حجتالاسلام والمسلمین امیر صالحی، کارشناس مسائل فقهی، در گفتوگو با ایکنا، با اشاره به گرانی و احتکار برخی کالاها در روزها و هفتههای اخیر با شیوع ویروس کرونا، به بیان بعضی وجوه دیدگاه دین مبین اسلام درباره چنین اقداماتی پرداخت و گفت: یکی از محرمات الهی در حوزه فقه اقتصاد، احتکار و از سوی دیگر گرانفروشی است. معنای احتکار در دین مبین اسلام این است که اقلام و به ویژه مواد غذایی که جامعه اسلامی به آنها نیاز دارد، از سوی فروشندگان، فروخته نشده و مخفی شوند، به امید اینکه این جنس گران شده و سپس عرضه کنند. این عمل احتکار و از منظر شرعیت اسلام، حرام است و حاکم و دولت اسلامی هم باید آنها را مجبور کنند که اجناس خود را در بازار عرضه کرده و به قیمت عادلانه به فروش برسانند.
اجازه جولان به سودجویان را نخواهیم داد
برخورد با گرانفروشان و سوءاستفادهکنندگان از شیوع کرونا
تنظیم بازار شب عید با قوه قهریه میسر نمیشود
وی ادامه داد: در کنار احتکار که به اقتصاد ضربه میزند و بر خلاف قانون مواسات و برادری در اسلام است، اقدام ناپسند دیگر، گرانفروشی است. مراجع معظم تقلید در مورد گرانفروشی بیان میکنند هرآنچه که اجحاف و بیانصافی در حق مشتری در زمینه قیمت باشد و باعث ظلم به وی شود، از لحاظ دینی کار صحیح و شایستهای نیست. در جامعه دینی که همه افراد به منزله یک پیکر و همانند برادران و خوهران دینی هستند، قطعاً چنین کاری شایسته و پسندیده نیست.
این کارشناس مسائل شرعی با اشاره به دیدگاه قرآن کریم در مورد برادری مسلمانان گفت: در سوره حجرات در تعبیر این مورد آمده است: «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ؛ در حقيقت مؤمنان با هم برادرند پس ميان برادرانتان را سازش دهيد و از خدا پروا بداريد اميد كه مورد رحمت قرار گيريد» (الحجرات/ 10) بنابر فرموده قرآن کریم، مومنان همانند یک خانواده و خواهران و برادران یکدیگر هستند و در ایام سختیها باید مراقب یکدیگر باشند.
این کارشناس مسائل فقهی تأکید کرد: معنای این سخن این است که مؤمنان در زمان فشارهای اقتصادی، اجتماعی و روانی یا ایام بیماریها و امثالهم، باید قانون مواسات رعایت شود. این سفارش اهل بیت(ع) نیز هست؛ بدین معنی که افراد باید در چنین شرایطی به گونهای رفتار کنند که انکار با خانواده خود رفتار میکنند و از گرانفروشی پرهیز کرده و به یکدیگر کمک و از هم مراقبت کنند و از احتکار و گرانفروشی دوری کنند.
حجتالاسلام صالحی با اشاره به وعده خداوند متعال به گرانفروشان یادآور شد: خداوند متعال در قرآن کریم فرموده است: «وَيْلٌ لِلْمُطَفِّفِينَ الَّذِينَ إِذَا اكْتَالُوا عَلَى النَّاسِ يَسْتَوْفُونَ وَإِذَا كَالُوهُمْ أَوْ وَزَنُوهُمْ يُخْسِرُونَ أَلَا يَظُنُّ أُولَئِكَ أَنَّهُمْ مَبْعُوثُونَ؛ واى بر كمفروشان كه چون از مردم پيمانه ستانند تمام ستانند و چون براى آنان پيمانه يا وزن كنند به ايشان كم دهند، مگر آنان گمان نمىدارند كه برانگيخته خواهند شد» (المطففین/ 1تا 4). در این آیه از چاه ویل سخن گفته شده که یکی از درکات جهنم است و گرانفروشان در آن جای خواهند گرفت.
این کارشناس مسائل شرعی بیان کرد: یک دسته از افرادی که در اول سوره مطففین به آنها اشاره شده، کسانی هستند که گرانفروشی کرده و به فساد اقتصادی دامن میزنند. گاهی اوقات این فساد اقتصادی، ناشی از کمفروشی، گاهی گرانفروشی و گاهی ناشی از احتکار است که همگی از مصادیق فساد اقتصادی محسوب میشود و از منظر قرآن کریم اقدامی ناپسند است.
حجتالاسلام صالحی در پایان تأکید کرد: قرآن فرموده چنین افرادی موقعی که میخواهند جنس را بخرند، بسیار دقت میکنند که ذرهای از میزان واقعی آن جنس کم نشود، اما موقع فروش، گرانفروشی کرده و گاهی اوقات ظلم میکنند. بنابراین در جامعه دینی و به ویژه در شرایط کنونی که بیماری کرونا شیوع پیدا کرده است، مؤمنان باید دقت کنند که قانون مواسات، برادری و اخوت را که مورد تأکید دین مبین اسلام است، به صورت جدی مورد توجه قرار دهند.
انتهای پیام