؟
جواب: باید تحقیق کند و نسبت به مانع نبودن آن مطمئن شود، وگرنه باید آب را به زیر آن برساند.
استفاده از مال شرط بندی
سؤال: اگر از شرطبندی افراد دیگر در یک جمعی، خوردنی یا مالی هر چند کم به فردی که حتی در شرط آنها حضور نداشته و قبول نداشته، برسد، حکم آن خوردنی چیست و آیا باید هزینه آن را پرداخت کند تا مال حرام از شرطبندی محسوب نشود؟
جواب: افراد دیگر هم نمیتوانند از مال حرامی که با شرطبندی به دست آمده است، استفاده کنند.
انتهای پیام