عبدالحسین طالعی، عضو هیئت علمی دانشگاه قم، در گفتوگو با ایکنا؛ ضمن تسلیت درگذشت شیخ علی اسلامی، به توضیح درباره شخصیت اخلاقی و فرهنگی پرداخت و اظهار کرد: مهمتر از شخصیت علمی ایشان، آن روحیه تبلیغی بود که به تبع پدرشان در ایشان وجود داشت. پدرشان مرحوم شیخ عباسعلی اسلامی کسی بود که میتوانست درجات بالای علمی را ادعا کند و به آنها وارد شود، ولی این کار را نکرد تا اینکه بتواند به در حوزه تربیتی کار کند.
وی افزود: مرحوم علی اسلامی خیلی از روحیات پدر را به ارث برده بود. یکی از روحیات پدر این بود که از کمترین فرصتها برای کارهای تبلیغی و تربیتی استفاده میکرد. ایشان یک خطیب قهار و قوی بود. هر جا منبر میرفت به جای یک خطابه محض، از فضای منبر در جهت تأسیس مدارس جامعه تعلیمات اسلامی استفاده میکرد؛ او در طول عمرش 250 مدرسه در سراسر ایران ساخت. شیخ عباسعلی در کنار خدمات تربیتی، کتابخانه خودش را وقف عام کرد. ایشان کتابخانه بزرگ اسلامی درست کرد و مدیریت آن بر عهده شیخ علی اسلامی قرار گرفت.
وی تصریح کرد: شیخ علی از فرصت این کتابخانه استفاده کرد و یک انتشاراتی کنارش دایر کرد و آثار ارزندهای چاپ کرد. در کنار این انتشارات، ایشان یکسری کلاسهای تابستانه برگزار میکرد که خود بنده در بعضی کلاسهای تابستانی ایشان شرکت داشتم. الان این دورهها آن قدر زیاد شده است که دیگر از چشم افتاده است، ولی در سالهای 54 و 55 این کلاسها مغتنم بود. ایشان دنبال این بود از هر فرصتی برای گسترش خدمات تبلیغی استفاده کند. لذا در سال 58 به جای اینکه برای خودش امکاناتی دست و پا کند، برای تبلیغ دینی امکاناتی فراهم کرد. طبیعتاً با همه مسئولان انقلاب رفاقت داشت و از این طریق بنیاد بعثت را درست کرد. بنده چند سالی با بنیاد بعثت همکاری داشتم و خودم شاهد این معنا بودم که ایشان کوچکترین ارتباط و رفاقت را به یک واحد جدید تبدیل میکرد.
وقتی کاری را شروع کردی فکر دو چیز نباش!
طالعی در ادامه گفت: مرحوم شیخ عباسعلی یک شعاری داشت که خودم از ایشان شنیده بودم. ایشان میگفت که وقتی کاری را شروع کردی فکر دو چیز نباش: یکی امکانات، دیگری مشکلات. این شعار به پسرش هم رسید و ایشان هم میگفت فکر امکانات و مشکلات نباش، فقط شروع کن بقیه کارها خودش درست میشود.
وی افزود: یکی از ویژگیهای اخلاقی ایشان این بود که برایش مهم نبود کار به اسم چه کسی تمام شود؛ لذا خیلی از کتابهایی که چاپ اولش را ایشان منتشر کرد، چاپهای بعدیاش را دیگران منتشر کردند. یکی دیگر از ویژگیهای اخلاقی ایشان این بود که خیلی خصلت جذب داشت و متناقضترین آدمها را در کنار هم جا میداد. در آن زمان از مرحوم شیخ علی دوانی تا جلالالدین فارسی، یک طیف عجیب و وسیع و گسترده همه در صفحه رادار ایشان دیده میشدند.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم تأکید کرد: از جمله کارهای ایشان ترجمه آثار شهید مطهری به حدود 20 زبان بود. این مسئله قبل از آن بود که بنیاد مطهری درست بشود و اصلاً آثار ایشان رواج پیدا کند؛ بلکه بیشتر اندیشههای مجاهدین خلق روی بورس بود. در زمانی که فکرهایی مثل فکر مجاهدین خلق روی بورس بود، طبیعتاً اندیشههای شهید مطهری منزوی بود، ولی ایشان وقتی متوجه این آسیب شد، کتابهای شهید مطهری را به 20 کتاب منتشر کرد. ایشان نسبت به چند شخصیت حساسیت داشت که آثارشان منتشر شود؛ از جمله شهید مطهری، شهید سیدمحمدباقر صدر، علامه امینی و علامه سیدمرتضی عسکری.
وی در پایان گفت: نکته دیگر اینکه ایشان هیچوقت رسانهای نشد. خیلی راحت میتوانست کارهایش را رسانهای کند ولی این کار را نکرد. این اخلاق از ویژگیهای فوقالعاده او بود. اینکه برایش مهم نبود کار به نام چه کسی انجام شود از خصوصیات ممتاز او بود. مثلاً ایشان به آیتالله خزعلی پیشنهاد کرد که بنیاد غدیر را تأسیس کند. نکته دیگر اینکه او مطلقاً وارد کار اجرایی نشد.
انتهای پیام