کد خبر: 3828763
تاریخ انتشار : ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۳

دانش‌آموزان زندانی کتاب‌های درسی‌ هستند

گروه ادب ــ مدیرعامل مؤسسه چاپ و نشر عروج گفت: نظام آموزشی کشور به گونه‌ای است که دانش‌آموزان را از کتابخوانی و مطالعه دور می‌کند و در واقع دانش‌آموزان زندانی کتاب‌های درسی‌اند و این نگرش نیازمند تغییر است.

دانش‌آموزان زندانی کتاب‌های درسی/مطالعه الکترونیکی عمق نداردمحمود ابراهیمی، مدیرعامل مؤسسه چاپ و نشر عروج، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره مشکلات بازار نشر گفت: در حال حاضر بازار نشر، وضعیت ناهنجاری دارد و مشکل نیز فقط مربوط به کاغذ نیست. تأمین کاغذ یکی از مشکلات کوچک در بازار نشر است. برای توسعه این بازار، باید بر روی فرهنگ مطالعه تمرکز کرد. با توجه به اینکه بیشترین زمان کاری‌ام را در آموزش و پرورش بوده‌ام، معتقدم کشور‌هایی که در حوزه  نشر کتاب و فرهنگ مطالعه فعالیت جدی دارند و سرانه مطالعه آن‌ها بالاست، آموزش مطالعه را در مدرسه جدی گرفته‌اند و نظام آموزشی آن‌ها به گونه‌ای است که دانش‌آموزان را علاقه‌مند به کتابخوانی بار می‌آورد، در حالی که نظام آموزشی ما این ویژگی را ندارد و دانش‌آموزان را از کتابخوانی و مطالعه دور می‌کند و در واقع دانش‌آموزان زندانی کتاب‌های درسی‌اند و این رویکرد نیازمند تحول است.

فرهنگ مطالعه را احیا کنیم

وی با بیان اینکه کتاب و کتابخوانی در کشورمان امری مستحبی و کم‌کم در حال فراموشی است، افزود: امیدواریم هم آموزش و پرورش و هم نظام فرهنگی کشور به این موضوع توجه کنند. اگر تولید کتاب در کشورمان محدود شود، نباید مطالعه را تعطیل کرد. کتابخانه‌ها یکی از ظرفیت‌های مهمی‌اند که باید زمینه حضور دانش‌آموزان در این فضا‌ها را فراهم کنند.

ابراهیمی ادامه داد: این موضوع را نمی‌پذیرم که کتابخوانی در کشورمان به سمت کتابخوانی الکترونیکی سوق پیدا کرده است. زیرا با گسترش وسایل و ابزار‌های ارتباطی، این مطالعه به سمت کتاب هدایت نشده، بلکه به مطالعه اخبار و مطالبی هدایت شده که کاملاً سطحی است و هیچ عمقی ندارد و به زودی هم به فراموشی سپرده می‌شود.

کاهش شمارگان، عامل افزایش قیمت

وی درباره کاهش شمارگان کتاب در نشر عروج به دلیل مشکلات فعلی بازار نشر گفت: قطعاً شمارگان را کاهش خواهیم داد و شاید یکی از عواملی که باعث افزایش قیمت کتاب شده همین موضوع باشد، زیرا کاهش شمارگان حداقل ۵۰ درصد قیمت را افزایش خواهد داد. اما انتشارات عروج تلاش می‌کند حداقل کتاب‌های قلمی حضرت امام خمین (ره) را با همکاری و حمایت مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام با قیمت پایین‌تری به دست مخاطبان برساند. برای مثال کتاب «چهل حدیث»، که حدود ۹۵۰ صفحه است، جلد سخت آن که به طور طبیعی در بازار نشر ۱۲۰ هزار تومان خواهد بود، ما با قیمت ۵۰ هزار تومان عرضه می‌کنیم. زیرا انگیزه سودجویی نداریم.

ابراهیمی در ادامه با اشاره به ضعف‌های شبکه توزیع کتاب در کشور بیان کرد: شبکه توزیع مدونی در حوزه کتاب نداریم. اگر چنین شبکه‌ای وجود داشت باید فقط به فکر تولید محتوا می‌بودیم و دغدغه‌ای در زمینه توزیع نداشتیم، اما متأسفانه این گونه نیست و یکی از دلایلی که ناشران اصرار بر حضور در نمایشگاه کتاب تهران و سایر نمایشگاه‌های کتاب را دارند، به همین موضوع مربوط می‌شود. ناشر در این نمایشگاه‌ها می‌تواند به صورت مستقیم با مخاطب ارتباط برقرار کند.

شبکه توزیع بیمار است

وی تصریح کرد: متأسفانه در نمایشگاه کتاب تهران امکان ارتباط با ناشران خارجی وجود ندارد و اینکه تمام مدت حضور در نمایشگاه با مخاطبان در ارتباط هستند تا کتاب بفروشند. این نشان می‌دهد شبکه توزیع کتاب در کشورمان بیمار است. در ۱۶ استان ۴۰ نمایندگی داریم که چندان اثربخش نیستند.

ابراهیمی درباره امکان دسترسی مردم مناطق محروم به ویژه روستا‌ها به کتاب‌های حضرت امام خمینی(ره) و یا مربوط به ایشان گفت: متأسفانه در این زمینه کار خاصی نداشته‌ایم، زیرا مخاطبان ما اغلب مخاطبان خاص هستند، اما کتابخانه‌های سیار می‌توانند این نقش را ایفا کنند و یا نمایندگی‌های نشر می‌توانند در شهر‌های مختلف این کار را انجام دهند.

وی با اشاره به خرید کتاب از طریق نهاد کتابخانه‌های عمومی نیز افزود: نهاد کتابخانه‌ها حدود سه سال پیش کتبی را از نشر عروج خریداری کرده است و از آن زمان تاکنون کتاب دیگری از ما خریداری نکرده‌اند. البته قرار است با آن‌ها مذاکره‌ای داشته‌ باشیم تا تعامل بیشتری در این زمینه شکل گیرد. 

 

انتهای پیام

captcha