پویا محمودیان، معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در گفتوگو با ایکنا؛ به آثار و برکات صنایع دستی در زمینههای مختلف همچون معرفی فرهنگ ایرانی ـ اسلامی به خارج از کشور، حمایت از تولید ملی، رونق گردشگری پرداخت.
خانه ایرانی با صنایع دستی کاربردی
وی با تأکید بر اینکه صنایع دستی باید در محیط زندگی، کار، البسه، لوازم و وسایل به صورت کاربردی استفاد شود، گفت: در استفاده از صنایع دستی نباید به سمت تجملگرایی رفت. تمام تلاش خود را به کار گرفتهایم تا جنبه کاربردی صنایع دستی را به مردم معرفی کنیم؛ به طوری که در بیست و هشتمین نمایشگاه ملی صنایع دستی به ارائه مدل خانه ایرانی پرداختیم و ادعا کردیم که میتوان، غیر از لوازم دیجیتال و الکترونیک، خانه را با صنایع دستی ایرانی زیور و زینت بخشید و از آنها بهره برد.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی ادامه داد: در این مدل حتی سینک ظرفشویی متفاوتی را از سفال مقاوم ارائه داده بودیم تا جوانان در آستانه ازدواج بتوانند از آن به منزله مدلی از این سبک ایرانی و اسلامی بهره گیرند. در نتیجه، آنان هم زیبایی و هنر را به خانههایشان هدیه میکنند و هم حامی هنرمند و صنعتگرند و هم برای برخی اجناس بیکیفیت خارجی مبلغی را پرداخت نمیکنند.
وی با بیان اینکه صنایع دستی نفیس و فاخر به خاطر مواد و ارزش هنری بالایی که دارند گرانقیمت هستند، اظهار کرد: نمیتوان گران بودن این آثار را به تمام بخشهای صنایع دستی تعمیم داد، چراکه آثاری که طرحهای سادهتر، سنتیتر و کاربردیتر دارند، از میانگین قیمتی کمتری نیز برخوردارند و میتوان از این آثار هنری در موارد متعدد بهره کاربردی برد.
محمودیان به ارائه طرح جهیزیه و صنایعدستی به هیئت دولت اشاره و بیان کرد: از دولت درخواست کردیم در وام ازدواج مبلغی را نیز به ارائه فاکتورهای صنایع دستی اختصاص دهد که این قانون هنوز به تصویب نرسیده است.
ترویج فرهنگ ایرانی ـ اسلامی با صادرات صنایع دستی
وی در بخش دیگری از سخنان خود به اقدامات این معاونت به منظور ترویج فرهنگ ایرانی ـ اسلامی با صادرات صنایع دستی پرداخت و بیان کرد: حضور در نمایشگاههای خارج از کشور اولین و مهمترین اقدامی است که طی دو سه سال گذشته دنبال کردهایم تا هنرمندان و صنعتگران و به ویژه آثاری را که قابلیت دریافت سفارش دارند به خارجیها معرفی کنیم.
وی بالا بودن هزینه سفرهای خارجی را ازعواملی برشمرد که از سرعت کار میکاهد و شرکتها را از حضور در این نمایشگاهها تا حدی بیمیل میکند و ادامه داد: از آنجا که بخشی از دولت هستیم، دست به حمایت زدیم و در بسیاری از نمایشگاههای خارجی هزینه اجاره غرفه را پرداخت کردیم. حضور در این نمایشگاهها به بازاریابی هنرمندان و صنعتگران کمک شایانی میکند، اما بالا بودن هزینههای سفر نیز در این میان مشکلساز شده است.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی با اشاره به اینکه از تجار و بازرگانان سایر کشورها نیز دعوت شده است تا در داخل از آثار هنری و صنایع دستی ایرانی بازدید کنند، گفت: صنایع دستی ایرانی میتواند معرف فرهنگ ایرانی ـ اسلامی باشد. بدین جهت در تلاش هستیم با رایزنیهای مختلف چه با حضور در خارج از کشور و چه دعوت از خارجیها برای حضور در ایران به معرفی محصولات خود بپردازیم.
محمودیان میزان حضور هنرمندان و صنعتگران ایرانی را در خارج از کشور به منظور معرفی آثار و محصولاتشان خوب ارزیابی نکرد و گفت: اگرچه در برهههای زمانی مختلف این حضور از کیفیت کمتر و بیشتری داشته است، ولی تمام تلاشمان را به کار گرفتهایم تا در کشورهای اتحادیه اروپا، حاشیه خلیج فاس، کشورهای عربزبان، برزیل، چین، مسکو و روسیه، که جزو جامعه هدف هستند، حضور بیشتری داشته باشیم.
پرندگان صلح صنایع دستی
وی از اجرای پروژه «پرندگان صلح صنایع دستی» سخن گفت و ادامه داد: در حاشیه سفر رئیسجمهور به استان سمنان از پروژه پرندگان صلح صنایع دستی کشور رونمایی شد. کودکان 20 هزار پرنده سفالی را به صورت نمادین ساخته بودند و به پای هر یک از این پرندگان پیغامی وصل شده بود که گویای آروزهای کودکان ایرانی برای سایر کشورها بود و از آنان دعوت شده بود تا از صنایع دستی ایرانی بازدید کنند.
محمودیان تصریح کرد: از سوی سفارتخانههای مقیم با استقبال گستردهای روبرو شدیم و در ابتدا سفارت آلمان استقبال کرد و تولید پرندههای صلح را سفارش داد. این پرندگان سفیر صلح و دوستی در دنیا شدند و درصدد هستیم در ابعاد گسترده دست به تولید و ارسال این پرندهها به سایر کشورها بزنیم تا پیام صلح و دوستی ایرانیان را به تمام مردم دنیا برسانیم و ذهنیت نادرستی را که دشمنان از این کشور ساختهاند تصحیح کنیم.
بخش دیگری از سخنان محمودیان به موضوع باززندهسازی رشتههای هنری، که در معرض فراموشی قرار گرفتهاند، اختصاص داشت. وی از ایجاد کارگروهی در استانها خبر داد که رشتههای هنری در معرض خطر فراموشی را شناسایی و راهکارهای احیای آن را بررسی میکنند تا دچار فراموشی نشوند.
محمودیان انعقاد تفاهمنامه با بانک گردشگری را گامی در راستای حمایت از صنعتگران و هنرمندان برشمرد و گفت: برای حمایت از هنرمندان سعی در تسهیلگری و روانسازی جریان دریافت وام داریم تا هنرمندان تمام بخشها به فعالیت بپردازند و در این میان هنری نباشد که رو به فراموشی رود.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی به ارتباط گردشگری و صنایع دستی پرداخت و با بیان اینکه آنچه از سفر برای گردشگر باقی میماند سوغاتی است، تصریح کرد: برخی گردشگران با هدف تماشا و خرید صنایع دستی به ایران سفر میکنند تا از کارگاههای زنده صنایع دستی بازدید و حتی تولید را تجربه کنند. ایران در دنیا از نظر ثبت شهرها و روستاها در جایگاه نخست قرار دارد و همین امر باعث جذب گردشگر میشود.
وی در پایان گفت: سیرجان شهر جهانی گلیمبافی، لالجین شهر جهانی سفال، روستای جهانی خوراشاد مرکز حولهبافی است که میتواند مقصد گردشگری باشد.
گفتوگو از فاطمه بختیاری
انتهای پیام