کد خبر: 3877177
تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۴
متولیان در گفت‌وگو با ایکنا مطرح کرد:

تضاد منافع مانع تشکیل پرونده الکترونیک سلامت است / لزوم کاهش مادی‌گرایی در پزشکان

رئیس بسیج جامعه پزشکی کشور ضمن پرهیز از مادی‌گرایی، گفت:‌ چند سالی است که مقرر شده پرونده الکترونیک سلامت راه‌اندازی شود، اما چون تضاد منافع در برخی گروه‌ها وجود دارد، بعضی نمی‌خواهند این کار انجام شود.

ابراهیم متولیان، رئیس بسیج جامعه پزشکی کشورابراهیم متولیان، رئیس بسیج جامعه پزشکی کشور، در گفت‌وگو با ایکنا، با بیان اینکه عدالت اجتماعی شعار اصلی انقلاب بوده و طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب باید به آن توجه بسیار کرد، گفت: در حوزه سلامت سعی کرده‌ایم با کمک ارگان‌هایی مانند وزارت بهداشت و سایر نهاد‌هایی که در این حوزه مسئولیت دارند، قدمی را در زمینه عدالت در سلامت برداریم.
 
وی افزود: ما نمی‌توانیم وارد حیطه‌های اجرایی شویم، لذا سیاست‌های خود را به گونه‌ای طراحی کرده‌ایم تا در زمینه‌هایی که مغفول مانده حضور داشته باشیم که نمونه آن گروه‌های جهادی هستند که به شکل مکرر به نقاط حاشیه‌ای و محروم اعزام می‌شوند. در این راستا ۷۰۰ گروه پنج نفره تحت عنوان تیم‌های شهید رهنمون در سراسر کشور ساماندهی شده و در مواقع بحران و خاص و حتی زمان‌های عادی، در مناطق محروم حضور پیدا می‌کنند و یک یا چند بیماری را پیگری و سطح آن را کاهش داده و درمان می‌کنند. طرح اعزام این تیم‌ها به مناطق محروم هر سال مورد بازنگری قرار گرفته و برای یافتن مناطق محروم‌تر نیز از اطلاعات نهاد‌هایی مانند کمیته امداد استفاده می‌کنیم.
 

رئیس بسیج جامعه پزشکی کشور با بیان اینکه در حوزه‌های ایده‌ای و مدیریتی شورای اندیشه‌ورزی وجود دارد که افراد متخصص و مهمی که در حوزه بهداشت و درمان فعال هستند در آن حضور دارند، اظهار کرد: سعی می‌کنیم در روش‌های درمان، استفاده از دارو و هوشمند کردن سیستم سلامت کشور فعالیت کنیم تا به عدالت نزدیک شویم.

لزوم کاهش مادی‌گرایی در جامعه پزشکی

متولیان در رابطه با اهمیت کاهش مادی‌گرایی در میان جامعه پزشکی، گفت: تمامی جامعه پزشکی اعم از پزشک متخصص، پزشک عمومی، پرستار و پیراپزشک در کشور ۵۰۰ هزار نفر هستند، این افراد به جمعیت ۸۰ میلیون نفری کشور خدمات ارائه می‌دهند. پزشکان انسان‌های بسیار با اهمیتی برای مردم هستند، نباید خود را صرفاً با مسائل مادی آلوده کنند، افراط در مادی‌گرایی نخست خود پزشک را قربانی می‌کند. پزشکانی هستند که چند شیفت کار می‌کنند، این‌ افراد اغلب دچار بیماری‌های متابولیک، جسمی و روحی هستند چرا که نمی‌توانند به خودشان رسیدگی کنند. این افراد خانواده خود را در جایگاه مناسب تعریف نکرده‌اند مانند پزشکانی که خانواده‌هایشان در خارج از کشور زندگی می‌کنند و از ایران برای آن‌ها پول می‌فرستند و نهایتاً سالی یک یا دو بار آن‌ها را می‌بینند.

وی افزود: جایگاه خانواده برای پزشکانی که تمام جوانب را درنظر می‌گیرند، تعریف شده است. این افراد زمانی لذت شغلی می‌برند که بیمار درمان شود. این موضوع پزشک را از مادی‌گرایی جدا می‌کند، پزشک با زحمتی که می‌کشد درآمد بیشتری دارد و بخشی از این درآمد را می‌تواند صرف ارتقای کیفیت زندگی خود و بخش دیگر را صرف سلامت بیمار کند، همانگونه که پزشکانی نیز هستند که در رشته‌های فوق تخصصی به مناطق محروم می‌روند و از سرمایه علمی و مالی خود در مناطق محروم برای مردم هزینه می‌کنند، نه اینکه این سرمایه برای بعد از مرگ آنها بماند. یک استاد اخلاق همیشه به ما می‌گفت که شما نگران فرزندانتان نباشید چرا که خداوند همانگونه که به شما روزی داده به فرزندانتان نیز می‌دهد.
 
متولیان
 
متولیان تأکید کرد: امیدوارم پزشکان خود به این موضوع بپردازند، هر چند تعداد پزشکان مادی‌گرا بسیار کم است، اما مانند یک لکه سیاه در ظرف سفید شیر می‌ماند و همین لکه هم با توجه به اهمیت شغل پزشکی بسیار زیاد است.

انتقاد از آمار تولید دارو در کشور

رئیس بسیج جامعه پزشکی در مورد اهمیت توجه به وضعیت دارو و فعالیت بسیج جامعه پزشکی در این حوزه اظهار کرد: به آمار تولید دارو در کشور نقد دارم؛ این آمار دقیق نیست، اگر چنین آماری وجود دارد، چرا بخش زیادی از هزینه‌های کشور در حوزه سلامت صرف دارو می‌شود؟ باید با واقعیت به نتیجه درست رسید؛ بسیاری از مواد اولیه دارو، وارد می‌شود. دو دهه است این آمار تکرار می‌شود که ۹۳ یا ۹۴ درصد داروی مورد نیاز در کشور تولید می‌شود؛ اما هزینه آنچه وارد می‌شود، چند برابر دارو‌هایی است که وارد نمی‌شوند.
 
وی افزود: البته اتفاق‌های خوبی در زیرساخت‌ها، دارو‌های نوترکیب و بیوتک رخ داده که بسیج جامعه پزشکی در تحقیق و مطالعات آن کمک‌های زیادی کرده است؛ اما وارد کار تجاری آن نشده‌ایم. در واقع وجه دوم دارو، یعنی درست مصرف کردن آن را ترویج می‌کنیم و اینکه پزشکان دارو را با اندیکاسیون واقعی تجویز کنند. برای این موضوع باید شبکه بیمه‌ای و تجویز دارو هوشمند شود، در آن شرایط می‌توان دید که مصرف دارو چگونه بوده و آن را اولویت بندی کرده و از مصرف بی‌رویه دارو جلوگیری کرد.
 
متولیان یادآور شد: چند سالی است که مقرر شده پرونده الکترونیک سلامت راه‌اندازی شود، اما چون تضاد منافع در برخی گروه‌ها وجود دارد، بعضی‌ها نمی‌خواهند این کار انجام شود. در حال حاضر سیستم‌های بانکی و کارت ملی نیز با همین منوال فعالیت می‌کنند، با همین سیستم می‌توان کارت هوشمند سلامت ایجاد کرد و تمام اطلاعات افراد و تجویز دارو در آن ثبت شود. منافع شرکت‌های دارویی در مصرف بیشتر دارو است، باید سیستم الکترونیک سلامت ایجاد شود چرا که براساس آن سابقه بیماران استخراج شده و درمان به درستی انجام و از درمان‌های اضافی که بیمار به آن نیاز ندارد نیز جلوگیری می‌شود. ریشه بسیاری از فساد‌ها در زمینه دارو و درمان، عدم هوشمندسازی سیستم سلامت کشور است که باید وزارت بهداشت به آن اهتمام داشته باشد و بسیج جامعه پزشکی هم هر کمکی بخواهد دریغ نمی‌کند.

وی ادامه داد: باید بر روی شبکه‌سازی پزشک خانواده تأکید کنیم، این کار موجب می‌شود تا بیمار از سردرگمی درآمده و در یک خط روشن خدمات درمانی مناسب دریافت کند. حُسن دیگر این شبکه‌سازی نظارت بر عملکرد پزشک و درمان‌ها و تجویز‌های القایی است. بهبود اقتصاد سلامت نیز از دیگر ابعاد این شبکه‌سازی است. وقتی درمان و مصرف دارو درست عمل نکند، بیمه‌ها به ورشکستگی نزدیک می‌شوند.
 
متولیان در ادامه از ساماندهی گروهی از اعضای بسیج جامعه پزشکی به نام افسران زیستی خبر داد و افزود: حوزه اصلی کار این افسران زیستی، سلامت و پیشگیری از ابتلا به بیماری است، به دنبال این هستیم که افراد را با آموزش آگاه کنیم تا سبک زندگی خود را بهبود بخشیده و از ابتلا به بیماری واگیر و غیر واگیر پیشگیری شود.

لزوم اعتماد مردم به نظام سلامت

وی با بیان اینکه مردم باید نسبت به وزارت بهداشت اعتماد داشته باشند، گفت: یکی از خوبی‌های کشور ما این است که دانشگاه‌های علوم پزشکی زیر نظر وزارت بهداشت هستند و این کار موجب شده تا علم و عمل همراه شوند و وزارت بهداشت ارتباط علمی خود با دانشگاه‌ها را قطع نکند. مردم باید حرف آخر را در مورد سلامت و ایمنی غذا و دارو از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو بشنوند نه سازمانی دیگر. بسیج با توجه به شبکه گسترده‌ای که دارد با تمام توان به وزارت بهداشت کمک می‌کند، چرا که آن را مرجع می‌داند. تیم‌های شهید رهنمون به صورت مرتب در بخش‌های آموزشی این موضوع را به مردم آموزش می‌دهد که مرجع سلامت این وزارت خانه بوده و به آن اعتماد کنند.

قرآن اساس سلامت معنوی کشور است

متولیان به موضوع سلامت معنوی اشاره و اظهار کرد: سلامت معنوی یک تعریف علمی در حوزه پزشکی دارد و از منظر غرب نیز حائز بسیاری از فاکتور‌های روانشناختی، اعتقادی و فلسفی است؛ اما در کشور خودمان اساس سلامت معنوی از قران استخراج می‌شود. به همین منظور حوزه علمیه با همکاری فرهنگستان علوم پزشکی این حوزه را پیش می‌برند و بسیج جامعه پزشکی هم به عنوان یک بازو به آن‌ها کمک می‌کند.

وی درباره طب ایرانی نیز اظهار کرد: اینکه از دانش سنتی مانند آنچه ابن سینا انجام داده استفاده کنیم مطلوب است، اما نباید از علم تجربی غافل شویم چرا که این علم روز به روز براساس تجربه‌ها رشد می‌کند. باید متخصصان طب سنتی و نوین بدون تعصب با هم در بستر دانشگاه‌ها مطالعات مشترک داشته باشند و آن را توسعه دهند.
انتهای پیام
captcha