
حجتالاسلام روحالله حریزاوی، معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی، در گفتوگو با ایکنا؛ با اشاره به چالشهای تربیت و آموزش مبلغان دینی و شیوه ارائه این آموزشها، گفت: اگر بخواهیم در یک جمله چالش اصلی تربیت مبلغ دینی را بیان کنیم میتوانیم اسم آن را عدم ارائه اسلام ناب بنامیم؛ یعنی یک خوانش جامع، مانع، دقیق، عمیق و واضح از اسلام؛ اگر این مسئله به سطوح مختلف جامعه از جمله مبلغان دینی ارائه نشود، جامعه را دچار آسیب، ناهمگونی و ناهمگنی میکنند.
وی افزود: اسلام ناب پدیدهای است که در آن عقلانیت، معنویت و کنشگری اجتماعی به معنای عدالتطلبی وجود دارد و این سه کلمه عناصر تشکیلدهنده شخصیت امام هستند؛ اگر بخواهیم این سه عنصر را کنار هم قرار ندهیم، به این معنی که سهم هر کدام را کم و یا صفر کنیم، این موضوع بیانضباطی و چالش را ایجاد میکند. فرض کنید اگر کسی بخواهد با گرایش به معنویت بیش از حد، عقلانیت و جایگاه فکر و اندیشه را از بین ببرد.
اسلام متحجر چگونه پدید میآید
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی ادامه داد: از طرف دیگر اگر کسی هم بخواهد به عقلانیت بیش از اندازه بپردازد و بخش معنوی، عاطفی، رحمانی به معنای احساسی و رشد خاص گرایشها و کششهای انسان را نادیده بگیرد، ممکن است یک اسلام متحجر پدید بیاید. اگر به هرکدام از این موارد در جای خودش توجه نشود، برونداد غیراستانداردی به ما میدهد که با اسلام ناب فاصله دارد.
حجتالاسلام حریزاوی اضافه کرد: برای مثال کسانی که به عدالت بیش از اندازه میپردازند و از عقلانیت و معنویت غافل میشوند، یک نسخه پراگماتیستی و عملگرا از اسلام ارائه میکنند که قطعاً اسلام نیست. به همین جهت یک پروژه به نام اسلام ناب داریم که همه جامعه ما به آن نیاز دارد و در این میان نقش مبلغان دینی از همه مهمتر است.
تمرکز سازمان تبلیغات اسلامی بر ترویج اسلام ناب است
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه سازمان تبلیغات اسلامی تمرکزش را بر ترویج اسلام ناب قرار داده است، اظهار کرد: یکی از کارکردهای این تمرکز بر اسلام ناب، صیانت مبلغان دینی از افراط، تفریط و خطا باشد.
تربیت مبلغ باید جدی گرفته شود نه آموزش
وی در خصوص مسائل تربیتی مبلغ و آموزشهایی که به آنها داده میشود تا خروجی آن اسلام ناب باشد، گفت: در این خصوص تربیت مبلغ باید جدی گرفته شود، نه آموزش دادن به مبلغان. به این معنا که حوزه و دانشگاه به منزله مرکز تربیت مبلغان دینی موظف هستند یک فرایند تربیتی و رشد مستمر فراهم بکنند و از همان اتفاقی که در قدیم رایجتر بود و در حوزههای علمیه و امروز به نام شاگردپروری دنبال میشود مراقبت شود و از همان ابتدا یک مبلغ بالقوه تحت نظارت و اشراف یک استاد اخلاقی و انسان اندیشمند جامعالاطراف قرار بگیرد تا بتوان به نتیجه مطلوب رسید.
حجتالاسلام حریزاوی با تأکید بر اینکه امروز خلأ نظارت و شاگردپروری را در حوزه آموزش مبلغان دینی داریم، تصریح کرد: این خلأ هم در حوزه و هم در دانشگاه احساس میشود. مطالبه مقام معظم رهبری حتی از دانشگاه و استادی آن این است که به شاگردپروری بپردازند و این مسئله را هم مختص دروس دینی و یا حوزههای علمیه نمیدانند و در سایر رشتهها و دروس مانند ریاضی و فیزیک هم بر این تأکید دارند.
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی بیان کرد: شاگردپروری یعنی مراقب کردن از جان، روح و فکر مخاطبان؛ امروز برخی از دستگاههای تبلیغی به دنبال ایجاد فرایندهای تربیت مبلغ هستند، نه آموزش مبلغ و اگر بتوانیم این فرایندها را نهادینه بکنیم، از آسیبهایی که امروز نگرانشان هستیم میتوانیم در امان بمانیم و یا کمتر خسارت ببینیم.
سازمان تبلیغات موظف است اسلام ناب را از بدو طلبگی توجیه کند
وی با اشاره به نقش سازمان تبلیغات اسلامی در آموزش و اجرای این فرایند، گفت: سازمان تبلیغات اسلامی براساس مأموریتی که دارد، موظف است اسلام ناب را در جامعه گسترش دهد و لوازم این مأموریت هم این است که مبلغان را بر مبنای اسلام ناب محمدی تربیت کند. لذا نقش بسیار کلیدی در این باره دارد و حتی نمیتواند وظیفه خودش را به دوش حوزه علمیه و دفتر تبلیغات اسلامی بگذارد. خود سازمان تبلیغات اسلامی موظف است که پدیده اسلام ناب را از همان بدو طلبگی تعقیب، ترویج و توجیه کند و نقشی بسیار کلیدی در این حوزه دارد که امیدواریم با برنامههایی که سازمان تبلیغات اسلامی به تازگی و برای سال آینده در این خصوص تدارک دیده بتوانیم تا حدود زیادی شاهد وفقیت در این عرصه باشیم.
مبلغان پرمخاطب و کممخاطب باید تحت مراقبت و صیانت قرار بگیرند
حجتالاسلام حریزاوی تأکید کرد: مبلغان پرمخاطب و کممخاطب باید تحت مراقبت و صیانت قرار بگیرند. خداوند متعال به برخی از مبلغان قریحه و فنون سخنوری خوبی را عطا کرده است که باید از این نعمت خدادای به خوبی استفاده کنند و اتفاقاً مسئولیت این مبلغان سنگینتر است. همه مبلغان چه افراد مشهور و چه غیرمشهور یک وظیفه دارند و آن این است که ارائههای دقیق و عمیق براساس مبانی بنیادین اسلامی داشته باشند و از اظهارنظرهای ارتجاعی و قضاوتهای ناگهانی در خصوص پدیده مهم و دقیقی به نام اسلام پرهیز کنند.
گفتوگو از وهاب خدابخشی
انتهای پیام