به گزارش کانون خبرنگاران
ایکنا،
نبأ؛ شهرستان کوهبنان در شمال غربی کرمان و در فاصله 165 کیلومتری از مرکز استان در بین شهرستانهای زرند، راور، رفسنجان، بافق، بهاباد قرار گرفته و در حقیقت مرز استان کرمان با استانهای یزد و خراسان جنوبی است که دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است؛ اطراف آن را کوههای مرتفعی احاطه کرده که بلندترین آنها کوه داودان است .
زبان و گویش مردم کوهبنان
زبان و گویش مردم کوهبنان تفاوتهایی با زبان و گویش مردم کرمان دارد، بهگونهای که مردم روستاهای شمالی کوهبنان به جهت نزدیکی به استان یزد لهجهای آمیخته از لهجه کرمانی و یزدی دارند.
وجه تسمیه کوهبناندر باب وجه تسمیه کوهبنان روایات مختلفی است، عدهای بر این باورند که وجود درختان فراوان بنه در این منطقه موجب شده تا اسم کوهبنان بر این خطه قرار گیرد و عدهای دیگر وجود قلعههای تاریخی که سدی پولادین در برابر نفوذ دشمن بوده را عامل وجه تسمیه کوهبنان عنوان کردهاند.
جاذبههای گردشگریمدرسه عرفان اسلامی شیخ ابوسعید ابوالخیر از جمله جاذبههای تاریخی کوهبنان است که روزگاری محل رفت و آمد و برگزاری کلاسهای درس و بحث علما، عرفا، مشاهیر و فرهیختگان از جای جای کشور در کوهبنان بوده است که مقبره داخل این مدرسه قدمتی بالای هزار سال دارد.
آرامگاه محمد شهید کوهبنانی(خاک آخوند)؛ این آرامگاه بنای آجری گنبدداری است که زیر آن قبری از مرمر متعلق به عارف بزرگی است که بهدست اشرار در مسیر کوهبنان به مشهد مقدس به شهادت رسیده و با توجه به سبک معماری به احتمال قوی این مقبره به قرن یازدهم هجری تعلق دارد.
طی سالیان گذشته شهرداری با احداث فضای سبز در صدد بهسازی و زیباسازی اطراف این مقبره مبادرت داشته که امید میرود قبر شهید در آیندهای نزدیک به فضایی جذاب و معنوی مبدل شود. البته در جوار قبر این شهید آرامگاه 72 عارف خفته در خاک قرار گرفته که بهسازی و زیباسازی این فضا در دستور کار شهرداری و شورای شهر کوهبنان قرار دارد و در سال آینده این مهم اجرایی خواهد شد.
طبیعت گردی؛ به دلیل بکر بودن و کوهستانی بودن منطقه روستاهای فراوانی در مرکز شهرستان و بخش طغرالجرد بعضا با آثار تاریخی و گردشگری جاذبیت خاصی دارند که روستاهای درب هود، گردو کج، سبلا، هشونی، خانمکان، کهن، رتک، رشکها و منطقه پشتکوئیه و... از جمله مناطق خوش آب و هوای شهرستان هستند.
سنگنوشته کوهبنان؛ در دامنه کوه خانقاه در جوار مجتمع گردشگری خواجه خضر اشعاری زیبا بر دل صخرههای سخت حک شده که منسوب به کمالالدین خجندی است و قدمت این اثر حدود 700 است. با توجه به گذر زمان و تغییرات جوی این اثر باید بیشتر مورد توجه دوستداران میراث فرهنگی قرار گیرد.
مدرسه کاشانی؛ این بنا در حقیقت اولین مدرسه رسمی در کوهبنان است که زمانی محل تعلیم و تربیت انسانهایی برجسته بوده که از این دیار برخاستهاند و امروز در جای جای کشور در سمتهای مختلف مشغول خدمت به آحاد مردم هستند. البته این بنای بسیار زیبا و جذاب تاریخی قدمتی بالای 100 سال دارد که مدت زمانی بهعنوان دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان مورد استفاده قرار گرفت.
قلعه دختر؛ در بالای کوه خانقاه و در نوک این کوه بنایی زیبا ساخته شده که عظمت آن هر ببیندهای را به تحیر وا میدارد، این بنا از سنگ و ساروج ساخته شده که قدمت آن را به دوره ساسانیان نسبت میدهند در حالی که این قلعه چهار برج و بارو دارد. در اثر گذر زمان بخشی از این اثر تاریخی فرو ریخته و در صورت غفلت در آینده فقط نامی از آن باقی خواهد ماند. البته چندین سال پیش به همت شهرداری تعدادی پله ساخته شده که در صورت ادامه راه رسیدن به قلعه دختر کوهبنان آسانتر میشود.
تخت لطیفی؛ در دامنه کوه خاتقاه و در مجتمع تفریحی و گردشگری خواجه خضر بنایی از سنگ و ساروج ساخته شده که روزگاری محل عبادت علما وعرفا همچنین محل تدریس مشاهیر و برگزاری جلسات شبانه و مذهبی بوده است. در این محل علما و عرفای بزرگی به امر تدریس و تحقیق میپرداختند که طی چند سال گذشته به همت میراث فرهنگی استان و پیگیریهای مجددانه رئیس اداره میراث فرهنگی کوهبنان عملیات بهسازی، مقاومسازی و زیباسازی این اثر تاریخی انجام شده است.
آسیابهای هشتگانه آبی؛ سلسله آسیابهای هشتگانه آبی بهصورت متوالی و پشت سر هم در شمال شهر کوهبنان و در نزدیکی روستای تاریخی افزاد قرار دارند که قدمت آنها به هزار سال میرسد. در حقیقت یکی از شاخصترین آثار تاریخی کوهبنان هستند که نشانی از خلاقیت مردان این دیار و قدرت درک و فهم بالای مردم این خطه دارد.
تا چند سال پیش چند آسیاب آبی در بالادست شهر کوهبنان کار میکردند که در حقیقت بهترین آرد در این آسیابها بهدست میآمد و در نهایت مرغوبترین نانها وارد بازار میشد.
درختان سر به فلک کشیده روستای سبلای؛ در شمال شهر کوهبنان و در فاصله 14 کیلومتری مرکز شهرستان روستایی با درختان تنومند و کهنسال وجود دارد که منطقهای بکر و زیبا را خلق کردهاند، درختانی که قدمت آنها بعضا به پنج هزار سال پیش بر میگردد. این منطقه بهدلیل جذابیت خاص و هوای مساعد کوهستانی امروزه مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است.
آکواریم طبیعی روستای تاریخی درب گزک؛ روستایی در غرب کوهبنان که در فاصله 11 کیلومتری مرکز شهرستان قرار دارد که به میمند کوچک استان کرمان شهرت دارد.
آثار طبیعی، خانههای دستکند و صخرهای، بافت سنتی، برجهای تاریخی، چشمه آب جوشان، آکواریم طبیعی، رودخانه آب شور، کلوتها و... این روستا را به کلکسیونی از آثار طبیعی و تاریخی بدل کرده است.
بافت سنگی و تاریخی بخش طغرالجرد؛ این بافت زیبا که در بخش طغرالجرد قرار دارد از سنگ، چوب و گل ساخته شده به گونهای که این خانهها دور تا دور کوهی استراتژیک قرار گرفتهاند. بر قله این کوه، برجی قرار دارد که در گذشته وظیفه حفاظت از خانهها و اماکن این منطقه را بر عهده داشته و این برج به گونهای طراحی و ساخته شده که با تمام برجهای اطراف در ارتباط بوده است.
تسلط این خانهها بر مناطق طغرالجرد و کیانشهر، وجود آثار تاریخی متعدد در این نقطه به همراه چشماندازهای طبیعی بر جاذبیت منطقه افزوده است.
قلعه بزرگ و تاریخی دهستان خرمدشت؛ دهستان خرمدشت در شمال غربی و در فاصله 30 کیلومتری مرکز شهرستان قرار دارد این منطقه مردمانی میهماننواز و خون گرم دارد؛ در این خطه امامزاده زید بن علی مدفون است و قلعهای بزرگ و تاریخی قرار دارد که متعلق به دوره صفویه است. این قلعه دارای چهار برج و بارو با پلان مربعی شکل است که متأسفانه بر اثر گذر زمان دچار خسارت شده است.
خانه تاریخی آل طاها؛ در شمال شهر کوهبنان بنایی آجری و گنبدی با بادگیری زیبا متعلق به دوران قاجار خودنمایی میکند؛ نمای جلوی این ساختمان با آجرهای تزیینی بهصورت هندسی مزین شده و فضاهای موجود در این بنا تالار ستوندار، شبستان، حیاط و... است که با درختان زیبا و کهنسال چنار به این بنا جلوهای خاص بخشیده است .
این ساختمان طی سالیان گذشته به همت میراث فرهنگی در چند نوبت بازسازی و زیباسازی شده است.
مسجد جامع کوهبنان واقع در محله انصار؛ این مسجد بسیار زیبا و تاریخی قدمتی به بلندای تاریخ دارد به گونهای که از قرن چهارم صدای اذان از منارههای این مسجد که در حقیقت اولین و بزرگترین مسجد شهر کوهبنان در قرنهای ابتدایی اسلام است به گوش میرسد.
این بنای تاریخی که در اثر زلزله مخرب قرنهای گذشته دچار خسارت جدی شده بود بهدست توانمند آیتالله حائری و با همت مردم ولایتمدار و بسیجی شهرستان کوهبنان در دهه هفتاد بازسازی شده که گنبد فیروزهای این مسجد همچون نگینی درخشان چشم هر ببیندهای را به خود جذب میکند.
همچنین وجود چهار امامزاده واجبالتعظیم شهرستان، حرم مطهر شهدای گمنام، مسجد بزرگ و تاریخی حضرت امام خمینی(ره)، مسجد تاریخی علی بن ابیطالب(ع) و مسجد جامع طغرالجرد، بازار بزرگ مسجد امام در کنار آثار و ابنیههای مذهبی، تاریخی و میراثی، کوهبنان را بهعنوان یکی از قطبهای گردشگری در استان کرمان جا داده که همه ساله سیاحان و گردشگران داخلی و خارجی به این شهرستان سفر میکنند.
نامجو کوهبنانی
انتهای پیام