به گزارش خبرنگار ایکنا؛ مراسم اختتامیه سیزدهمین جشنواره شعر فجر عصر امروز ۱۳ بهمن با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولان فرهنگی و جمعی از اهالی فرهنگ و ادب در تالار قلم کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
سیدعباس صالحی، وزیر ارشاد در این مراسم با اشاره به پیشینه تاریخ و ادبیات کشور گفت: شعر با ایران همزاد است. هزاران سال تاریخ ایران به گونهای پا به پای شعر حرکت کرده و مسیر خود را پیموده به امروز ایران رسیده است. شعر چشمه حیات و زندگی ایرانی است و مانند آب گوارا و روان در رودخانه تاریخ ایران جریان داشته است.
وی افزود: ما ملتی بوده و هستیم که با شعر سخن گفته و سبب شده ارتباط قویتری با آن داشته باشیم، حتی پیامآور آسمانی زرتشت در گاتاها، پیامش را با زبان شعر بیان کرده است. از این رو شعر در هویت و جوهره ایران و ایرانی است و همه جای دنیا، ایران را با شعر و ادبیاتش میشناسند.
صالحی با بیان اینکه شاعران همانند پرچم ایران، هویت این کشور محسوب میشوند، بیان کرد: در هر دورهای از تاریخ پر فراز و نشیب ایران هرگاه حادثه و اتفاق مهمی رخ داده، شعر پیشنیاز آن بوده و میتوان تاریخ این حوادث مهم را در شعر یافت.
صالحی با اشاره به سالگرد چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی گفت: اکنون که ۴۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد، خود را مدیون شعر و شاعران میدانیم. چرا که انقلاب ایران، انقلاب کلمات است. کلمهای که گاهی در قالب خطابه و گاهی شعر جاری شده و به گونههای مختلف واژگان شاعرانه در انقلاب راه یافت و در نهایت به انقلاب رسید. از این رو شاعران نقش مهم و برجستهای در تهییج فعالیتهای اجتماعی و سیاسی سالهای ۴۲ تا ۵۷ داشتند و بسیاری بر سر همین شعر و شاعری، زندانی و شکنجه شدند.
وزیر ارشاد در ادامه بیان کرد: وقتی سهم تاریخ انقلاب را در هر منطقه بررسی میکنیم، نقش شاعران آن منطقه برجسته میشود. من در منطقه خودم خراسان، شاعران بزرگی را دیدهام و میشناسم که در تأسیس انقلاب نقش مهم و مؤثری داشتند. از اخوان ثالث تا شفیعی کدکنی که با سرودههای خود هیجانات اجتماعی را به طرف آزادی، استقلال و مقاومت کشاندند.
صالحی گفت: یکی از شاعرانی که سبقه خراسانی نیز دارد، آقای موسوی گرمارودی است که با سرودن شعرهای سیاسی، اجتماعی و آئینی در جریان انقلاب اثرگذار بودند. شعر نو آئینی جریان شعری میان حماسی، مذهبی، دینی و عرفانی است که این ویژگیها در شعرهای این شاعر، برجستهتر است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به آمار نشر کتاب اشاره کرد و گفت: در ۴۰ سال گذشته جریان شعر و شاعری رو به رشد بوده و از سال ۵۷ تا دی ۹۷ حدود ۴۵ هزار و ۴۰۰ عنوان کتاب چاپ اول منتشر شده که ۳۱ هزار و ۲۸ عنوان آن مربوط به شاعران است و این نشان از اهتمام نویسندگان و شاعران به حوزه شعر و ادبیات است.
اشرف بروجردی، رئیس کتابخانه ملی نیز در این مراسم گفت: انقلاب اسلامی براساس فرمایشات رهبر کبیر انقلاب، امام خمینی (ره) انفجار نور بود. برخی انقلاب اسلامی را انقلابی فرهنگی و برخی نیز ایدئولوژیک و یا سیاسی میدانند، اما این انقلاب چه فرهنگی، چه سیاسی یا ایدئولوژیک باشد، در شکلگیری باورها، اعتقادات مردم و فرهنگ اثرگذار بوده است.
وی افزود: انقلاب اسلامی سبب شد، شعر و ادبیات در جامعه ما، بیش از پیش جریان یابد و همین ادبیات، انقلاب را ماندگار کرد و در جریان انقلاب نیز نقش بیبدیلی داشت.
بهمن ساکی، دبیر سیزدهمین دوره جشنواره شعر فجر در ادامه شعر را تجلی فرهیختگی و تبلور اندیشهورزی دانست و گفت: انسان با چراغ کلمه، تاریکیها را در جستجوی رستگاری میکاود و درمینوردد. اینک ماییم و میراث عظیمی که مقرر است دستهای یکایک ما به فرداها و فرداهای دورتر سفر کند. فرصت اندک و راه طولانی است که باید صبورانه و سخاوتمندانه پاس داشته شود.
وی در ادامه بیان کرد: به یاد بیاوریم شاعرانی را که جانبخشترین کلماتشان را نثار حقیقت و حقطلبی، آزادی و آزادگی کردهاند. اکنون در سالگرد چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی خشنود و سپاسگزارم که داوران ارجمند سیزدهمین جشنوراه بینالمللی شعر فجر را در فرایند داوری و انتخاب آثار، با اتکاء به دانش و درک درست و عمیقشان از ادبیات، بدون سوگیری خاص و تنها سنجیدگی و فخامت آثار را مایه قضاوت دانستند.
ساکی ادامه داد: در این جشنواره، ۴۱۹۷ عنوان کتاب در سه بخش «شعر بزرگسال»، «شعر کودک و نوجوان» و «دربار شعر»، طی چند ماه و در جلسات متعدد با دقت و رعایت انصاف بررسی و داوری شد.
در ادامه مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان گفت: در پنج سال گذشته ١٥ رویداد ملی را برگزار کردهایم که در کنار این رویدادهای مهم فرهنگی، امسال آئیننامه تشکیل انجمنهای ادبی نیز از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابلاغ شد.
وی در ادامه طرح سرباز فرهنگ را مورد اشاره قرار داد و افزود: این طرح تاکنون سابقه نداشته و اتفاق نادری است که امیدواریم با اجرای آن، جوانان نخبه به پروژههایی که در شأن فرهنگ است، منتقل شده و دوران سربازی خود را طی کنند.
گودرزی، رئیس بنیاد نخبگان نیروهای نیز تصریح کرد: نخبگان حوزه فرهنگی پس از طی ١٤ ماه طرح پژوهشی و دفاع از آن و همچنین ٤٥ روز آموزش نظامی، کارت پایان خدمت دریافت خواهند کرد. این طرح با عنوان سرباز فرهنگ، به دنبال بهکارگیری نخبگان دانشگاهی رشتههای علوم انسانی و سایر رشتههای فرهنگی و هنری است.
انتهای پیام