کد خبر: 3793485
تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۷

رساله «اهمیت حق‌الناس در اندیشه آیت‌الله سید‌رضا بها‌ء‌الدينی قمی(ره)» دفاع شد

کانون خبرنگاران نبأ ــ رساله علمی دکتری حجت‌الاسلام محمد خامه‌یار از طلاب سطح چهار حوزه علمیه قم با موضوع «اهمیت حق‌الناس و نماز در زندگی انسان معاصر در اندیشه و سیره آیت‌الله سید‌رضا بها‌ء‌الدينی قمی(ره)» در قم برگزار شد.

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ؛ جلسه دفاع از پایان‌نامه و رساله علمی دکتری حجت‌الاسلام محمد خامه‌یار از طلاب سطح چهار حوزه علمیه قم با موضوع «اهمیت حق الناس و نماز در زندگی انسان معاصر در اندیشه و سیره آیت‌الله سید‌رضا بها‌ء‌الدينی قمی(ره)» ششم اسفندماه در قم برگزار شد.
حجت‌الاسلام محمد خامه‌یار، مدیر ستاد اقامه نماز استان قم در این جلسه گفت: از نگاه آیت‌الله سیدرضا بهاء‌الدينی قمی، خانواده کانون آموزش، اقامه نماز، مایه آرامش، کانون محبت، بستر رشد دینی، اولین گام به‌سوی دیگر‌دوستی، میدان رشد و کمال و توجه به مصادیق حق‌الناس و حق‌الله است.
وی بیان کرد: زن و شوهر همان‌گونه که برای رشد و سعادت خود تلاش می‌کنند و در این راه یار و یاور یکدیگر هستند، به‌صورت طبیعی دوستدار رشد و کمال و سعادت فرزندان خود نیز هستند؛ به همین سبب امام سجاد(ع) در صحیفه سجادیه و رساله حقوقيه در هدایت فرزندان به‌سوی نماز، پدر و مادر را مسئول دانسته و این وظیفه را در درجه اول به‌عهده آنان گذاشته‌‌اند.
این محقق و پژوهشگر در پاسخ به سؤالاتی همچون آیا نماز بدون حضور قلب، باطل است؟، نمازهای بدون حضور قلب چه حکمی دارد؟، نمازهایی که مرتبه‌ای از حضور قلب را دارد، ولی در تمام اجزایش حضور قلب نیست چه‌‌ می‌‌شود؟، گفت: در اینجا ممکن است برای بعضی از جوانان نمازگزار که خود را از تحصیل حضور قلب ناتوان می‌بینند حالت نا‌امیدی پیدا شود و به‌کلی از عبادت و نماز روی بگردانند؛ می‌گوییم بله حقیقت همین است که ما گفتیم ولی آنچه از جمع بین اخبار و روایاتی که در این زمینه رسیده به دست می‌آید که خداوند برای نمازی که در اول آن نیت و حضور قلب برای نمازگزار باشد، اثری قرار داده و ساقط‌کننده قضاست.
حجت‌الاسلام خامه‌یار بیان کرد: آیت‌الله سیدرضا بهاء‌الدينی قمی معتقد بودند که معاشرت با دیگران مثبت یا منفی، خوب یا بد، بر شخصیت و رفتار انسان تأثیری تدریجی اما بسیار عمیق می‌گذارد. از منظر ایشان از موانع تربیت، دشواری تربیت دینی است و به مقصد رساندن این وظیفه نیاز به صبر، حوصله تلاش، دلسوزی و پشتکار وقت گذاشتن، تدریجی عمل کردن همراه با احساس خوشایند و توجه به مصادیق حق‌الله وحق‌الناس دارد.
وی گفت: آیت‌الله سیدرضا بهاء‌الدينی معتقد بودند اولین اقدام در تربیت دینی به روش نظارت و مراقبت، تغافل و چشم‌پوشی از اشتباه غیر عمد فرزندان است و این یک فضیلت اخلاقی بزرگ است. انسان موجودی است با استعدادها، توانایی‌ها و قابلیت‌های شگرف، لذا آموزش نماز به فرزندان استعداد خداپرستی فطری را در انسان شکوفا می‌کند.
خامه‌یار اظهار کرد: اگر کسی حق‌الناسی به گردنش باشد، یا گناه کبیره‌ای انجام داده باشد، صرف توبه کافی نیست. در مورد حق‌الناس غیر از توبه، باید جبران حق کنید. یعنی از کسی که حقی به گردن‌تان دارد، حلالیت بگیرید یا حقش را جبران کنید. حق‌الناس می‌تواند شرعی و مالی و یا معنوی و اخلاقی باشد.
وی گفت: حق‌الناس اخلاقی زمانی است که حق معنوی از کسی را ضایع کرده باشید. مثلا آبروی ایشان با غیبت یا تهمت ضایع شده باشد، یا با رفتارتان او را رنجانده باشید و امثال اینها. در این مورد اگر می‌توانید بدون اینکه به گناهتان اعتراف کنید حلالیت بطلبید، که بسیار خوب است؛ در غیر این صورت برای جبران حقش، اعمال صالح انجام داده و به ایشان هدیه کنید.
یادآور می‌شود، پس از دفاع و تأیید هیئت داوران، دانشنامه و مدرک علمی سطح چهار مقطع دکترا از سوی مؤسسه آموزش عالی حوزوی و پژوهشکده صحیفه سجادیه به حجت‌الاسلام محمد خامه‌یار از طلاب سطح چهار حوزه علمیه قم، اعطا شد.
محمود لطفیان
انتهای پیام

captcha