زهرا صریحینژاد، حافظ کل قرآن کریم و داور مسابقات قرآن، طی یادداشتی که آن را در اختیار ایکنا قرار داده است به اشکالات برخی ترتیلهایی که در ایام ماه مبارک رمضان از صداوسیما پخش میشود، اشاره کرده است. متن این یادداشت را در ادامه میخوانید؛
«با آرزوی قبولی طاعات و عبادات و تبریک آغاز هجدهمین سال فعالیت خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) دوام توفیقات خدمتگزاران ساحت مقدس قرآن کریم در این رسانه را از درگاه پروردگار متعال مسئلت دارم. ماه مبارک رمضان، ماه بهار قرآن و ماه انس و الفت بیشتر آحاد مردم با کلام وحی است، به همین جهت مسئولیت رسانههای قرآنی در ترویج فرهنگ این کتاب آسمانی در چنین ماهی بیشتر میشود. امیدواریم شاهد تلاش مضاعف رسانههای مختلف در راستای نوشاندن حلاوت کلام وحی، به تشنگان حقیقت باشیم.
در کنار تمامی رسانههای مکتوب و برخط که هر کدام به نوبه خود سهمی در قرآنیتر کردن لحظات هموطنانمان در این روزها دارند، رسانه ملی نیز تلاش میکند تا به سهم خود ادای دین داشته باشد و در ایامی که شیوع ویروس کرونا تمامی فعالیتهای دینی، مذهبی، اجتماعی و ... را به تعطیلی کشانده است، به وظیفه خطیر خود در ارتقای فرهنگ قرآنی در حد توان عمل کند.
چند سالی است، شاهد شکلگیری مجالس جزءخوانی قرآن و پخش زنده آن از صدا و سیما هستیم، مجالسی که امسال به دلیل شیوع کووید۱۹ شرایطی دیگرگونه پیدا کرده و عدم حضور مردم قرآندوست، بر مهجوریت قرآن کریم افزوده است، همواره باید قدردان دستاندرکارانی که چنین مجالسی را برنامهریزی میکنند، باشیم.
قبل از هر چیز، محضر قاریان قرآنی که طی روزهای ماه مبارک رمضان با زبان روزه برای مخاطبان مؤمن و علاقهمند به قرآن کریم در شبکههای مختلف تلویزیونی تلاوت دارند، خداقوت عرض میکنم. اما نکتهای که این چند سال در جلسات جزءخوانی پخش شده از صداوسیما، نظر را جلب میکند، لحن جلی برخی قاریان در این مجالس است؛ اغلاط و وقفههایی که البته سهواً در تلاوتها وجود دارد، طی این روزها بارز است. اگرچه این احتمال میرود که در تلاوت زنده اشکالاتی وجود داشته باشد، اما زمانی که حتی بدون تصحیح از جانب قاری، رها میشود، نشاندهنده عدم تسلط کافی آن قاری بر تلاوت است.
به نظر میرسد این مشکل، باید از زوایای مختلف ریشهیابی شده و در جهت رفع آن تلاش شود. شاید سادهترین راهکار، مرور آن جزء، از سوی قاری قرآن قبل از شروع تلاوت باشد، اما در گامی فراتر به زعم حقیر به عنوان معلم کوچک قرآن باید اهتمام قراء به حفظ قرآن کریم بیشتر شود.
کشور مصر که مهد تلاوت قرآن است، حفظ آیات شریفه از مراحل ابتدایی آموزش قرائت قرآن همواره مورد تاکید بوده و این رویه میتواند در کشور ما نیز جاری شود.
در طول دوران پربرکت اقراء که محضر استاد مقرئ، شیخ محمد عصفور بودم، همواره تأکید داشتند که سلسله اسناد قرائت از طریق حافظان کل قرآن کریم به پیامبر اکرم (ص) میرسد.
همانطور که میدانیم، حافظان قرآن با تکرار زیاد، آیات را به حافظه سپردهاند، پس احتمال خطا با وجود تلاوت از روی مصحف، تقریباً به صفر میرسد.
پیشنهاد دیگر، دعوت از حافظان توانمند کشورمان در این مجالس است. باید از حفاظ نامداری که رتبهدار مسابقات معتبر هستند یا اجازه قرائت دارند و از ترتیل زیبایی نیز برخوردارند، دعوت شود تا الگوسازی برای اقبال عموم مردم به حفظ قرآن کریم باشد و گامی مثبت در جهت تحقق منویات مقام معظم رهبری در تربیت حفاظ کل قرآن برداشته شود.»
انتهای پیام