سیدمؤید علویان، دبیر شبکه جهانی هپاتیت در ایران، همزمان با روز جهانی هپاتیت در گفتوگو با ایکنا؛ با تأکید بر لزوم آگاهسازی مردم و ایجاد کمپینهایی برای شناسایی بیماران مبتلا و کنترل این بیماری، اظهار کرد: هپاتیت از جمله بیماریهایی است که باید برای ریشهکنی و کنترل آن تلاش کرد و سازمان بهداشت جهانی تعهدات لازم را از ۱۲۰ کشور جهان گرفته تا روی این موضوع کار کنند.
وی تصریح کرد: دلیل کنترل هپاتیت این است که اگر درست تشخیص داده نشود و یا به طور صحیح درمان نشود موجب آسیب شدید کبدی میشود و در برخی موارد نیاز به پیوند کبد است. لذا تشخیص به موقع و درمان انواع هپاتیت حائز اهمیت است.
علویان با بیان اینکه ایران از نظر شیوع انواع هپاتیت در منطقه وضعیت بهتری دارد، گفت: دلیل آن وضعیت بهداشتی مناسب و برنامه واکسیناسیون جدی است که از سال ۷۳ در کشور انجام میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه در ایران نزدیک به یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر به بیماری هپاتیت B مبتلا هستند، گفت: حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد این مبتلایان ناشناخته هستند و باید ضمن شناسایی، غربالگری شده و تحت آموزش برای کنترل آن قرار گیرند. کمپینهای مختلف و آگاهسازی از طریق رسانه برای انجام آزمایش میتواند به این امر کمک کند تا افراد ناشناخته شناسایی شوند.
وی بیان کرد: در هپاتیت B اگر بیماری پیشرفت کند و فعال باشد نیاز به درمان و دارو دارد. در این زمان امکان ریشهکنی بیماری در بیمار بسیار کم است و فقط میتوان این بیماری را کنترل کرد.
۳۵ میلیون نفر واکسیناسیون شدهاند
فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد با بیان اینکه هپاتیت B قابل پیشگیری است گفت: سلاح مؤثر در برابر هپاتیت B، واکسیناسیون است و خوشبختانه واکسن در ایران تولید و در کنترل و ریشهکنی این بیماری بسیار مؤثر است؛ حدود ۳۵ میلیون ایرانی نیز تاکنون واکسن این بیماری را تزریق کردهاند.
علویان در ادامه با تأکید بر اینکه واکسن و داروهایی که برای هپاتیت B در ایران تولید میشوند پابهپای سایر کشورهای تولیدکننده آن در جهان پیشرفت کردهاند، گفت: در سال گذشته به صورت مقطعی با کمبود این داروها مواجه شدیم، اما امسال علیرغم تحریمهای ظالمانه کمبودی چندانی در این داروها نداشتهایم. اگر این تحریمها مانعی برای خرید مواد اولیه ایجاد کنند، بر تولید این داروها تأثیر منفی میگذارد.
رفتارهای پرخطر اجتماعی، عامل اصلی شیوع هپاتیت C
دبیر شبکه هپاتیت در رابطه با هپاتیت C نیز اظهار کرد: حدود ۱۸۶ هزار نفر در ایران به بیماری هپاتیت C در کشور مبتلا هستند. بیشترین راه انتقال این بیماری اعتیاد تزریقی، رفتارهای پرخطر اجتماعی و خالکوبیهای غیربهداشتی است.
وی تأکید کرد: شناسایی این بیماران نیز بسیار مهم است؛ افرادی که تحت این رفتارها بودهاند، حتماً باید آزمایشهای لازم را انجام دهند و بلافاصله درمان خود را آغاز کنند. بیماران مبتلا به هپاتیت C به وسیله دارو طی سه تا چهار ماه درمان و بیماریآنها ریشهکن میشود، تنها سلاح ما برای ریشهکنی این بیماری نیز شناسایی بیماران، تشخیص بیماری و درمان به موقع برای ریشهکنی آن است.
روند کاهشی هپاتیت در کشور
علویان با بیان اینکه شاهد روند کاهشی هپاتیت B و C در کشور هستیم، یادآور شد: در هپاتیت C به دلیل برنامههای کاهش آسیب برای معتادان، سلامت خون، غربالگری و درمان بیماران، شیوع این بیماری رو به کاهش است. در هپاتیت B نیز به دلیل اینکه از سال ۱۳۷۳ واکسیناسیون آن آغاز شده، شیوع این بیماری کاهش پیدا کرده است.
به گزارش ایکنا؛ هپاتیت به معنی التهاب در پارانشیم کبد بوده و به چند نوع A، B، C، D، E، F و G تقسیم میشود. این بیماری به دلایل مختلفی میتواند ایجاد شود و برخی از انواع هپاتیتها قابل سرایت هستند و برخی نیز مسری نیستند. از عواملی که ایجاد هپاتیت میکنند میتوان به افراط در مصرف الکل، اثر برخی داروها، آلودگی به باکتری و همچنین ویروس اشاره کرد که هپاتیت ویروسی منجر به عفونت کبدی میشود.
عامل بیماری هپاتیت ویرال(ویروسی) یک ویروس است که در ابتدا میتواند مثل یک سرماخوردگی بروز کند؛ ولی بیماری مزمن هپاتیت C برعکس سرماخوردگی معمولی به دلیل از کار افتادن کبد و مشکل بودن درمان میتواند حیات بیمار را تهدید کند. بیشتر مبتلایان به هپاتیت از نوع C و B که خطرناکترین نوع هپاتیت هستند علائمی ندارند. برخی از این بیماران علائم سرشتی عفونت ویروسی از قبیل خستگی، دل درد، لاغری شدید، درد عضلانی و تهوع و بیاشتهایی را داند ولی در موارد پیشرفته علائم نارسایی کبدی بروز میکند که شامل تورم شکم، اندامها، یرقان و خونریزیهای گوارشی است.
انتهای پیام