
به گزارش
ایکنا؛ مراسم رونمایی از جامعترین سبد ابزار اقامه عزای سیدالشهدا(ع) و پرچم جدید حرم حضرت زینب(س) عصر امروز سهشنبه ۱۵ مردادماه در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی(سرچشمه) با حضور حجتالاسلام محمد زائری، کارشناس مذهبی، محمدعلی رجبی دوانی، پژوهشگر تاریخ و جمعی از مسئولان و خانواده شهدا در مجتمع فرهنگی سرچشمه برگزار شد.
حجتالاسلام زائری در بخشی از این مراسم اظهار کرد: خدا را شاکرم که قبل از رسیدن محرم، فرصتی را برای ما در این جلسه فراهم کرد تا عرض ارادتی به ساحت امام حسین(ع) داشته باشیم. هدف و غایت زندگی و تمام تلاش ما این است که ارزشهای اینچنینی مانند کربلا و امام حسین(ع) و قیام سالار شهیدان را در جامعه نهادینه کنیم.
وی با بیان اینکه هنر وسیلهای است که در راه نهادینه کردن ارزشهای کربلا، امام حسین(ع) و قیام سالار شهیدان بسیار تأثیرگذار است، اظهار کرد: در بسیاری از موارد، مسئله مهم، دانستن یک موضوع نیست، بلکه مسئله مهم، انگیزهای است که دانستن را به عمل تبدیل میکند. در موضوع سبک زندگی، یک خطای راهبردی اتفاق افتاده و آن اینکه برای سبک زندگی، بیشتر سخنرانی کرده و کتاب تألیف شده است، در صورتی که باید در سبک زندگی تولید محتوا کنیم و این محتواهای کاربردی در زندگی روزمره به کار گرفته شود.
حجتالاسلام زائری با تأکید بر اینکه در برابر تهاجم فرهنگی و بسیاری از معضلات و بیماریهای اخلاقی اجتماعی، از همان مسیری که بیماری وارد شده است، باید بهبود را حاصل کنیم، گفت: اگر دشمن جوانان ما را به وسیله فیلم و سریال گمراه کرده، فقط میتوان با همان وسیله جوانان را هدایت کنیم.
محمدعلی رجبی دوانی، پژوهشگر تاریخ اسلام نیز در بخشی از این مراسم با اشاره به اینکه تلاشهای انجام شده در این مجموعه احیاکننده هنر اصیل اسلامی است، گفت: درگذشته هنر جدای از زندگی مردم نبود و انسان به سمت که نگاه میکرد و به زمین، لباس، دیوار و اطرافش نظری میانداخت، شاهد هنر اصیل اسلامی بود که برگرفته از کلمةالله و سنت نبوی بود؛ اما این جریان با ورود جریان فرهنگ غرب به کشور و حاکمیت مزدوران آنها از دست رفت و موجب جدایی هنر از زندگی انسان شد.
هنر اسلامی را باید احیا کنیم
وی افزود: وابستههای غربی معتقد بودند که هنرمندان نخبه هستند و چیزهایی را میفهمند که دیگران متوجه نمیشوند؛ درحالی که در گذشته چنین نبود و فرضاً اگر بحث عاشورا بود، مردم جزء به جزء هنر آن را متوجه میشدند و حتی اگر خطایی رخ میداد، مردم میفهمیدند. هنر اسلامی را باید احیا کنیم. البته احیا به معنای تکرار نیست، بلکه به معنای آن است که روح هنر اسلامی در آن دمیده شود. یکی از هنرهای اسلامی ایرانی که گذشتگان با آن زندگی میکردند، تعزیه بود.
رجبی با بیان اینکه قرآن بهعنوان کلام الهی، تماماً ذکر است، تصریح کرد: وقتی خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اذْکُرُوا اللَّهَ ذِکْراً کَثیراً» این یعنی قرآن ذکر است و همه وجود، اعمال و آثار ما هم باید برگرفته از ذکر و یاد خدا باشد. اگر چنین شد آن زمان هرچیزی مانند هنر ایجاد شده هم ذکر خدا را نشان میدهد.
این پژوهشگر تاریخ اسلام ادامه داد: واژه هنر در فرهنگ ما به معنای نیک نفس یا انسان نیک است و هنرمند باید نیکنفس باشد. امام خمینی(ره) در این رابطه فرمودند: «اولین شرط برای هنرمند تطهیر نفس است، زیرا بدون آن نمیتواند با نفس حقیقی ارتباط برقرار کند».
وی در ادامه افزود: در مؤسسه ماهد هنرمندانی هنر اسلامی ایرانی را احیا کردند. آنها با استفاده از هنر توانستند وسایل و ابزار عزای امام حسین(ع) را بهصورت اسلامی ایرانی که در گذشتهها مرسوم بوده است؛ ارائه کنند. هنرمندان با استفاده از رنگها و فرمها میتوانند ذوق شهادت را در جوانان و جامعه زنده کنند. در نوحههای قدیمی عزای امام حسین(ع)، شور و نوایی برپا میشد که باید به این سو پیش برویم.
مرتضی اعلایی، مدیر عامل مؤسسه ماهد نیز در بخش دیگری از این مراسم به این سبد اشاره کرد و گفت: تولید این سبد جامع از سال ۹۲ آغاز شده است که هدف اصلی آن تولید ابزار زندگی با استفاده از هنر دینی و اسلامی بود. مراسم امروز ادامه جریانی است که از سال ۱۳۹۲ آغاز شده است؛ جریانی که شامل طراحی و تولید ابزار زندگی با استفاده از هنر اسلامی-ایرانی است.
وی افزود: بنا نداریم از عزای امام حسین(ع) پول در بیاوریم، بلکه هدف ما واسطهگری برای رساندن ابزار مذهبی به مردم است. هرآنچه را که امروز در این مراسم رونمایی و مشاهده میشود، حاصل زحمت گروهی از هنرمندان است که در سبک زندگی و همچنین ابزار عزای امام حسین(ع) از هنر خود استفاده کردهاند.
ناصر طاووسی، استاد خوشنویسی دیگر سخنران این مراسم بود که وی نیز با طرح این سؤال که چه باید بکنیم تا هنر بهتر و سریعتر وارد زندگی افراد شود، گفت: گروهی که بنا دارد مسئولیتی را انجام دهد باید مقدماتی را فراهم کند و آموزشهای لازم را اخذ کند تا بتواند بهتر و سریعتر این مهم را انجام دهد. یکی از این مقدمات درک تاریخچه است تا بتوانیم رویه صحیح گذشته را ادامه دهیم.
وی افزود: در ابتدای اسلام اعراب مخالف کتابت قرآن بودند، اما پیامبر اکرم(ص) دستور دادند تا ده نفر آموزش خوانانویسی را اخذ کنند و امیرالمومنین(ع) نیز به این امر به جهت حفظ و صیانت از قرآن روی آوردند. در این مسیر حتی امام علی(ع) کلاس خطنویسی برگزار کردند و ۳۶۰ نفر را آموزش دادند.
طاووسی با اشاره به اینکه ما یک هنر قدسی اسلامی و یک هنر سنتی اسلامی داریم، گفت: هنر قدسی مستقیماً با زندگی معنوی مردم مرتبط بود که تلاوت قرآن، ساخت مسجد و خوشنویسی در زمره آن است، اما هنر سنتی اسلامی مانند هنرهای شنیداری و دیداری مانند تذهیب، شعر و ... با زندگی معنوی مستقیماً مرتبط نیست و از طریق غیرارادی اثر خود را میگذارد.
به گزارش
ایکنا؛ پایان بخش این مراسم حضور خانواده شهید مدافع حرم، محمدحسین میردوستی بود که از پرچم جدید حرم مطهر حضرت زینب(س) که از سوی مؤسسه فرهنگی هنری ماهد تهیه و تولید شده بود، رونمایی کردند.
انتهای پیام