به گزارش ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین اکبر راشدینیا، معاون پژوهش مرکز نور، 12 اردیبهشت در نشست خبری معرفی اپلیکیشن نهجالبلاغه گفت: سخنان امیرالمؤمنین(ع) نه تنها از نظر دینی بلکه برای افرادی هم که پایبندی به دین ندارند حکیمانه و درسآموز است. مثلاً ایشان فرموده است: «الزمان تمرّ مرّ السحاب»؛ فهم این عبارت نیازی به اعتقاد به اسلام و مذهب تشیع ندارد.
وی با ذکر اینکه جاحظ کتابی به نام عثمانیه را نوشته و عثمان را بر امام علی(ع) ترجیح داده است، ولی توصیف حکمت را برای سخنان امام به کار برده است، افزود: طبق آمار مسعودی مورخ(متوفای 346) 480 خطبه در دست مردم است؛ بعد سیدمرتضی گفت که من بیش از 480 خطبه را در کتابخانه دارم که برخی در نهجالبلاغه گردآوری شده و متأسفانه بسیاری از آنها از دست رفته است.
راشدینیا با بیان اینکه سیدرضی نزدیک 270 خطبه امام را جمع کرد که هیچکدام کامل نیست، تصریح کرد: کتبی مانند مستدرک و تمام نهجالبلاغه انجام شده ولی باز بخش زیادی از فرمایشات امام در دست نیست؛ در مرکز نور تلاش کردیم که هر آنچه را به صورت پراکنده در منابع مختلف وجود دارد و به دست ما رسیده تجمیع و آن را در قالب دانشنامه جامع امیرالمؤمنین(ع) ارائه کنیم و اپلیکیشنی که امروز معرفی میشود نسخه نخست این دانشنامه است.
معاون پژوهش مرکز نور با اشاره به اینکه در این نرمافزار تلاش شده که میان نسخههای مختلف نهجالبلاغه مانند فیضالاسلام و صبحی صالح ارتباط برقرار شود، اظهار کرد: مهمتر اینکه فراز به فراز این نسخهها با یکدیگر تطبیق داده شده و اختلاف آنها را مشخص کردهایم. مهمترین شروح نهجالبلاغه، که 12 شرح مانند ابن ابیالحدید، نواب لاهیجی، خویی و پیام امام است و برای مخاطب امروز نوشته شده، در این اپلیکیشن وجود دارد؛ تقریباً تمامی ترجمههای نهجالبلاغه شامل 32 عنوان مانند دشتی، انصاریان و مکارم در این مجموعه هست و همچنین موضوعات نهجالبلاغه به عربی و فارسی به صورت درختی جمعآوری شده است.
وی در پایان گفت: متن نهجالبلاغه هم به صورت گویا به همراه ترجمه دشتی در این اپلیکیشن وجود دارد. ضمن اینکه معمولاً در نرمافزارهای موبایلی این طور است که ابتدا متن عربی خطبه آمده و بعد ترجمه ولی با توجه به اینکه برخی خطبهها طولانی و حتی بیش از 20 صفحه است، دستیابی به یک فراز متن دشوار است. بنابراین این مجموعه به هشت هزار فراز 5 تا 10 سطری تبدیل شده و امروز جامعترین و کاملترین نرمافزار نهجالبلاغه از سوی این مرکز تولید شده است. این گام اول ما برای پژوهش بر روی کلمات امام علی(ع) است و تلاش میکنیم که در گامهای بعد همه سخنان امام را از منابع و روایات شیعه، سنی و تاریخی استخراج کنیم. همچنین بیش از 30 یا 40 عنوان خطب جامع امیرالمؤمنین(ع) داریم که به صورت خطی در کتابخانههای اروپایی و آمریکایی وجود دارد و باید آنها را هم بررسی کنیم. در مرحله بعد باید آثار موضوعی و تحقیقی را که در مورد نهجالبلاغه و اسناد آن انجام شده بیفزاییم و در نهایت دانشنامه جامع امیرالمؤمنین(ع) را منتشر کنیم و در قالب پایگاه مجازی جامع امیرالمؤمنین(ع) ارائه شود.
انتهای پیام