
حبیب دهقاننسب، بازیگر سینما و تلویزیون، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا درباره چرایی موفقیت مجموعه «بانوی سردار» اظهار کرد: مردم از آثار آپارتمانی خسته شدهاند، چون در این قبیل تولیدات تنها قصههایی یک شکل و تکراری روایت میشوند، اما در کارهای تاریخی این فرصت پیش میآید تا حرفهای جدیدی زده شود. برای همین سریالهایی نظیر «بانوی سردار» و «بانوی عمارت» توانستهاند در جذب تماشاگر موفق باشند.وی افزود: نکته دیگری که به واسطه چنین کارهایی به آن میتوان دست یافت. ترویج فرهنگ و تاریخ ملی و دینی کشورمان است. در سالهای اخیر کشورمان به شدت در معرض آثار خصمانه است که تاریخ ملی و دینی ما را هدف قرار دادهاند. در این آثار فرهنگ و تاریخ ما به سخره گرفته میشود. بنابراین تولیداتی نظیر بانوی سردار قادر است اتفاقی خوب در این حوزه باشد، به شرطی که تعداد چنین آثاری بیشتر شود.این بازیگر دلیل حضورش در بانوی سردار را داشتههای سریال توصیف کرد و گفت: وقتی فیلمنامه به دستم رسید از نقش خوشم آمد، زیرا شخصیتهایی که چالش ایجاد میکنند دوست دارم، اما حضور پرویز شیخطادی به عنوان کارگردان مهمترین دلیل برای پذیرش این نقش بود. من در فیلم شکارچی شنبه با شیخ طادی کار کردهام و میدانم او به شدت در کارش دقیق است. شیخطادی برای اینکه روایتی تاریخی را جلوی دوربین ببرد آن برهه را جزء به جزء میخواند تا هیچ چیزی از چشمش جا نماند. همچنین وی به شدت از تحریف آنچه رخ داده پرهیز میکند و تنها اتکایش به واقعنگری است.
سریال تاریخی باید به دور از پروپاگاندا باشد
کارگردان فیلم «امپراطور جهنم» در پاسخ به این نقد که آثار تاریخی تلویزیون عمدتاً آثاری پروپاگاندا هستند و در همین راستا آیا بانوی سردار هم چنین است؟ بیان کرد: سریالهایی بیشتر شکل سفارشی و دولتی به خود میگیرند که در آن تاریخ انقلاب یا تاریخ معاصر روایت شود، اما معمولاً کارهایی که تاریخ دورتر را مد نظر دارند، چنین نیستند. داستان بیبی مریم به جریان یا گروهی خاص تعلق ندارند، بلکه تاریخ این سرزمین به عظمت و شجاعت یک سردار ایرانی، سر تعظیم فرود میآورد. در ضمن قصه این سریال از رشادتهای قومی میگوید که همه مردم به شجاعت آنها واقفاند. برای همین هم نمیتوان عنوان سفارشی را به کار داد.
دهقاننسب تصریح کرد: بهترین مثال برای اثری که شکلی دولتی از تاریخ را روایت میکند، سریال معمای شاه است. در این سریال تحریفات بسیاری رخ داد، همین مسله نیز سبب شد کار به شدت با افت تماشاگر روبهرو شود، در صورتی که اصلاً نیازی به اغراق یا تحریف نبود، چون اگر واقعیت را نشان میدادیم به بهترین نحو واقعیت پهلوی مشخص میشد، اما با تحریفی که پیش آمد، مخاطب کار را پس زد. این مسئله به اندازهای حاد شد که سیما برای به پایان رساندن آن از تولید قسمتهای پایانی چشمپوشی کرد.
دهقاننسب متذکر شد: در کشورهای صاحب سینما همیشه شخصیت بزرگ، محور آثار متعددی در سینما و تلویزیون هستند، اما چرا ما نتوانستهایم تصویرگر قهرمانان خود باشیم؟ آیا مسائل مالی دلیل این اتفاق بودهاند؟ جواب این است که کمکاری مورد نظر هیچ ربطی به مسائل مالی ندارد، چون وقتی تلویزیون میتواند سریالهایی، چون «حضرت موسی(ع)» و «مختارنامه» را بسازد دیگر ساخت آثاری نظیر بانوی سردار چندان سخت نیست، اما نکته بعد، در ساخت این قبیل تولیدات، آگاهی و دانش مستتر در کار است، خواستهای که رسیدن به آن مستلزم تحقیقات فراوان است.
برخی حساسیتها دست فیلمسازان را بسته است
وی تأکید کرد: در کنار دلایلی که برشمردم برخی حساسیتها پیرامون چگونگی تصویرگری از شخصیتهای میهنی و دینی عامل دیگری است که اجازه کار کردن را در این حوزه از بسیاری از فیلمسازان میگیرد، چون ممکن است کارشان با مشکلات پخش مواجه شوند. در اینجا اثر کمال تبریزی را مثال میزنم که با حواشی بسیاری مواجه شد و پس از ماهها هنوز ادامه آن پخش نشده است.
این بازیگر در پاسخ به این سؤال که چرا در این سریال از لهجه محلی بهره برده نشده است، تأکید کرد: اینکه بخواهیم سریال را با گویش لری پخش کنیم در رسانه ملی انجامش ممکن نیست، چون عموماً مردم این زبان را نمیدانند. همچنین اگر میخواستیم از لهجه بهره ببریم، ممکن بود برخی اتفاقات مثال عدم گویش خوب لهجه پیش بیاید، برای همین ترجیح داده شد تا به زبان و گویش فارسی کار پخش شود تا همه بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.
قهرمانان خود را با آثار نمایشی معرفی کنیم
وی درباره استفاده از زیرنویس هم گفت: شاید در سینما استفاده از زیرنویس باب شده باشد، اما در رسانه ملی این خواسته ممکن نیست، زیرا بسیاری از تماشاگران تلویزیون با این شکل از پخش مانوس نیستند، اما آنچه بیش از زبان و گویش اهمیت دارد تصویرسازی درست از شخصیتت بانوی سردار «بیبی مریم» است، چون اگر بتوانیم قهرمانان خود را به زیبایی و درستی تصویر کنیم همه از این اتفاق راضی خواهند بود و دیگر هیچگونه اعتراضی پیش نخواهد آمد.
دهقاننسب در پایان درباره زمان پخش آثار نمایشی در سیما هم چنین اظهار کرد: به نظرم در سیما اصل مهم در دیده شدن زمان و ساعت پخش سریال است. بانوی سردار خوشبختانه از این امتیاز بهرمند بود و توانست دیده شود، اما کاری نظیر سریال «از یادها رفته» که عید نوروز روی آنتن رفت این بخت را نداشت. برای همین به مسئولان سیما توصیه میکنم، آثاری که حرفی برای گفتن دارد در زمانی مناسب روی آنتن بفرستند تا به بهتر دیده شدن آن کمک شود.
گفتوگو از داود کنشلو
انتهای پیام