کد خبر: 3927156
تاریخ انتشار : ۱۳ مهر ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۴
در جلسه درس اخلاق جامعة‌الزهرا(س) مطرح شد؛

عوامل موفقیت در زندگی طلبگی / دین‌شناس با بصیرت باشیم

حجت‌الاسلام‌والمسلمین همتیان با اشاره به لزوم همت بلند برای موفقیت در مسیر طلبگی و زندگی، گفت: حد پرواز انسان این است که خدایی شود، به‌طوری که قدرت خداوند در اعضای او ظاهر شود.

به گزارش خبرنگار افتخاری ایکنا، حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمد همتیان، استاد اخلاق حوزه علمیه قم در چهارمین جلسه درس اخلاق آفلاین جامعة‌الزهرا(س) به تبیین موضوع «آداب طلبگی» پرداخت و گفت: امام صادق(ع) فرمودند که سه چیز مانع رسیدن انسان به کمالات می‌شود؛ کوتاهی همت، نداشتن برنامه‌ریزی و بهره نبردن از عقل.

وی با اشاره به لزوم همت بلند برای موفقیت در مسیر طلبگی و زندگی، اظهار کرد: کوتاهی همت به معنای به کم قانع شدن، به کم بسنده کردن، به خود تلقین ناتوانی کردن است که اینها وسوسه شیطان است، لذا در روایات توصیه شده است که همت شما بلند باشد و آرزوهای خوبتان و افق دیدتان وسیع باشد.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم افزود: امام علی(ع) می‌فرمایند «قَدْرُ الرَّجُلِ عَلَی قَدْرِ هِمَّتِهِ؛ ارزش انسان به اندازه همت اوست.»؛ پس همت به معنای تلاش با اعتماد به نفس و حد پرواز خود را دانستن است.

وی با بیان اینکه شرافت انسان به همت بالای اوست، گفت: خداوند در آیه دوم سوره مبارکه انسان می‌فرماید«إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا؛ ما انسان را از نطفه مختلطى آفريديم و او را مى‌‏آزماييم بدين جهت او را شنوا و بينا قرار داديم» یعنی خداوند متعال به هر انسانی استعدادها و ظرفیت‌هایی داده و انسان باید با همت و خودباوری آنها را به فعلیت درآورد و بداند می‌تواند.

حجت‌الاسلام‌ همتیان تصریح کرد: همچنین امیرالمؤمنین علی(ع) می‌فرماید «الشَّرَفُ بِالهِمَمِ العالِيَةِ لا بِالرِّمَمِ البالِيَةِ؛ شرافت و عظمت انسان به اندازه همت و تلاش اوست نه به آن استخوان‌های پوسیده‌ای که درون خاک است»؛ قرآن کسانی را که به قبور گذشتگان خود افتخار می‌کنند، مذمت می‌کند «أَلْهاكُمُ التَّكاثُرُ * حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقابِرَ» شما سرگرم تکاثرید، افتخارات پوچ، خیالات باطل به‌طوری که این افتخار به قبرهای مردگان شما هم رسیده است. این در حالی است که تو می‌توانی مسجود و مخدوم فرشتگان شوی.

وی بیان کرد: پیامبر اکرم(ص) در روایتی فرمودند که فرشتگان بال‌های خود را زیر پای طالب علم پهن و فراشی می‌کنند و به آن افتخار می‌کنند. حد پرواز انسان این است که خدایی شود به‌طوری که قدرت خداوند در اعضای او ظاهر شود. حضرت حق تعالی می‌فرماید «مرا بندگی کن تا من دست و چشم و گوش تو شوم» یعنی قدرت خدایی پیدا کنی و در این عالم تصرف کنی.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم اضافه کرد: امام سجاد(ع) به مکه مشرف شده بودند. هشام بن عبدالملک خلیفه اموی هم آمده بود. به حضرت عرض کردند شما در اطراف مدینه زمین‌هایی داشتید که مأمورین آنها را غصب کرده‌اند. اینجا کنار خانه خدا به هشام سفارش کنید تا آن زمین‌ها را به شما برگردانند. حضرت فرمود من در کنار خانه خدا شرم دارم از خدا دنیا را بخواهم شما می‌گویید از هشام بخواهم.

وی ادامه داد: امام باقر(ع) فرمودند «الْکَمَالُ کُلُّ الْکَمَالِ: التَّفَقُّهُ فِی الدِّینِ، وَ الصَّبْرُ عَلَى النَّائِبَهِ، وَ تَقْدِیرُ الْمَعِیشَهِ» همه کمالات در سه چیز است: اول تفقه در دین یعنی دین‌شناس با بصیرت شویم، دوم صبوری در سختی‌ها و تسلیم نشدن در برابر ناملایمات و سوم اندازه‌گیری زندگی و برنامه‌ریزی برای آن.

حجت‌الاسلام‌ همتیان توصیه کرد: زندگی خود را به سه مقطع تقسیم کنید ۱- عبادت و انس با خداوند، ۲- تأمین و ترمیم زندگی خود و خانواده و ۳- استراحت و لذت‌های حلال و تفریحات سالم.

وی در ادامه گفت: در زندگی عادل باشیم یعنی هر چیزی را در جای خود قرار دهیم وگرنه ظلم کرده‌ایم. عدالت در زندگی با داشتن نظم ایجاد می‌شود. همان‌طور که خدای بزرگ، انسان و موجودات را هماهنگ و منظم خلق فرموده است. او این نظم را برای ما قرار داد؛ شب را برای استراحت و تجدید قوا و روز را برای کار و فعالیت.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم خطاب به طلاب بیان کرد: وقت درس خواندن، باید خوب درس خواند، و همین‌طور هنگام استراحت، تفریح و معاشرت از فرصت‌ها بهره‌مند شد. وقتی دین‌شناس و عامل به دین شدید، تبلیغ کنید.

یادآور می‌شود، درس اخلاق عمومی جامعةالزهرا(س) در نیمسال اول سال تحصیلی 1۴۰۰-۱۳۹۹ به‌صورت آفلاین برگزار می‌شود و بانوان طلبه می‌توانند از طریق پیوند http://www.jz.ac.ir/post/۷۰۲۵- فایل‌های صوتی هر جلسه را دریافت و از سخنان اساتید اخلاق بهره‌مند شوند.

فاطمه بشیری
انتهای پیام
captcha