کد خبر: 3903420
تاریخ انتشار : ۱۸ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۸
ابراهیم نکو:

دولت به جای افزایش مالیات کارگران و کارمندان با «قلدرهای اقتصادی» برخورد کند

عضو اسبق کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: افزایش مالیات بر درآمد کارگران و کارمندان یا مالیات واحدهای تولیدی در شرایط کنونی به صلاح نیست، بلکه بهتر است جلوی فرار مالیاتی افراد و بنگاه‌های اقتصادی قلدر گرفته شود.

ابراهیم نکو عضو اسبق کمیسیون اقتصادی مجلس

ابراهیم نکو، کارشناس مسائل اقتصادی و عضو اسبق کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با ایکنا، درباره تأثیر درآمدهای مالیاتی بر کاهش وابستگی به نفت و موانع افزایش این درآمدها در شرایط کنونی اظهار کرد: اگر قرار است این اتفاق رخ دهد باید به مرور زمان از وابستگی به درآمدهای نفتی بکاهیم. در این مورد هیچ تردیدی نیست و این موضوعی است که مقام معظم رهبری و کارشناسان اقتصادی بر آن تأکید داشته‌اند و عقل حکم می‌کند  چنین رویه‌ای در اقتصاد کشور در پیش گرفته شود.

آثار نامناسب کرونا بر بخش‌های مختلف اقتصاد

وی با اشاره به مشکلاتی که در شرایط کنونی با آن مواجه هستیم، ادامه داد:  هر تصمیم اقتصادی متناسب با شرایط اقتصادی خاصی گرفته می‌شود. نمی‌توان در شرایط خاص و در زمان‌هایی که مشکلاتی خارج از اراده انسان‌ها شکل گرفته است به تصمیمات اقتصادی این‌چنینی دست زد. اکنون که یک مشکل مهم و جهانی به نام بیماری کرونا شیوع پیدا کرده و همه حوزه‌های اقتصادی را تحت تأثیر قرار داده است نباید دست به چنین اقدامی زد.

بنگاه‌های تولیدی و صنعتی هم در این شرایط و به ویژه با تحریم‌های بین‌المللی دچار مشکلاتی شده‌اند که این مشکلات باعث شده اخذ مالیات از برخی از واحدهای خُرد کمرشکن باشد

نکو با اشاره به آسیب‌هایی که شیوع کرونا به اقتصاد کشور وارد کرده است، بیان کرد: در مدت اخیر و پس از شیوع ویروس کرونا، اقتصاد ما به شدت آسیب دیده و بودجه بخش‌های مختلف کاهش یافته و بخش زیادی از بودجه نیز به مقابله با ویروس کرونا اختصاص داده شده است. لذا اگر در این شرایط بخواهیم از درآمدهای نفتی چشم‌پوشی و به درآمدهای مالیاتی تکیه کنیم، تصمیم صحیحی اتخاذ نشده است.

از درآمدهای مالیاتی غافلیم

وی گفت: در بودجه سال جاری درآمدهای مالیاتی هم در نظر گرفته شده ، اما حتماً با چالش‌هایی مواجه خواهد بود. در واقع این تنش وجود دارد که آیا خواهیم توانست درآمدهای مالیاتی که در بودجه در نظر گرفته شده است را تأمین کنیم؟ باید دانست که بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی با مشکل مواجه هستند و پرداخت مالیات برای آنها مشکل است لذا قطعاً تحقق درآمدهای مالیاتی هم با مشکل مواجه خواهد شد.

این کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: باید با توجه به شرایط کرونا تصمیماتی برای سال‌های آینده و به شکل صحیح اتخاذ شود. ما سالیان سال به درآمدهای نفتی عادت کرده و وابسته آن شده‌ و از درآمدهای دیگر به ویژه مالیات غافل شده‌ایم لذا تغییر نگاه در این زمینه تصمیمی سخت و زمان‌بر خواهد بود. بنده هم معتقدم باید این اتفاق بیفتد و درآمدهای مالیاتی را افزایش دهیم اما در شرایط کنونی چنین اقدامی معقول نیست.

افزایش مالیات کارگران و کارمندان معقول نیست

وی ادامه داد: متأسفانه بسیاری از کارمندان و کارگران با این حقوق‌های دریافتی دچار آسیب‌ها و مشکلات شدیدی هستند. تقریباً همه کارمندان کشور به جز مدیران عالی‌رتبه دچار مشکل هستند. البته گاهی اوقات برخی مدیران نیز دچار مشکلات مالی می‌شوند. لذا واقعیت این است که حقوق کارمندان و کارگران به جای دریافت مالیات در شرایط فعلی باید ترمیم شود.

عضو اسبق کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: بیماری کرونا باعث شده مردم حتی برای گذران معمولی زندگی خود با مشکلاتی مواجه شوند و با همین پرداخت مالیات‌های عرفی کنونی، خانواده‌ها دچار مشکل هستند. لذا افزودن مالیات باعث زیاد شدن مشکلات آنها خواهد شد. بنابراین اگر بخواهیم مالیات کارمندان و کارگران را زیاد کنیم اقدامی صحیح نیست و چه بسا منجر به مشکلات بعدی شود.

لزوم در نظر گرفتن معافیت‌های مالیاتی برای تولیدکنندگان

این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه برخی از بخش‌های جامعه و تولید کشور نیازمند معافیت مالیاتی هستند ادامه داد: باید از این موضوع چشم‌پوشی کنیم و حتی بخشودگی‌های مالیاتی را نیز برای بخش‌هایی از جامعه در نظر بگیریم. واقعیت این است که بنگاه‌های تولیدی و صنعتی هم در این شرایط و به ویژه با تحریم‌های بین‌المللی دچار مشکلاتی شده‌اند که این مشکلات باعث شده اخذ مالیات از برخی از واحدهای خُرد کمرشکن باشد. لذا معتقدم باید چنین اقداماتی را با کار کارشناسی پیگیری کرد.

عضو اسبق کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: در شرایط کنونی حتی افزایش مالیات واحدهای تولیدی هم به صلاح نیست. از سوی دیگر در برخی از کشورها برای این واحدهای تولیدی و صنعتی معافیت‌های مالیاتی در نظر گرفته‌اند بنابراین ما هم باید در کشورمان چنین اقداماتی انجام دهیم.

نکو در پایان اظهار کرد: اگر قرار است تصمیمی گرفته شود باید فرارهای مالیاتی را کنترل کنیم. رقم فرارهای مالیاتی قابل توجه است. این روند باید به کانال صحیح خود برگردد تا در ترمیم مقداری از کسری بودجه مؤثر واقع شود. بنابراین افزایش مالیات بر درآمد کارگران و کارمندان یا افزایش مالیات واحدهای تولیدی در شرایط کنونی به صلاح نیست بلکه بهتر است جلوی فرار مالیاتی افراد و بنگاه‌های اقتصادی قلدر گرفته شود و حتی با جرایمی معقول، قسمتی از کسری بودجه را جبران کرد.

انتهای پیام
captcha