صباح زنگنه، کارشناس مسائل منطقه، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا درباره حمله آمریکا به برخی مواضع حشدالشعبی در عراق و ارتباط آن با رزمایش دریایی ایران، چین و روسیه گفت: این حمله آمریکا نمیتواند بیارتباط با این رزمایش باشد اما فاصله کم این حمله با رزمایش نشان میدهد که از قبل طراحی و برنامهریزی شده است.
حمله به حشدالشعبی برای تردد آسان تروریستهاست
وی ادامه داد: آنچه آمریکا دنبال میکند این است که رفت و آمد گروههای نیابتی خودش مانند داعش در بین سوریه و عراق مانعی نداشته باشد و از طرفی از رفت و آمد تجاری عراق و سوریه تا دریای مدیترانه جلوگیری کند. باز شدن معابر بین دو کشور و افتتاح گذرگاه مرزی برای آمریکا یک چالش تلقی میشود که تلاش میکند این اتفاق نیفتد تا عراق را در یک قفس قرار دهد که با دنیا ارتباط نداشته باشد و تنها روابط تجاری عراق را به آمریکا و متحدانش منحصر کند.
زنگنه اظهار کرد: حضور نیروهای حشدالشعبی در مرز عراق و سوریه امر شناختهشدهای است و تهدید اصلی در آن منطقه تهدید داعش و گروههای تروریستی 22است که همچنان حضور دارند و رفت و آمد میکنند و مسئولیت حشدالشعبی نیز در این راستا حفاظت از مرزهای عراق و مقابله با گروههای تروریستی است.
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: لذا حمله به حشدالشعبی که هیچ عملیاتی علیه آمریکاییها در آن منطقه انجام نداده نشانه از پیش طراحی شده بودن این عملیات از سوی آمریکا دارد تا اگر ایران، چین و روسیه بخواهند از این گذرگاه عبور کنند با محدودیت مواجه شوند و به نوعی تلاش برای متوقف ساختن این ترددهاست.
دو نوع اقدام در پاسخ به حمله آمریکا
زنگنه درباره سناریوهای مختلف در واکنش به حمله آمریکا به حشدالشعبی گفت: دو نوع اقدام ممکن است انجام شود. اول اینکه نمایندگان پارلمان عراق به سمت خارج کردن باقیمانده نیروهای نظامی آمریکا از عراق حرکت کنند یا آنها را محدود کنند و تسلط و کنترل تحرکات هوایی را در دست خود بگیرند. الان همچنان فضای عراق در اختیار عراقیهاست و هر هواپیما و پهپادی که میخواهد بلند شود و پرواز کند اگر آمریکاییها اطلاعی ندهند عراقیها مطلع نمیشوند و لذا اگر این اقدام انجام نشود عملا استقلال و حاکمیت ملی بیمعنا خواهد بود.
وی ابراز کرد: اقدام دوم پاسخ متقابل عملی به این نوع ضربهها و حملات است. آمریکاییها تاکنون نتوانستند حتی یک تصویر از عملیات ادعایی به پایگاه آمریکایی «K1» در عراق که آن را مستمسکی برای حمله به حشدالشعبی کردند ارائه دهند که نشان دهد موشک یا خمپارهای به این پایگاه شلیک شده و همچنین هیچ عکسی از کشتهشدگان این عملیات نشان ندادهاند. بنابراین اینکه این یک سناریوی ساختگی آمریکاییها برای رسیدن به اهداف ذکر شده است، بسیار محتمل است.
چرا اعتراضات عراق به سمت ایران منحرف شد
زنگنه درباره تلاش ویژه جبهه آمریکا ـ اسرائیل ـ عربستان در قالب اقدامات نظامی، روانی و رسانهای برای معرفی ایران به منزله عامل اصلی مشکلات عراق و انحراف اعتراضات مردم گفت: این حالت خاصی که در مردم عراق از قبل از سقوط صدام تا به امروز وجود داشته نیاز آنها به احساس هویت و شخصیت و استقلال و قدرت تصمیمگیری بوده و هست. هنوز مردم عراق نتوانستند به این احساس هویت و عزت برسند و با هر اقدامی که در عراق انجام گرفت این احساس هویت ضعیفتر شد و عملا یک احساس تحقیرشدگی در میان مردم عراق پدید آمد.
این کارشناس مسائل جهان اسلام بیان کرد: حال اگر گفته شود عامل این تحقیرشدگی قدرتهایی مانند آمریکا و عربستان هستند طبعا حرکات مردم عراق به آن سمت سوق داده میشد، اما وقتی چنین اتفاقی نمیافتد و جنگ روانی و تبلیغاتی گسترده آمریکاییها و سعودیها علیه ایران در عراق شکل میگیرد آثار منفی خود را بر بخشی از جامعه عراق میگذارد.
وی در پایان تصریح کرد: متأسفانه جمهوری اسلامی ایران توان رسانهای و امکانات تبلیغاتی و نرمافزاری ضعیفی در عراق دارد و بعضا از توان موجود رسانهای و تبلیغاتی خود نیز به شکل علمی و امروزی استفاده نمیکند. آمریکا صدها و بلکه هزارها سازمان مردمنهاد در عراق تأسیس کرده که اعضا ومؤسسان آن در آمریکا مدتها تعلیم و آموزش دیدهاند و توانستند جایگزین احزاب سنتی در عراق شوند و بدون اینکه تابلوی حزب داشته باشند فعالیت حزبی انجام دادند و توانستند شبکههای متعددی را ایجاد کنند که این شبکهها طبق برنامه طراحی شده عمل کردند و در زمان مناسب توانستند شعارهای منحرفی مطرح کنند و بخشی از جامعه عراق را جذب خود کرده و حتی آنها را در مسیر مخالف منافع ملی عراق حرکت دهند.
گفتوگو از مهدی مخبری
انتهای پیام