کد خبر: 3792761
تاریخ انتشار : ۰۹ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۲
راضیه تجار:

تعداد نویسندگان در برابر وسعت سوژه مادرانه‌ها و زنانه‌های جنگ اندک است

گروه جهاد و حماسه ــ نویسنده زن برگزیده ادبیات هشت سال دفاع مقدس تعداد نویسندگانی که در رابطه با سوژه مادرانه‌ها و زنانه‌های جنگ کار می‌کنند در برابر وسعت این سوژه‌ها بسیار اندک دانست و گفت: تعداد کسانی که در این زمینه متعهد و باورمند باشند، وقت بگذارند، قوی‌پنجه بوده و ضعیف‌نویس نباشند کم است، برای اینکه تعداد نویسندگان خوب و وفادار به این مقوله و سوژه‌ها بیشتر شوند باید پیش‌بینی و کادرسازی کرد.

راضیه تجار، داستان‌نویس با سابقه‌ای است که سال‌ها سردبیری نشریه ادبیات داستانی و تدریس و داوری در حوزه داستان را برعهده داشته و بیشتر شخصیت‌های آثار او را زنان تشکیل می‌دهند، در گفت‌وگو با ایکنا؛ در رابطه با سیمای زنانه و مادرانه جنگ، گفت: این قدر سوژه‌های زیرخاکی و روی خاکی در رابطه با مادرانه‌ها و زنانه‌های جنگ داریم که اگر سال‌ها در این زمینه فیلم و داستان ساخته شود باز هم پاسخگو نخواهد بود.

وی اظهار کرد: باید مدت‌ها نویسندگان بسیاری تلاشگری کنند تا سوژه‌ها را رصد کرده، دریابند، درونی کنند و بنویسند و پرورش دهند، اما متأسفانه تعداد نویسندگانی که در این زمینه کار می‌کنند، در برابر وسعت سوژه‌ها اندک‌اند؛ همچنین تعداد کسانی که متعهد و باورمند باشند و وقت بگذارند، قوی‌پنجه بوده و ضعیف‌نویس نباشند کم است و برای اینکه تعداد نویسندگان خوب در این زمینه و وفادار به این مقوله و سوژه‌ها بیشتر شوند باید پیش‌بینی و کادرسازی کرد.

نویسنده کتاب «از خاک تا افلاک» بیان کرد: بخش دیگر که باید مورد توجه قرار گیرد، خاطره‌نویسی است که در این زمینه باید گفته‌ها و نوشته‌ها به نصر نوشته شود، البته شاید این کار خلاقانه نباشد، اما نوعی جمع‌آوری حفظ وقایع است.

نویسنده زن برگزیده ادبیات هشت سال دفاع مقدس گفت: می‌توان همین عنوان جنگ و مادرانه‌ها را دست‌مایه قرار داد تا سری کار دربیاید با تعداد زیادی که در آن زمان بوده‌اند مصاحبه شود و به صورت داستان‌های کوتاه به رشته تحریر درآید، این یک نوع جمع‌آوری اسناد و مدارک است. همین‌ها می‌تواند برای ذهن‌های خلاق نویسندگان دست‌مایه کارشان شود تا وقتی آثار را با سوژه جنگ و جبهه خلق می‌کنند به این‌ها توجه کرده، بازپروری کنند و به صورت صحنه‌هایی در دل داستان‌هایشان جای دهند.

تجار با اشاره به اینکه بانوان با احساسات لطیفی که دارند می‌توانند در خلق آثار ارزشمند در زمینه دفاع مقدس بسیار موفق عمل کنند، افزود: برای اینکه آثار ماندگار تولید شود ابتدا باید وقایع حفظ شود، سپس مورد پرداخت صحیح هنری قرار گیرد و ملاکش فقط جلب رضایت عامه مردم نباشد.

وی بیان کرد: بیشتر کارهایم در رابطه با مادران و همسران شهدا بوده و با وجودی که این همه گفته‌ام، باز ناگفته‌های بسیاری وجود دارد، ایثار و بخشندگی که در وجود مادران نهادینه شده و در آثارم بسیار از آن یاد کرده‌ام موجب می‌شد مادران در دوران دفاع مقدس در هر شرایطی چه بمب و موشک از آسمان می‌بارید و چه همسرشان اسیر می‌شد، در هرحال عاشق و یار فرزندشان بودند و کانون خانواده را حفظ می‌کردند و مسئله مهم‌تر اینکه ترس و ارعاب را برای خودشان نگه می‌داشتند و سعی می‌کردند انعکاس پیدا نکند.

نویسنده کتاب «نرگس‌ها» در رابطه با اینکه چقدر نگاه مردسالارانه آن زمان به بانوان اجازه می‌داد که در تجربه جدیدشان پیشرفت کنند، گفت: اگر نگاه مردسالارانه در جبهه‌ها بوده، به‌خاطراین است که مرد‌ها یک حرمت برای زن قائل‌اند که حاضرند خودشان شهید شوند و زن‌ها آسیب نبینند، اما با همه این‌ها پرستارانی بودند که به پادگان‌هایی در اهواز می‌رفتند و لباس‌ها را می‌شستند و اقلام را بسته‌بندی می‌کردند و به جبهه می‌فرستادند، حتی اوایل پیکر شهدا را جمع می‌کردند که بعداً اجازه ندادند؛ زیرا زنان روحیه حساس دارند و احساساتی هستند و اگر آسیب ببینند کانون خانواده متزلزل می‌شود.

وی با بیان اینکه زنان علاوه بر اینکه توانایی جسمی‌شان کمتر از آقایان است، احساسی‌ترند و سختی مصیبت‌ها و مشقات بیشتر آن‌ها را تحت فشار قرار می‌دهد، تصریح کرد: نباید بین بانوان و آقایانی که به دلیل حضور در مناطق جنگی دچار جانبازی شده‌اند، تفاوتی قائل شد؛ باید به جانباز زن هم مثل جانباز مرد نگاه شود و تفاوتی نداشته باشد.

تجار بیان کرد: همه انسان‌ها صلح‌طلب هستند، مگر آن دسته افرادی که مریض باشند، اما اگر مسئله دفاع پیش آید موضوع فرق می‌کند، بین جنگی که برای سلطه‌گری است با جنگی که برای دفاع است، تفاوت بسیاری وجود دارد. در دوران دفاع مقدس نیز آنچه موجب شد تا زنان در بدترین شرایط با کمترین امکانات به یاری رزمندگان بروند، ایمان به رضای خداوند و اعتقاد به درستی این راه بود.

وی در پایان با اشاره به نقش بانوان در حفظ ارزش‌های دفاع مقدس عنوان کرد: بانوان در سال‌های پس از دفاع مقدس با حضور در صحنه‌های سیاسی و اجتماعی با حفظ شأن و منزلت زن مسلمان نشان دادند که با وجود گذشت سال‌ها از جنگ، به آرمان‌های انقلاب اسلامی احترام می‌گذارند و ایمان دارند و آنچه را که دستاورد جبهه‌های مقدس بوده حفظ کرده‌اند.

راضیه تجار، متولد ۱۳۲۶ در تهران و دارای مدرک کارشناسی روانشناسی است. از جمله سوابق کاری راضیه تجار به موارد زیر می‌توان اشاره کرد؛ از مؤسسین انجمن قلم و دبیر انجمن آن، عضو شورای کارگاه رمان، مسئول صفحه ادب و هنر روزنامه جام جم و همکاری ۱۷ ساله با این روزنامه، عضو شورای کارگاه رمان، همکاری با پیک قصه‌نویسی، مدرس و داور داستان‌نویسی در آموزش و پرورش، عضو هیئت علمی بنیاد پروین اعتصامی، عضو شورای فیلم‌نامه‌نویسی و ادبیات در بنیاد فارابی، دبیر تحریریه فصلنامه قصه، عضو شورای داستان‌نویسی بنیاد دفاع مقدس، عضو شورای داستان‌نویسی بنیاد شهید، عضو شورای داستان نویسی بنیاد جانبازان انقلاب اسلامی، داستان‌نویس داستان‌های رئالیستی برای مجله زن روز به مدت نه سال، داستان‌نویس روزنامه حوادث با نام مریم مهاجر. تجار در داستان‌هایش با نثری شاعرانه و احساسی به نقش زنان در مسائل مربوط به جبهه و جنگ می‌پردازند.

از جمله آثار تجار عبارتند از: «نرگس‌ها»، «زن شیشه‌ای»، «هفت‌بند بند‌های روشنایی»، «سفر به ریشه‌ها»، «شعله و شب»، «سنگ صبور»، «از خاک تا افلاک»، «ستاره من»، «برگزیده ادبیات معاصر»، «جایی که آسمانش آینه کاریست»، «گمان مبر که شعله بمیرد»، «کوچه اقاقیا»، «فانوسی بیفروز»، «زندگینامه داستانی شهید شیرودی»، «زندگینامه داستانی شهید بابایی»، «مجموعه داستان آرام شب بخیر» و «جای خالی آفتابگردان».

انتهای پیام

 

 

captcha