کد خبر: 3949934
تاریخ انتشار : ۰۷ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۹

بررسی گام‌های قرآن در شکل‌گیری ایمان در پایان‌نامه سطح 3

«گام‌های قرآن در شکل‌گیری ایمان» در پایان‌نامه سطح سه محمدتقی احمدی‌پرتو با راهنمایی حجت‌الاسلام بهجت‌پور و مشاوره آیت‌الله سیدمنذر حکیم مورد بررسی قرار گرفت.

بررسی گام‌های قرآن در شکل‌گیری ایمان در پایان‌نامه سطح 3به گزارش ایکنا، محمدتقی احمدی‌پرتو در پایان‌نامه سطح سه خود که با راهنمایی حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجت‌پور، مدیر حوزه خواهران و مشاوره آیت‌الله سیدمنذر حکیم تالیف شده به بررسی گام‌های قرآن در شکل‌گیری ایمان در فرد و جامعه پرداخته است.

در بخشی از این پایان‌نامه آمده است: از آنجا که  قرآن کتابی فرازمانی و فرامکانی است و اختصاص به جامعه‌ای خاص ندارد، می‌توان با کشف و شناخت این روند و تطبیق آن بر شرایط امروز جامعه و جوامع دیگر، گامی مهم و عملیاتی در ایجاد ساختمان پیکره وجودی انسان و جامعه براساس ایمان مورد نظر قرآن دست یابیم.

روش قرآن برای شکل دهی ایمان، ابتدا بیان موانع و زمینه‌های مخالفت و کفر، سپس بیان شبهات و اتهامات و حل آنها و سپس زمینه‌سازی ایمان بوسیله عوامل مختلف بوده است. اولین گام در شکل‌گیری ایمان، بررسی موانع و زمینه‌های مخالفت و کفر بوده است. علت بررسی علل و زمینه‌هاو  ویژگی‌های منکران و جبهه معارض این است که اولا برای تحقق ایمان و زدودن کفر ابتدا باید به شناسایی این موانع ایمان پرداخت و بعد از علاج و از بین بردن آنهاست که بذر ایمان در دل جوانه می‌زند و زمینه ایمان فراهم می‌شود. از همین رو در سوره‌های ابتدایی نزول قرآن، اشاره به موانع ایمان و ویژگی‌های منکران و جبهه کفر بسیار مورد اشاره قرار گرفته است.

ثانیاً از طرفی نیز هدف از ذکر این موانع و زمینه‌های کفر این بود که خداوند با ترسیم جبهه دشمنان و مخالفان برای پیامبر و مومنان، آنان را از سستی مواضع و اشکالات اعتقادات و بارورهای کفر آمیزشان آگاه نموده است و فضا را به گونه‌ای روشن برای آنان ترسیم می‌کند تا بدانند با چه افراد و جریاناتی در مسیر پیشرفت و رشد ایمان و اسلام مواجه هستند. از این رو با شناخت دقیق زمینه ها و عوامل دشمنی به برنامه ریزی برای مقابله و دفع حملات بپردازند.

ثالثاً برای مربیان جامعه و مصلحان اجتماعی، گویای این مطلب است که تا وقتی این زمینه‌ها و عوامل در افراد وجود دارد، ایمان در قلب و اندیشه و وجود افراد رشد نکرده  و نهادینه نخواهد شد. پس باید برای اصلاح و ریشه‌کنی این زمینه ها و عوامل اقدامات اساسی انجام دهند.

رابعاً توجه به سیر نزول آیات نشان می‌دهد در مقاطع گوناگون پیشرفت اسلام و نزول وحی، چه جریاناتی سردمدار دشمنی‌ها و مخالفت‌ها بوده و چه اقداماتی در این زمینه برای مقابله با ایمان انجام داده‌اند. توجه به این مساله کمک بزرگی به روشن شدن زوایای مبهم و تاریک تاریخ صدر اسلام خواهد نمود.

پرداختن به شبهات و اتهامات در دومین گام

فراوانی شبهات نسبت به متعلقات ایمان در سوره‌های مکی به نسبت سوره‌های مدنی به خوبی گویای فضای پرچالش ایام دعوت دینی در مکه و حربه استفاده از ابزار شبهه و ایراد اتهام برای به انفعال کشاندن جبهه ایمانی است. قرآن در مواجهه با این شبهات و اتهامات و بهانه‌ها، با روشنگری و تبیین دلایل و حقیقت پیام رسالت از طرفی دشمنان را خلع سلاح کرده و هیچ عذری برای ایمان نیاوردن آنان باقی نگذاشته و از طرفی با روشنگری در شبهات و اتهامات دشمنان، راه را برای ایمان آوردن مردم باز کرده است.

از فواید و آثار ذکر شبهات و اتهامات و بهانه‌های  دشمنان در  قرآن می‌توان به رسواشدن جریان جبهه مخالفان در حقیقت دشمنی و پوچی آنان برای آیندگان اشاره کرد. پاسخ گویی فعال و متنوع و پر تکرار قرآن به شبهات واتهامات -که در بی پرواترین حالت از زبان مخالفان به صورت مکرر نقل شده- جبهه مخالفان را به انفعال کشانده و هرگونه بهانه را از آنان سلب کرده است. همچنین می‌توان گفت هر شبهه و اتهامی که در  قرآن پاسخ داده می‌شد زمینه‌ای برای اطمینان‌بخشی برای مخاطبان حق‌جو ومنصف و تقویت ایمانی مومنان بوده است.

زمینه‌های تحقق و شکل‌گیری ایمان 

قرآن در مسیر شکل‌گیری ایمان نسبت به هر متعلقی، زمینه‌های ایمان را به همراه توجه به موانع و زمینه‌های کفر و زدودن آن، و دفع شبهات و رفع اتهامات ایجاد کرده است. البته این زمینه‌ها گاه در متعلقات گوناگون مشترک و گاه متفاوت بوده است. این زمینه‌ها به فراخور مقاومت‌ها و به مقتضای شرایط جامعه و روحیات و احوالات مردم صورت گرفته است. به عنوان نمونه قرآن کریم در چالش و برخورد با گروه‌ها و افراد مختلفی با انگیزه‌ها و روحیات و اهداف متفاوت به زمینه‌سازی برای باورمندی مردم به خود اقدام کرده است.

برای عده‌ای که مجذوب شگفتی‌های  قرآن در ابعاد مختلف آن شده‌اند از زمینه اعجازی و دعوت به تحدی استفاده کرده است. برای عده‌ای که ملاک حقانیت و حقیقت را در دانش اهل کتاب جستجو می‌کردند، تصدیق اهل کتاب و علمای آنان را به رخ کشیده و برای اهل کتابی که به دنبال نشانه‌هایی از موعود آخر و دین خاتم بوده‌اند، هماهنگی و تصدیق  قرآن نسبت به کتاب‌های آسمانی پیشین را مطرح کرده است. برای دانشمندان و فرزانگان جویای حقیقت در اعصار بعدی، محتوای جامع و عالی و اهداف درخشان و متعالی قرآن را استدلال آورده و به تامین نیازهای انسان و جوامع انسانی بوسیله این کتاب آسمانی استناد کرده است.

یکی از فواید اشاره به این زمینه‌ها الگوبرداری و همسان‌سازی و تطبیق این عوامل بر شرایط روز جامعه است؛ به طور نمونه با الگوبرداری از مسئله تصدیق اهل کتاب نسبت به قرآن، در عصر حاضر نسبت به جمع‌آوری و معرفی نخبگانی مانند بعضی مستشرقین که به حقانیت قرآن در عصر حاضر مطلبی ارائه کرده‌اند اقدام کنیم.

انتهای پیام
captcha