کد خبر: 3911703
تاریخ انتشار : ۰۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۱

تأثیر اعتقاد به مهدویت بر تکامل اجتماعى در مجله «موعودپژوهی»

دومین شماره از مجله موعودپژوهی به صاحب‌امتیازی جامعة المصطفی(ص) العالمیه با پنج مقاله به زیور طبع آراسته شد.

نیازمند عکس//تأثیر اعتقاد به مهدویت بر تکامل اجتماعى بشر در مجله موعودپژوهی

به گزارش ایکنا؛ در این شماره از مجله موعودپژوهی، مقالاتی با عناوین «تأثیر اعتقاد به مهدویت بر تکامل اجتماعى بشر»، «نقش محبت امام زمان (عج) در رسیدن به کمال»، «نگاهی تطبیقی بر آموزه مهدویت در مصداق‌پژوهی آیه ۴۱ سوره حج»، «نفی عوامل دینی زمینه‌سازی سکولاریسم از اندیشه مهدویت» و «واکاوی مفهوم انتظار و فضیلت آن در روایات» منتشر شده است.

در چکیده مقاله «تأثیر اعتقاد به مهدویت بر تکامل اجتماعى بشر» می‌خوانیم: کمال‌خواهی و سعادت‌جویی، از مشترکات فطری همه انسان‌هاست. با وجود تعبیرهای مختلف افراد از کمال، همه‌ انسان‌ها به دنبال دست­یابی به تکامل و سعادت فردی و اجتماعی هستند. مقاله حاضر با محوریت اعتقاد به مهدویت، به واکاوی تأثیر این عقیده بر تکامل اجتماعی بشر می‌پردازد. این پژوهش، با روش توصیفی - تحلیلی و با هدف تبیین اثر اعتقاد مهدویت بر تکامل جامعه بشری نوشته شده ‌است. از نتایج به دست آمده در این تحقیق، بررسی نشانه‌های تکامل اجتماعی در جهان کنونی، تبیین عوامل تکامل در جامعه منتظر و ترسیم تکامل نهایی جامعه‌ بشری در عصر ظهور امام مهدی (عج) است.

نقش محبت امام زمان (عج) در رسیدن به کمال

نویسنده مقاله «نقش محبت امام زمان (عج) در رسیدن به کمال» در طلیعه نوشتار خود آورده است: این مقاله، در راستای بررسی نقش محبت امام زمان (عج) در رسیدن به کمال نوشته شده و هدف آن، بررسی نقش امام زمان (عج) در رسیدن به کمال است. این موضوع از نظر زمانی مربوط به دوران ائمه(عج) به بعد بوده است. دامنه­ این موضوع با علم‌های کلام و اخلاق مرتبط است. ابزار گردآوری و جمع‌آوری مطالب این تحقیق به صورت کتابخانه‌ای و به صورت توصیفی - تحلیلی است. در این مقاله، نتیجه گرفته شد که انسان برای اینکه به کمال معنوی برسد، به واسطه‌هایی مانند ائمه اطهار (ع) و محبت ایشان نیاز دارد که مصداق بارز آن در عصر حاضر، امام زمان (عج) است. این محبت نیز باید هم به صورت قلبی، هم زبانی و هم عملی باشد. 

نگاهی تطبیقی بر آموزه مهدویت در مصداق‌پژوهی آیه ۴۱ سوره حج

در طلیعه نوشتار «نگاهی تطبیقی بر آموزه مهدویت در مصداق‌پژوهی آیه ۴۱ سوره حج» آمده است: در اندیشه ناب و اصیل اسلامی، یکی از باورها، ایمان به ظهور منجی است. اثبات مصداق اصلی منجی که طبق عقیده عموم مسلمانان اعم از شیعه و اهل سنت، سراسر روى زمین را پر از عدل و داد می‌کند، بعد از آنکه ظلم و جور همه جا را گرفته باشد، دلایل متفاوتی دارد. نخستین نکته‌ای که پس ‌از این نظریات و آراء برای کارهای علمی راه‌گشاست، معارف عمیقی است که درباره ادله انسان کامل مطرح‌ شده است. یکی از این ادله، آیه ۴۱ سوره حج است. درباره مصداق آیه 41 سوره حج در تفاسیر، نظرات مختلفی وجود دارد. نوشتار حاضر با شیوه عقلی و نقلی و با گردآوری داده‌ها، از راه جمع‌آوری کتابخانه‌ای، درصدد تبیین مصداق اصلی آیه شریف مذکور با نگاهی تطبیقی است. بعد از گردآوری اطلاعات، آنها را با روش توصیفی - تحلیلی نوشته است. آنچه از سیر در روایات پیرامون این آیه و نظرات مفسران شیعه و سنی و احتمالاتی که مطرح است، به دست می‌آید، این مطلب روشن می‌شود که با وجود برخی روایات که ظهور بدوی در تطبیق آیه بر حضرت حجت (ع) را دارد، نمی‌توان ایشان را مصداق منحصر به فرد آیه دانست؛ زیرا تمامی روایات، از باب جری و تطبیق است. بنابر این، مفهوم وسیع آیه، همه افراد با ایمان و مجاهد را در برمی‌گیرد، اما بارزترین و کامل‌ترین مصداق آن در عصر حاضر، حضرت مهدی(عج) است.

نفی عوامل دینی زمینه‌سازی سکولاریسم از اندیشه مهدویت

نویسنده مقاله «نفی عوامل دینی زمینه‌سازی سکولاریسم از اندیشه مهدویت» در طلیعه نوشتار خود آورده است: اندیشه مهدویت و نظریه سکولاریسم با عقبه تاریخی، از دیرباز در عرصه فکری و ایدئولوژی بشر مطرح بوده‌اند. این دو مقوله شاخصه‌هایی دارند که به واسطه آنها از یکدیگر متمایز می‌شوند. یکی از این تمایزات، زمینه‌سازی دینی آنهاست که با این نگرش، خاستگاهی آسمانی و رویکردی الهی داشته و دیگری خاستگاه زمینی دارد. یکی ورود دین را در عرصه اجتماعی بشر جایز می‌شمارد، دیگری ممنوعیت آن را اعلان می‌دارد. با این تمایزات این سؤال مطرح می‌شود که اندیشه مهدویت و نظریه سکولاریسم از نظر خاستگاه و ماهیت، چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. دوم اینکه این دو از نظر زمینه‌سازی دینی چه تمایزاتی دارند. این نوشتار با عنوان نفی عوامل دینی زمینه‌سازی سکولاریسم از اندیشه مهدویت و با استفاده از منابع مهدوی و کلامی، ضمن بیان مفهوم‌شناسی و مقایسه اندیشه مهدویت و تئوری سکولاریسم، به عوامل دینی مانند آیات عهدین محرف، فقدان قوانین اجتماعی و حکومتی و تأکید بر تفکیک دین از حکومت و وجود باورهای عقل‌گریز و پدیدآورنده سکولاریسم اشاره دارد و با ارائه دلیل و برهان، همه آن موارد، زمینه‌سازی دینی سکولاریسم را از ساحت مهدویت نفی کرده و اثبات می‌کند که هیچ یک از آن عوامل با اندیشه مهدویت سازگاری ندارند.

واکاوی مفهوم انتظار و فضیلت آن در روایات

در طلیعه نوشتار «واکاوی مفهوم انتظار و فضیلت آن در روایات» می‌خوانیم: در تفکر شیعی، انتظار موعود، یک اصل مسلم اعتقادی است. در بسیاری از روایات، بر ضرورت انتظار قائم آل محمد(عج) به روشنی تصریح شده است. تبیین انتظار، رویکرد‌های متفاوت و کارکردهای مربوط به آن، مسئله‌ای حیاتی است که تبیین صحیح آن از آسیب‌ها، خرافه‌ها و تحریف‌ها در مقوله انتظار کاسته و با مفهوم ژرف خود، کارکردهای عملی فراوانی دارد. مهدویت و مقوله‌ انتظار در جامعه‌ امروز، مورد اقبال عمومی مردم قرار گرفته و در نتیجه نحله‌ها و مکاتب فراوانی بر اساس برداشت­‌های شخصی که منحرف هستند، شکل­ گرفته است. مقاله حاضر، مفهوم انتظار، انتظار فرج، تنوع انتظار و فضیلت انتظار در روایات را بررسی می‌کند. این مقاله از طریق جمع‌آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه‌ای و به روش توصیفی ـ تحلیلی نوشته شده است.

انتهای پیام
captcha