به گزارش خبرنگار ایکنا؛ نشست بررسی وضعیت کمی و کیفی و معنایی کتابهای کودک و نوجوان صبح امروز، 7 اردیبهشتماه، با حضور مصطفی رحماندوست، شاعر و نویسنده و سیدعلی کاشفی خوانساری، نویسنده، در تالار شهید آوینی نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
رحماندوست در این نشست گفت: آمارهای کمی کتابهای ایثار و شهادت نیاز به بررسی ندارد؛ برای مثال نشر شاهد حدود ۲ هزار عنوان کتاب چاپ کرده است و ناشران دیگری نیز بر خود فرض دانسته و کتابهایی را در این حوزه چاپ کردهاند.
وی افزود: در حوزه کیفی باید از کارکنان بنیاد شهید پرسید که آیا کتابهای شما از نظر کیفی بر ادبیات داستانی تأثیر گذاشته است یا نه؟ اغلب این کتابها نه تنها تأثیری ندارند، بلکه از چاپ آنها هم باید جلوگیری کرد. چندی پیش یکی از ناشران ۲۵ کتاب را نزد من آورد که بررسی کنم و گفتم این کتابها باید بازیافت شود.
رحماندوست در ادامه گفت: آثار سینمایی و تئاتری کتابهای ایثار و شهادت از نظر کمی بسیار چشمگیر است، اما از نظر هنری سطح کیفی پایینی دارند، چرا که اغلب آنها سفارشی هستند. در واقع کیفیت یک اثر بستگی به رعایت اصول هنری ژانر مورد نظر اعم از قصه، رمان، داستان، فیلم، نمایش و ... دارد.
وی در ادامه با طرح سؤالی مبنی بر اینکه کدام اثر مربوط به ایثار شهادت برای شما تکاندهنده بوده است، بیان کرد: حوزه هنری کار بسیار خوبی در این زمینه انجام داده است و خاطرات همسران شهدا، والدین شهدا و ... را، که نوعی تاریخنگاری است، منتشر کرده است و وقتی این کتابها را می خوانید خود را در شرایط مورد نظر احساس میکنید زیرا از دل برآمده است.
این نویسنده با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد آثار تأثیرگذار نیست، بیان کرد: در یک اثر ادبی نباید به طور مستقیم حرف زد. باید حرفی زد که از دل برآید. این حوزه حوزه خردگرایی نیست و باید از پنجره دل وارد شد.
این شاعر کشورمان در پایان با مخاطب قرار دادن مؤسساتی که پول زیادی خرج میکنند تا تعداد آثارشان را بالا ببرند به آنان پیشنهاد کرد: این کار را متوقف کنند، اما از سوی دیگر گفت فکر نکنید زمان جنگ گذشته و لازم نیست که آثاری از این دست داشته باشیم. سایه جنگ مدام بر سر کشور ماست و باید از جنگ نوشت.
سیدعلی کاشفی خوانساری نیز در این نشست گفت: فکر میکنم باید از خودمان بپرسیم چرا باید کودکان با مفاهیم جنگ و ایثار و شهادت آشنا شوند؟ چرا اطلاعات مربوط به جنگ را که برای ۳۰ سال پیش است باید به کودکان منتقل کنیم؟ تا وقتی هدف روشن نباشد مسیر را اشتباه میرویم.
وی گفت: صحبت از ایثار و شهادت منحصر به داستانهایی نیست که در صحنه جنگ میگذرد. بخش دیگر آن هویت است. باید بدانیم چه کسی هستیم و تا وقتی تصور درستی از خودمان نداشته باشیم، هویتمان شکل نمیگیرد. اگر کسی خودش را درست بشناسد و به افتخارها و دستیافتهها آگاه باشد، نگاه دیگری خواهد داشت و باید کاربرد کتابها را به این سمت سوق دهیم. کاربرد دیگر چنین کتابهایی این است که چون احتمال تجاوز دوباره به سرزمین ما هست، این فرصت را به ما میدهد که رشادتها و حماسهها را زنده نگه داریم.
خوانساری با ارائه پیشنهادهایی گفت: یکی از حوزههای مؤثر به آن مصادیق ایثار و شهادت در مقاطع تاریخی کمتر شناختهشده کشور است. نکته دیگر اینکه درباره جنگ سراغ مصادیق کشورهای مختلف دنیا برویم و اگر میخواهیم در داستان و شعر به مقوله جنگ بپردازیم، به سایر آثار کشورهای دیگر هم توجه کنیم.
انتهای پیام