حمیدرضا نوربخش، مدیرعامل خانه موسیقی ایران، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا با اشاره به موضوع کپیرایت به منزله مهمترین موضوعی که خانه موسیقی در حال پیگیری آن است، گفت: به اندازه کافی درباره کپیرایت قانون داریم؛ از جمله مصوبه سال 1348 و بعد هم در سال 1384 مجدداً این قانون را مجلس شورای اسلامی مورد بازنگری قرار داد، اما متأسفانه به دلایل زیادی از جمله عدم اراده مسئولان، این قانون رعایت نمیشود.
وی اظهار کرد: طبیعتاً اگر این قانون اجرا شود، باید به کنوانسیون جهانی بپیوندیم که مستلزم فراهم شدن زیرساختهای داخلی است تا کاملاً این قانون اجرا شود. به این ترتیب میتوانیم به کنوانسیون جهانی بپیوندیم و تحقق این مهم، به اراده جدی از سوی مسئولان دولتی و دستگاههای نظارتی و قضایی نیاز دارد.
نوربخش بیان کرد: برای اینکه این مسئله به طور کامل محقق شود، نیاز به آموزش جدی و مستمر جامعه داریم. به هر حال جامعه ما هنوز اطلاع کافی و وافی راجع به موضوع رعایت حقوق مؤلف ندارد و اغلب این قانون را مردم رعایت نمیکنند و دلیل آن جهل است، وگرنه مردم ایران هنجارمند و اخلاقمدارند، ولی به دلیل اینکه نمیدانند که این موضوع عین سرقت است، متأسفانه این نقض رخ میدهد.
وی با انتقاد از فضای مجازی و سایتهایی که دسترسیها را آسان و فراگیر کرده و آثار را به رایگان چوب حراج میزنند و عرضه میکنند، گفت: متأسفانه مردم هم از این اقدام استقبال میکنند. لذا این اراده باید همگانی باشد و هم باید در جامعه به خوبی آموزش داده شود تا مردم در جریان قرار بگیرند و قبح این مسئله را همگان بفهمند و همچنین کسانی که علاقهمند به آثار فرهنگی و هنری هستند، خطر این قضیه را متوجه شوند که این کار آنها باعث میشود این جریان قطع شود و دیگر اثری تولید نشود، زیرا وقتی صاحبان آثار نتوانند سودی ببرند و بازگشت سرمایه نداشته باشند، طبیعتاً این جریان قطع میشود و نتیجهاش این خواهد شد که هر روز آثار از نظر تعداد و کیفیت افت میکند.
مدیرعامل خانه موسیقی ایران با مؤثر دانستن نقش رسانهها در تحقق یافتن و فراگیر شدن این قانون، بیان کرد: اگر واقعاً این قانون رعایت شود، مطمئناً همگان نفع میبرند، هیچ هنرمندی نباید نگران منافع مادی باشد همانطور که در جهان نمونههایی داریم که یک هنرمند با یک ترک آهنگ خوب، زندگی مادیاش تضمین است، برای اینکه در دنیا بهایش پرداخته میشود. فرض کنید یک ترک از یک هنرمند جهانی، میلیونها بار چه دانلود و چه خریداری شود و شنیده شود، برای آن هزینه پرداخت شود و درصدی از آنها نیز برای هنرمند در نظر گرفته شود، رقم و اعدادی حاصل میشود که میتواند زندگی فرد و خانوادهاش را تضمین کند، بنابر این هنرمندان باید بدانند که اگر این قاعده رعایت شود به نفع همه و بیشتر از همه به نفع هنرمند و تولیدکنندگان آثار است.
وی رعایت نشدن حقوق هنرمندان و بیانگیزه شدن آنها را یکی از دلایل افول موسیقی در سالهای اخیر دانست و افزود: صدا و سیما یکی دیگر از دلایل افول موسیقی است برای اینکه صدا و سیما هم همگام با فضای عمومی دیگر رسانهها حرکت میکند؛ از جمله آثار مخرب این است که هنوز مردم کشور شکل سازهای ایرانی را از یک رسانه ندیدهاند و اگر از یک جوان بپرسید فرق تار و کمانچه چیست؟ نمیداند، چون از رسانه هیچ وقت این سازها نمایش داده نشده و از این موضوع میتوان بقیه ماجرا را نتیجه گرفت. همچنین اگر موسیقیهایی که عمدتاً در رسانه پخش میشود یا تیتراژ سریالها را درنظر بگیرید، خود گواه جایگاه کمرنگ موسیقی سنتی در صدا و سیماست.
نوربخش گفت: در شرایط فعلی که فضای مجازی انحصار رسانهای را شکسته، این رسالت همگان است که با همت خود دوباره توجه جامعه را به اصالتهای فرهنگی و هنری جذب کنند.
انتهای پیام