به گزارش ایکنا؛ برنامه مصباح شبکه قرآن و معارف سیما شب گذشته 25 بهمنماه با حضور امیرحسین قاضیزاده هاشمی، نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی به روی آنتن این شبکه تلویزیونی رفت تا به سوالات مهدی صفری، کارشناس مجری این برنامه پاسخ دهد.
وی با بیان اینکه سرزمین ما و تمدنهای ما قبل و بعد از اسلام، فرهنگی است، افزود: تمدن ما مولفههای اقتصادی سیاسی و ابعاد دیگری دارد، اما بُعد فرهنگی آن قویتر است. فرهنگ ما نشأت گرفته از حب اهل بیت(ع) است. درباره انقلاب هم در مقایسه با سایر انقلابها نشان میدهد انقلاب اسلامی کاملاً فرهنگی و تمدنی بوده و جالب آن است که در اوایل انقلاب و پس از آن در کشور شعارهای اقتصادی و معیشتی از سوی برخی از گروهها مطرح شد، اما مردم ما شعار امام(ره) را انتخاب کردند که شعار فرهنگی بود.
قاضیزاده هاشمی تصریح کرد: چیزی که بعد از انقلاب باید اتفاق میافتاد، این بود که این ذخیره مهم فرهنگی باید از سوی جمهوری اسلامی غنیسازی میشد که این اتفاق نیفتاد. جمهوری اسلامی در عرصه رساندن محصول فرهنگی جا ماند و ما در ناتوی فرهنگی و در محصولسازی فرهنگی از دیگران عقب افتادیم؛ در واقع اگر ما فرهنگ را به یک محصول تبدیل نکنیم، مردم اقبالی به آن نشان نمیدهند، در حالی که با توجه به بدون مرز شدن جهان فعلی، مردم محصولی را انتخاب میکنند که درباره آن فکر شده باشد. ما پس از انقلاب به ندرت نمونههای موفقی همچون فیلم سینمایی محمد(ص) را میتوانیم نام ببریم.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در واقع با یک مشکل رویکردی مواجهیم که دو گروه در مقابل آن هستند؛ یک دسته از سیاستمداران هستند که فهم غلطی از فرهنگ دارند و فرهنگ را فقط در توجه به چهرههای فرهنگی و سلبریتیها آن هم برای صندوق رأی خودشان میخواهند. دسته دیگر عدهای هستند که به ظاهر برای فرهنگ دلسوزی میکنند، اما فرهنگ را فقط در سخنرانی و به حرف زدن پشت تریبون میدانند. چهرههای فرهنگی ما عموماً در همین حد خود را در قبال فرهنگ مسئول میدانند.
وی تأکید کرد: با توجه به اینکه انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی بود، باید رفتار و کنش سیاستها، از قرآن نشأت گرفته شده باشد، نگاه قرآنی در قوانین باید وجود داشته باشد. در جامعه اسلامی مسئولین آن جامعه باید رفتارهای مثبت فرهنگی داشته باشند. سیاستمداران جامعه باید اهل ذکر باشند، اهل معنویات و قرآن باشند، پیامبر اکرم(ص) و به اعتکاف نیاز نداشتند، اما به ساحت عبودیت توجه داشتند و این برای ما درس است.
قاضیزاده هاشمی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری در مقوله فرهنگ ابتدا به شبیخون و بعد به ناتو و اکنون به ولنگاری فرهنگی اشاره میکنند، گفت: یکی از مشکلات در عرصه فرهنگ تکثر دستگاههای فرهنگی است. یک بار تعداد دستگاههایی که کار فرهنگی انجام میدهند را فهرست کردم و به بیش از 30 نهاد رسیدم. کدامیک از این نهادها موثرتر هستند؟ نقش سیاستگذاری شورای عالی انقلاب فرهنگی کجاست؟
وی با اشاره به اینکه مشکل اصلی در بحث فرهنگ، فرماندهی فرهنگی کشور است که معلوم نیست چه کسی آن را برعهده دارد، افزود: تا زمانی که تغییر رویکرد نسبت به حوزه فرهنگ نداشته باشیم، اتفاقی نمیافتد. باید خروجی دستگاههای بودجهبگیر کشور در حوزه فرهنگی دیده و معلوم شود در واقع الان کار فرهنگی اصلی دست جوانان مردمی هیئت و مساجد است و عملاً کار فرهنگی جدی به صورت آتش به اختیار انجام میشود و هرچه حرکتهای جهادی فرهنگی انجام میشود، مربوط به آنها هست.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در عرصه فرهنگی دو کار لازم است، یکی عمقبخشی و دیگری تحولآفرینی است؛ باید در این عرصه ابزار متناسب با فرهنگ را تولید کنیم، استارتآپها و صنایع وابسته به فرهنگ و دیگر ابزارهایی که قابلیت رقابت در بازارهای جهانی داشته باشد را لازم داریم.
قاضیزاده هاشمی با طرح این سوال که پشتیبانی از کارهای فرهنگی با چه کسی است؟ گفت: کار فرهنگی در کشور ما در حال حاضر به یک جراحی نیاز دارد. ما به جراحی فرهنگی در رویکردها، کارکردها و ساختارها نیاز داریم. ما یک انقلاب همهجانبه در امور فرهنگی نیاز داریم؛ اصلیترین نهاد فرهنگی ما خانواده بوده و اصلیترین شخصیت فرهنگی ما را زنان، دختران و مادران جامعه تشکیل میدهد. اگر نهاد خانواده و جایگاه زن و مادر دوباره ساخته نشود، طبیعتاً این آسیبها تشدید هم میشود.
وی با بیان اینکه حداکثر کار ما در عرصه قرآنی و فرهنگی اعزام قاری یا حافظ به مسابقات بینالمللی بوده است، اظهار کرد: متأسفانه در وضعیت فعلی به کارهای اساسی نمیپردازیم، باید به کار و فعالیت قرآنی در بحث توسعه حفاظ، تدبر در قرآن، حضور قرآن در زندگی مردم بپردازیم.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اینکه مجلس فعلی درباره جراحی فرهنگی کاری انجام خواهد داد یا خیر؟ گفت: اگر فرمانده فرهنگی مشخص باشد، ما حمایت قانونی و مادی خواهیم کرد. اما به شرط اینکه راهبری و نقش شورای عالی انقلاب فرهنگی و دیگر نهادها کاملاً مشخص باشد. در این زمینه باید اول گفتوگو شکل بگیرد و مشکل برای همه تبیین شود.
قاضیزاده هاشمی در پایان در پاسخ به این سوال که آیا با اصلاح قانون میشود فرمانده مشخص فرهنگی برای کشور مشخص کرد؟ گفت: همه سازمانهای مرتبط با فرهنگ و نهادهای فرهنگ محور در دولت نیستند که بتوان با قانون آنها را ذیل هم جمع کرد. برای اصلاح این امر نیازمند این هستیم که اول گفتوگو شکل بگیرد و بعد هم به یک نگاه انقلابی نیاز است. به انقلاب ساختاری نیازمندیم و گام دوم انقلاب، گام تغییر مسیرهاست.
انتهای پیام