کد خبر: 3903909
تاریخ انتشار : ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۴:۲۳
ابراهیم رزاقی:

سیستم مالیاتی را مشابه نظام سرمایه‌داری تعبیه کنیم / مسئولیت سنگین دستگاه قضا

استاد بازنشسته دانشگاه تهران اظهار کرد: اقتصاد ما نباید سرمایه‌داری باشد اما در سیستم مالیاتی می‌توانیم مانند آنها رفتار کنیم. این‌گونه دستگاه مالیاتی تبدیل به ستون فقرات اقتصاد کشور خواهد شد، اما در شرایط کنونی نیازمند حمایت و همکاری دستگاه قضایی برای برخورد سخت و شدید با فراریان مالیاتی هستیم.

ابراهیم رزاقی، اقتصاددان و استاد بازنشسته دانشگاه تهران، در گفت‌وگو با ایکنا، به بیان نکاتی درباره نقش سیاست‌های مالیاتی در کاهش وابستگی به نفت و روش مناسب دولت و مجلس در افزایش درآمدهای مالیاتی پرداخت و اظهار کرد: اکنون مالیات‌های مختلفی در کشور وصول می‌شود اما عمدتاً از کارمندان و کارگران دریافت خواهد شد. این اقدام در بسیاری از موارد از سوی کارفرما صورت می‌گیرد و بعضاً به دولت هم پرداخت نخواهد شد اما از سوی دیگر شاهد فرارهای گسترده مالیاتی هستیم.


بیشتر بخوانید: 


فرارهای گسترده مالیاتی در کشور

وی ادامه داد: بسیاری از افراد فعالیت‌هایی انجام می‌دهند که ربطی به تولید ندارد و فرار مالیاتی هم دارند. الان بر اساس میزان تورم، مزد و حقوق اضافه نمی‌شود و حتی مالیات‌ آنها هم رشد می‌کند. سؤال مهم این است که چرا تاکنون اقدام به چنین کاری در مورد درآمدهای مالیاتی نکرده‌اند؟ نظام سرمایه‌داری برای بقای خود به طبقات بالا رجوع می‌کند؛ همان اقدامی که الان در ایران انجام می‌شود چراکه اصل بر این است که اگر سرمایه‌دار باشد همه چیز هست.

یک شخص باید خیلی فداکار باشد که حاضر شود در بخش تولید در ایران سرمایه‌گذاری کند چراکه درآمد اصلی در واردات کالاهای تجملی است و این افراد بزرگترین دشمن تولیدکنندگان واقعی در کشور هستند و با کار آنها در نهایت فقر و بی‌خانمانی در کشور بیشتر خواهد شد

رزاقی با اشاره به وضعیت درآمدهای مالیاتی در کشورهای غربی اظهار کرد: در اقتصادهای سرمایه‌داری، اداره اقتصاد بر اساس مالیات است. نکته‌ای که برای آنها بسیار مهم است این است که وقتی افراد به سمت فعالیت‌های غیرتولیدی می‌روند آنها را شناسایی کرده و مالیات از آنها دریافت می‌کنند. کشور سرمایه‌داری اهداف خود را بر اساس فعالیت‌های تولیدی در نظر می‌گیرد چراکه منجر به رشد اقتصادی می‌شود.

این اقتصاددان با بیان اینکه در برخی از مشاغل نیازمند دریافت مالیات تصاعدی هستیم افزود: الان برخی از فعالیت‌های احتکاری و تغییر کاربری زمین و مغازه در کشور ما دارای سودهای چند صد درصدی است اما سود تولید به 20 درصد هم نمی‌رسد. در کشورهای غربی با چنین کارهای غیر قانونی برخورد شدیدی می‌‌کنند و روش آن هم دریافت مالیات تصاعدی است. براساس چنین سیاست‌های مالیاتی، افراد تشویق می‌شوند به سمت تولید بروند و این باعث رونق اقتصادی می‌شود.

تولید در ایران منفعتی در پی ندارد

استاد بازنشسته دانشگاه تهران یادآور شد: اما اگر چنین سیاست‌های اعمال نشوند وضعیتی همانند ایران پدید می‌آید که صاحبان سرمایه‌ها به راحتی سرمایه‌های خود را به خارج از کشور منتقل می‌کنند. از سوی دیگر بانک‌ها حاضر به تأمین مالی تولید نیستند لذا فسادهای کلانی هم در نظام بانکی اتفاق می‌افتد. باید دانست که این سپرده‌ها متعلق به مردم هستند و باید در راستای منافع مردم سرمایه‌گذاری شوند.

رزاقی با اشاره به آسیب‌هایی که برای فعالیت‌های تولیدی در کشور پدید آمده است، گفت: در این شرایط یک شخص باید خیلی فداکار باشد که حاضر شود در بخش تولید در ایران سرمایه‌گذاری کند چراکه درآمد اصلی در واردات کالاهای تجملی است و این افراد بزرگ‌ترین دشمن تولیدکنندگان واقعی در کشور هستند و با کار آنها در نهایت فقر و بی‌خانمانی در کشور بیشتر خواهد شد.

سیستم مالیاتی را مشابه غرب قرار دهیم

وی گفت: دستگاه مالیاتی در کشورهای پیشرفته مقتدرترین دستگاه اداری است. در آمریکا قدرت دستگاه مالیاتی از سیا و اف بی آی هم بیشتر است. دستگاه مالیاتی آنها علاوه بر چنین اقتداری، حتی اطلاعات هم می‌خرد. مثلا قرار می‌گذارد اگر کسی فرارهای مالیاتی را به ما اطلاع دهد درصدی از آن را به خود شخص اطلاع‌دهنده پرداخت خواهیم کرد. تصور کنید با چنین اقدامی چه اتفاقاتی در آن کشور رخ می‌دهد.

رزاقی یادآور شد: البته اقتصاد ما نباید سرمایه‌داری باشد اما در سیستم مالیاتی می‌توانیم مانند آنها رفتار کنیم. در این شرایط دستگاه مالیاتی تبدیل به ستون فقرات اقتصاد کشور خواهد شد و وضعیت اقتصادی نیز بهبود پیدا خواهد کرد اما در شرایط کنونی نیازمند حمایت و همکاری دستگاه قضایی برای برخورد سخت و شدید با فراریان از پرداخت مالیات هستیم.

لزوم کاهش وابستگی به نفت

استاد بازنشسته دانشگاه تهران با اشاره به اهمیت کاهش وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی ادامه داد: قدرت اجرایی دستگاه مالیاتی باید فوق‌العاده بالا باشد وگرنه انواع مشکلات پدید خواهد آمد. از زمان قبل از انقلاب اسلامی، فروشنده نفت و مواد پتروشیمی بوده‌ایم و این نقطه ضعف بزرگی در اقتصاد ایران بوده است. حکومت شاه توجه چندانی به تولید داخلی نداشت لذا اقتصادی کاملا وابسته داشتیم.

این کارشناس مسائل اقتصادی تأکید کرد: بعد از انقلاب هم تحریم نفت و پتروشیمی شروع شد و از این ناحیه آسیب‌های زیادی به اقتصاد کشور وارد شد لذا این گفته برخی مسئولان و کارشناسان اقتصادی که باید به سمت کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی برویم حتماً باید محقق شود. اگر هم قرار است از نفت استفاده کنیم بهترین کار، تبدیل آن به سایر مواد مصرفی است.

رزاقی در پایان بیان کرد: هدف بسیاری از فشارهایی که ترامپ به ایران وارد می‌‌کند این است که فساد و مشکلات اقتصادی و جنگ داخلی در کشور پدید بیاید لذا باید با مفسدان اقتصادی و افرادی که دارای فرارهای مالیاتی هستند برخورد شدیدی از سوی دستگاه قضایی صورت گیرد تا فقر و فساد در کشور زیاد نشود.

انتهای پیام
captcha