به گزارش ایکنا، وقف سنت حسنه و صدقه جاریهای است که سرآغاز آن به زمان پیامبر اکرم(ص) بازمیگردد و بنا به نقل صریح تاریخ، اولین واقف نیز وجود مبارک پیامبر(ص) بودند. وقف تنها سرمایهای است که سود و منفعت آن حتی پس از مرگ نیز برای انسان ذخیره میشود.
این سنت حسنه در تاریخ ایران اسلامی نیز از پیشینهای کهن برخوردار است و تعداد بسیاری از ایرانیان پس از ورود اسلام به این سرزمین به انجام این امر خیر اقدام کردهاند که گاه آثار حرکت معنوی ایشان تاکنون نیز باقی مانده است. بسیاری از ایرانیان مسلمان که در طول حیات خویش از تمکن مالی خوبی برخوردار بودند، بخشی از املاک و اموال خود را وقف آستان و بارگاههای مقدس امام رضا(ع) و امامزادگان مدفون در این خاک کردهاند.
امروزه سازمان اوقاف و امور خیریه به عنوان متولی اصلی موقوفات در کشور فعالیت میکند و بر موضوع اجرای دقیق نیات واقفان نظارت دارد. یکی از موضوعاتی که طی سالهای اخیر در کشور مطرح شده است، بحث ایجاد وقفهای جدید و متناسب با شرایط روز جامعه است که این موضوع باعث شده است تا مسئولان اوقاف کشور نیز نسبت به انجام و اجرای آن اهتمام کنند تا با آگاهسازی واقفان و خیرانی که قصد ایجاد وقف دارند، زمینه را برای ایجاد وقفهای جدیدی که شرایط روز کشور را نیز در نظر گرفته باشد، فراهم کنند.
شاید شیوع بیماری کرونا در کشور یکی از مسائلی بود که ضرورت ایجاد وقفهای جدید و متناسب با شرایط روز جامعه را بیش از پیش نمایان کرد. نیاز کشور به تولید ماسکهای مختلف ویژه کادر درمان و دیگر اقشار جامعه، تولید مواد بهداشتی و ضدعفونی کننده محیط، کمک به محرومان و نیازمندان برای تهیه دارو و ... از جمله زمینههایی است که میتوان از آن برای سوق دادن خیران و واقفان برای ایجاد وقفهای جدید در کشور بهره برد.
مجتبی عبداللهی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان تهران، در گفتوگو با ایکنا، در پاسخ به این سؤال که این ادارهکل چه زمینهسازیهایی را برای مدیریت نیات واقفان و سوق دادن آنها به سمت نیازهای روز جامعه به ویژه در شرایط ویژه کرونایی کشور انجام داده است؟ اظهار کرد: سازمان اوقاف و امور خیریه قطعاً با توجه به شرایط حاکم بر جامعه، اتفاقات رخ داده شده در سطح جامعه و نیازهای مردم اقدامات فرهنگی مختلفی را انجام میدهد تا زمینه خوبی برای سوق دادن این نیات به سمت نیازهای روز جامعه فراهم کند.
وی ادامه داد: این اقدامات در راستای آموزش، اطلاعرسانی و اطلاعبخشی به سطوح مختلف جامعه و افرادی که توانایی داشته و مایل هستند که اموال خود را وقف کنند انجام میشود تا بتوانیم با آگاهسازی ایشان در رابطه با مقوله وقف و میزان تأثیرگذاری آن با نیات به روز و جدید، متناسب با شرایط روز جامعه، آنها را به سمت و سوی ایجاد چنین وقفهایی راهنمایی کنیم.
عبداللهی در ادامه تصریح کرد: در این راستا جلسات متعددی با واقفان برگزار کردهایم و سعی بر آن داشتیم تا با فرهنگسازی، اطلاعرسانی و آگاهیبخشی در رابطه با ضرورت ایجاد وقفهای جدید در جامعه که نیازها و شرایط امروز جامعه را نیز در نظر گرفته باشد، ایشان را برای ایجاد وقفهایی با نیات جدید آماده کنیم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان تهران با بیان اینکه هر چه تلاشهای صورت گرفته در این زمینه گستردهتر شود، نتایج به دست آمده نیز بهتر و مطابق با فعالیتهای ما در رابطه با ایجاد وقفهای جدید خواهد بود، تصریح کرد: شرایط روز جامعه ایجاب میکند که خیران و واقفان وارد عرصه وقفهای جدید و به روز شوند تا بتوانیم متناسب با نیازهای روز جامعه، در این مسیر گام برداشته و نیازهای جامه را برطرف کنیم.
عبداللهی در ادامه در پاسخ به این سؤال که آیا با توجه به بیماری کرونا وقفیاتی صورت گرفته که به موضوع این بیماری پرداخته و آن را پوشش دهد؟ اظهار کرد: چنین وقفیاتی هنوز ایجاد نشده است؛ در این حوزه در تلاش هستیم تا با اجرای برنامههای مختلفی که به خوبی از سوی حوزه معاونت فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه پیگیری میشود، زمینه را برای ایجاد چنین وقفیاتی در سطح جامعه فراهم کنیم.
انتهای پیام