کد خبر: 3941900
تاریخ انتشار : ۲۹ آذر ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۵
کدخدایی در نشست خبری:

آیت‌الله یزدی نقش مؤثری در عرصه‌های مختلف مسئولیتی داشت / نگرانی‌هایی درباره قانون بودجه داریم

سخنگوی شورای نگهبان با گرامیداشت یاد و خاطره آیت‌الله یزدی گفت: ایشان هم در جریان پیروزی انقلاب و هم پس از انقلاب با حضور در عرصه‌های مختلف از جمله شورای نگهبان، نقش مؤثری داشتند.

عباسعلی کدخدایی

به گزارش ایکنا، نشست خبری عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، صبح امروز، شنبه 29 آذر، برگزار شد.

کدخدایی در ابتدای نشست میلاد حضرت زینب(س) و روز پرستار را به همه بانوان و به ویژه پرستاران تبریک گفت و اظهار کرد: در این روزها از زحمات مجموعه کادردرمان از جمله پرستاران تشکر می‌کنیم که به تعبیر رهبر معظم انقلاب جهادگونه در صحنه‌ها هستند و برخی از این عزیزان در حال انجام وظیفه به رحمت خدا رفتند.

وی در ادامه هفته پژوهش و سالروز شهادت شهید مفتح را گرامی داشت.

کدخدایی با گرامیداشت یاد و خاطره مرحوم آیت‌الله یزدی گفت: ایشان هم در جریان پیروزی انقلاب و هم پس از انقلاب با حضور در عرصه‌های مختلف از جمله شورای نگهبان، نقش مؤثری داشتند.

سخنگوی شورای نگهبان با محکومیت ترور شهید فخری‌زاده گفت: جنایتکاران و کوردلان نشان دادند که پیروزی علمی جوانان ما و نظام را برنمی‌تابند.

کدخدایی در ادامه به تشریح مصوبات شورای نگهبان در خصوص مغایرت یا عدم مغایرت مصوبات ارسالی از سوی مجلس با شرع و قانون اساسی پرداخت.

 وی افزود: در این راستا طرح الحاق یک تبصره به ماده (۵) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی، طرح استفساریه تبصره (۱) بند «ذ» ماده (۸۷) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه، طرح الحاق یک بند به تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور، طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه سلامت، لایحه تأسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی، لایحه تمدید مهلت اجرای آزمایشی قانون مالیات بر ارزش افزوده، طرح اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی، طرح الزام دولت به پرداخت یارانه کالا‌های اساسی و طرح دوفوریتی اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

کدخدایی ادامه داد: همچنین از نظر اعضای شورا لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، طرح الحاق دو ماده به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده) و طرح اصلاح مواد (۱) و (۷) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴) قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن، مغایر با شرع و قانون اساسی شناخته شد.

کدخدایی در پاسخ به سؤالی در خصوص اظهارات رئیس‌جمهور پس از تأیید طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها از سوی شورای نگهبان مبنی بر اینکه دولت این قانون را براساس تفسیر خودش اجرا می‌کند، گفت: امیدواریم اینگونه نشود. دولت آشنا به مسائل حقوقی است و امیدواریم مطلبی گفتید محقق نشود. البته به هر حال مجلس از باب وظیفه نظارت بر عملکرد دولت می‌تواند ورود کند و اقدامات نظارتی خود را انجام دهد.

سخنگوی شورای نگهبان درباره وضعیت بودجه سال آینده گفت: درباره بودجه در حال حاضر نمی‌توانم نکته‌ای بیان کنم چون همه چیز در حال تغییر است و رئیس مجلس هم اخیرا نامه‌ای به رئیس‌جمهور نوشته لذا ما نگرانی‌هایی درباره قانون بودجه داریم. بودجه باید کارآمد، واقعی و منطبق با نیازهای کشور باشد. ما نواقص بودجه را در سال‌های گذشته یادآوری کردیم و امسال هم گفته‌ایم.

وی درباره امکان برگزاری انتخابات الکترونیکی در انتخابات 1400و اعلام آمادگی وزارت کشور برای انجام آن گفت: امسال علاوه بر حفظ سلامت انتخابات وظیفه حفظ سلامت مردم را نیز بر عهده داریم. شورای نگهبان به همراه همه دستگاه‌ها باید همت کند و تا جایی که ممکن است باید انتخابات را براساس پروتکل‌های بهداشتی برگزار کنیم تا آسیب کمتری به مردم برسد.

کدخدایی با بیان اینکه کارگروه‌هایی در این زمینه تشکیل شده و هماهنگی‌ها انجام گرفته است، گفت: برخی مطالبی که مطرح می‌شود نیازمند قانون است و باید قانون را اصلاح کرد. البته آنچه به شورای نگهبان و وزارت کشور مربوط می‌شود و نیازمند به قانون نیست را انجام می‌دهیم؛ مانند افزایش شعب و حضور افراد بیشتر در سر صندوق‌ها. وزارت کشور انتخابات الکترونیکی را تا آنجا که زیرساخت‌ها اجازه داده پیگیری کرده و مراحل زیادی از کار هم انجام شده و مراحل پایانی آن هم در حال انجام است و ما مخالفتی با آن نداریم.

کدخدایی درباره اصلاح قانون انتخابات با بیان اینکه تا زمانی که مصوبه اصلاح قانون انتخابات به دست ما نرسد نمی‌توان اعلام نظر کرد، گفت: اصل اصلاح این قانون اقدام خوبی است. اگر قرار بر رأی‌گیری مکاتبه‌ای یا پستی باشد، فعلا قانون چنین اجازه‌ای نمی‌دهد. لذا اگر قرار است چنین اقدامی انجام شود، قانون باید اصلاح شود.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سؤال که آیا افرادی که قبلا رد صلاحیت شده‌اند می‌توانند در انتخابات 1400 شرکت کنند، گفت: طبق قانون همه افراد اگر بارها هم ردصلاحیت شده باشند می‌توانند در انتخابات ثبت نام کنند، اما تأیید آنها بستگی به بررسی پرونده و صلاحیت آنها دارد.

کدخدایی در تشریح روند تصویب طرح اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌ها گفت: در نوبت اول بررسی طرح، به دلیل عدم رعایت ملاحظات مصوبه شورای عالی امنیت ملی با اشکال شورا مواجه شد که پس از رفع ایراد در مجلس، عدم مغایرت آن با شرع و وقانون اساسی اعلام شد.

وی درباره اینکه آیا هر دستگاهی می‌تواند تفسیر خود را از قانون داشته باشد، گفت: تفسیر قوانین عادی با مجلس و قانون اساسی با شورای نگهبان است. وقتی که قانونی به تایید شورای نگهبان می‌رسد، این انتظار است که همه مسئولان و دستگاه‌های اجرایی قانون را به شکل واحد به اجرا در بیاورند که امیدواریم دولت محترم نیز این قانون را اجرا کند. اگر هر ابهامی در قانون وجود داشته باشد، دولت می‌تواند از مجلس درخواست تفسیر قانون را داشته باشد.

وی درباره امکان برگزاری انتخابات الکترونیکی در انتخابات 1400و اعلام آمادگی وزارت کشور برای انجام آن گفت: امسال علاوه بر حفظ سلامت انتخابات وظیفه حفظ سلامت مردم را نیز بر عهده داریم. شورای نگهبان به همراه همه دستگاه‌ها باید همت کند و تا جایی که ممکن است باید انتخابات را براساس پروتکل‌های بهداشتی برگزار کنیم تا آسیب کمتری به مردم برسد.

کدخدایی با بیان اینکه کارگروه‌هایی در این زمینه تشکیل شده و هماهنگی‌ها انجام گرفته است، گفت: برخی مطالبی که مطرح می‌شود نیازمند قانون است و باید قانون را اصلاح کرد. البته آنچه به شورای نگهبان و وزارت کشور مربوط می‌شود و نیازمند به قانون نیست را انجام می‌دهیم؛ مانند افزایش شعب و حضور افراد بیشتر در سر صندوق‌ها. وزارت کشور انتخابات الکترونیکی را تا آنجا که زیرساخت‌ها اجازه داده پیگیری کرده و مراحل زیادی از کار هم انجام شده و مراحل پایانی آن هم در حال انجام است و ما مخالفتی با آن نداریم.

کدخدایی درباره اصلاح قانون انتخابات با بیان اینکه تا زمانی که مصوبه اصلاح قانون انتخابات به دست ما نرسد نمی‌توان اعلام نظر کرد، گفت: اصل اصلاح این قانون اقدام خوبی است. اگر قرار بر رأی‌گیری مکاتبه‌ای یا پستی باشد، فعلاً قانون چنین اجازه‌ای نمی‌دهد لذا اگر قرار است چنین اقدامی انجام شود، قانون باید اصلاح شود.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سؤال که آیا افرادی که قبلا رد صلاحیت شده‌اند می‌توانند در انتخابات 1400 شرکت کنند، گفت: طبق قانون همه افراد اگر بارها هم رد صلاحیت شده باشند می‌توانند در انتخابات ثبت نام کنند، اما تأیید آنها بستگی به بررسی پرونده و صلاحیت آنها دارد.

کدخدایی در تشریح روند تصویب طرح اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌ها گفت: در نوبت اول بررسی طرح، به دلیل عدم رعایت ملاحظات مصوبه شورای عالی امنیت ملی با اشکال شورا مواجه شد که پس از رفع ایراد در مجلس، عدم مغایرت آن با شرع و قانون اساسی اعلام شد.

وی درباره اینکه آیا هر دستگاهی می‌تواند تفسیر خود را از قانون داشته باشد، گفت: تفسیر قوانین بر عهده مجلس است که وقتی به تأیید شورای نگهبان رسید انتظار این است که همه مسئولان و دستگاه‌های اجرایی یکصدا قانون را به صورت واحد اجرا کنند. اگر هم ابهامی در قانون وجود داشته باشد، دولت می‌تواند از مجلس درخواست تفسیر قانون را داشته باشد.

وی در پاسخ به سؤالی درباره برخی اقداماتی که شائبه تبلیغات زودرس از سوی برخی چهره‌های را مطرح کرده، اظهار داشت: حوزه تبلیغات و اعلام آمادگی دو مقوله متفاوتی است که باید مرز‌های آن توسط قانون روشن شود.

کدخدایی افزود: فعلا این مسئله روشن نیست و ما نیز نمی‌توانیم اظهار نظر درستی در این خصوص داشته باشیم، اما اگر جایی مصداق تبلیغات مطرح شود، شورای نگهبان ورود می‌کند که تاکنون چنین چیزی گزارش نشده است.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤال خبرنگاری که نظر او را درباره ورود شورای نگهبان به بررسی صلاحیت نامزد‌های انتخابات شورای شهر جویا شد، گفت: در اداوار مختلف که قوانینی برای واگذاری نظارت بر انتخابات شورا‌ها به شورای نگهبان از سوی مجلس مطرح شده، بار‌ها اعلام کرده‌ایم که این کار از نظر اجرایی برای شورای نگهبان سخت است؛ چرا که ما امکانات و نیرویی برای بررسی صلاحیت نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر را نداریم و از سویی از حیث قانونی این ماموریت به شورا واگذار نشده است.

کدخدایی در پاسخ به سؤالی درباره شخصیت آیت الله یزدی و خاطراتش از همکاری با ایشان گفت: همه این دوران بیست ساله با ایشان خاطره است. آیت‌الله یزدی از مردان بزرگ انقلاب اسلامی بودند و در دوران پیش و پس از پیروزی انقلاب سهم به سزایی داشتند.

وی با اشاره به دو ویژگی مهم شخصیتی ایشان گفت: اول نظم و انضباط ایشان بود. مرحوم یزدی اولین کسی بود که در جلسات شورا حضور می‌یافت و تا پایان جلسه حاضر بود. دوم اینکه نگاه بلندی به نظام جمهوری اسلامی داشت و همه مسائل را درچارچوب اسلامی بررسی و ارزیابی می‌کرد.

کدخدایی درباره حضور افراد نظامی در انتخابات و اینکه آیا حتما باید درجه آنان سرلشکری باشد، گفت: اگر کسی بخواهد برای ثبت نام و حضور در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری وارد شود باید با نهاد خود قطع ارتباط کرده باشد. اگر آن فرد نظامی باشد، درجات و مسائلی مشابه آن تأثیری ندارد و ممکن است فردی درجه پایینی داشته باشد اما ثبت نام هم بکند. لذا نه تنها درجات و رتبه‌ها تأثیری در بررسی صلاحیت‌ها ندارد بلکه باید آن فرد رسما با نهاد کاری خودش قطع ارتباط کند و آن را به صورت رسمی به شورای نگهبان اعلام کند.

کدخدایی درباره تفسیر اصل 113 قانون اساسی گفت: وقتی سیاست‌های کلی انتخابات از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد دو وظیفه بر عهده شورای نگهبان گذاشت که یکی تعیین شاخص‌های رجل سیاسی و دومی مدیر و مدبر بودن است. در این راستا مصوبه‌ای در شورای نگهبان تصویب و به مجلس هم ابلاغ شد که این مصوبه صرفا داخلی نیست و قطعا برای مجلس و نهادهای دیگر الزام قانونی دارد.

وی ابراز کرد: شورای نگهبان نظرش را درباره اصل 113 با کرده و مرجع تفسیر قانون اساسی هم شورای نگهبان است و دوستان ما در دولت و رؤسای جمهور در ادوار مختلف ناچارند از این اصل تبعیت کنند و اگر درخواست تفسیر کنند و شورا تشخیص دهد می‌تواند به آن ورود کرده و آن را تفسیر کند.

 

انتهای پیام
captcha