به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری نهمین جشنواره بینالمللی «دف نوای رحمت» با حضور محمد زرویی نصرآباد، مدیر عامل سپهر سوره هنر، بیژن کامکار، دبیر افتخاری جشنواره، امین مرادی، رییس حوزه هنری کردستان و محمدرضا زنگنه، مجری کارشناس امروز چهارشنبه، ۱۶ مردادماه، در سالن امیر حسین فردی حوزه هنری برگزار شد. در ابتدای این جلسه بیژن کامکار ضمن تبریک روز خبرنگار اظهار کرد: متأسفانه موسیقی سنتی در حال انقراض است. هم اکنون ۱۵۰ کانال در حال نابود کردن موسیقی سنتیاند، همچنین فضای مجازی هم به این روند دامن زده است.
وی افزود: حوزه هنری همیشه یاریرسان هنری سنتی بوده است، آن هم در شرایطی که جوانان مورد هجمه موسیقی غربیاند. در ضمن حوزه هنری با برگزاری این جشنوارهها کمک میکند تا سلیقه مخاطبان رشد کند.
دف ریشه ایرانی دارد
این هنرمند با بیان اینکه اصل ساز دف ریشه ایرانی دارد، ادامه داد: سال گذشته به دلیل بیماری نتوانستم در جشنواره حضور داشته باشم اما امروز بسیار خوشحالم که در کنار دوستان جشنواره دف نوای رحمت حضور دارم. این رویداد آنچنان دارای شوق و شوری دارد که من می دانم چه تأثیری در جریان توجه به موسیقی سنتی دارد. من آرزو دارم که این جشنواره شرایط جهانی شدن داشته باشد. برگزاری این برنامه ها واقعا میتواند در روزگاری که خیلیها تلاش میکنند سازهای ما را به نام خود ثبت کنند به بهترین شکل ممکن تأثیر داشته باشد. امروز خیلی خوشحالم که هزاران نفر میآیند و روی صحنه دف می زنند و احساس می کنم به آرزوی خودم رسیدم.
در ادامه مراسم مرادی نیز تصریح کرد. در حضور استاد کامکار سخن گفتن درباره دف سخت است. دف، سازی ضربی است که با آیینهای مذهبی ما گره خورده است و در کردستان دف از احترام خاصی برخوردار است.
سنندج پایتخت جهانی دف
وی ادامه داد: طبق برنامهریزیهایی که پیش از این انجام گرفته بود، شهر سنندج از مدتها پیش به عنوان پایتخت جهانی دف معرفی شده بود. این در حالی است که چون ما این رویداد را به صورت بینالمللی برگزار میکنیم تصمیم به اجرای برنامههای مختلفی داریم که به زودی جزییات آن در اختیار مخاطبان قرار میگیرد. ما در حین برگزاری جشنواره نیز طبق سنوات گذاشته از تعدادی دراویش خانقاهی در حوزه دف نوازی قدردانی می کنیم که در این دوره نیز این فرآیند ادامه پیدا می کند.
این مدیر هنری گفت: دف مهمترین ساز مذهبی است که در مسیر تقریب مذاهب میتواند مورد استفاده قرار گیرد، به همین جهت شعار این جشنواره میتواند «ترویج مهربانی» باشد. این رویداد سعی دارد در کشور همدلی ایجاد کند همچنین این جشنواره سعی میکند با استعانت از آموزههای دینی موسیقی متعالی را رواج دهد.
گروههای دفنواز شعار همدلی سر میدهند
مرادی تأکید کرد: در این جشنواره گروههای دف نواز شعار همدلی سر میدهند. در ضمن اکران فیلم «پرنده نادر» زندگی نامه استاد میرزا خليفه ميرزا آغه غوثی اکران خواهد شد.
وی تصریح کرد: دف یک ساز کاملاً ایرانی است و قبل از اسلام ما ابزارآلات موسیقی فراوانی داشتیم اما با ورود اسلام و حرام بودن ابزارهای موسیقایی بسیاری از آنها در کشورهای دیگر رواج یافتند. در این میان تنها دف بود که ماندگار شد و در آیینهای مذهبی مورد استفاده قرار گرفت. در این رابطه خانقاهها جایگاهی ویژه در حفظ دف دارند.
امسال سال خوبی برای فرهنگ نیست
زرویی نصرآباد هم در این جلسه بیان کرد: امسال سال خوبی به لحاظ مادی نیست، در این میان دولت نیز در اولین مرحله صرفهجویی در عرصه فرهنگ را انتخاب میکند و این اتفاق موجب نا امیدی اهالی فرهنگ میشود ولی ما تلاش میکنیم که محدودیتها روی کارمان تأثیر منفی نداشته باشد.
وی درباره بخش تجلیل هم بیان کرد: در بخش تجلیل که از سالهای گذشته با تجلیل از استاد بیژن کامکار پایهگذاری شد، ما از استاد ارسلان کامکار، استاد صدیق تعریف و استاد حمیدرضا اردلان نیز قدردانی کردیم. امسال ما بر اساس تصمیم گیریهایی که انجام گرفت قرار است که از استاد محمد جلیل عندلیبی قدردانی کنیم که در این زمینه فیلم مستندی نیز تولید شده که در ایام جشنواره به اکران درخواهد آمد. به هر حال ما در حوزه کمی شاهد رشد خوبی بودیم که از ۱۷ گروه متقاضی به ۳۰ گروه رسید و این باعث خرسندی و تسری یافتن هنر دف نوازی است که برای بسیار دلگرم کننده بوده و امیدوارم شرایط به گونه ای باشد که بتوانیم قالب بینالمللی جشنواره به صورت گسترده تر برگزار کنیم. سبک مولانا، قوالی و سماج عنوان سه گروهیاند که در این جشنواره اجرا خواهند داشت.
زرویی تأکید کرد: امسال از ۳۰ استان دفنواز خواهیم داشت و تلاش کردیم تا کاهش بودجه روی کیفیت و کمیت این جشنواره تأثیر نگذارد.
یادآور میشود نهمین جشنواره بینالمللی دف نوای رحمت ۲۲ تا ۲۴ مردادماه در سنندج برگزار خواهد شد.
انتهای پیام