سید محسن وزیری، تهیهکننده سینما در گفتوگو با ایکنا با بیان اینکه پلتفرمها به سینما ضربه زدهاند، اظهار کرد: در کشورهای صاحب سینما با فراگیر شدن پلتفرمهای نمایشی سیاستهایی در نظر گرفتهشده که سینما ضربه نخورد، اما در کشور ما به دلیل نبودن قانون کپیرایت، هنر هفتم بابت شکل جدید نمایش ضربات زیادی را متحمل شده است.
وی افزود: مشکلی که برای سینما به وجود آمده، حاد است و اگر بیماری کرونا نیز ریشهکن شود، به این زودیها سینما نتواند رونق گذشته خود را به دست آورد. هیچ شکل نمایشی قادر نخواهد بود جای سینما را برای مردم بگیرد، چون لذت فیلم دیدن گروهی در سالن تاریک، چیزی نیست که بخواهیم آن را با صفحه نمایش تلویزیون عوض کنیم، اما بههرحال وضعیت اقتصادی جامعه سبب شده گرایش به سمت پلتفرمها رواج پیدا کند. یک زوج جوان به همراه دو فرزندشان اگر بخواهند به سینما بروند با هزینههای جانبی که پیش میآید مجبور هستند بیش از صد هزار تومان پول خرج کنند، اما آنها در خانه تنها با ده هزار تومان به خواستهشان میرسند، پس مطمئناً اقبال بهسوی پلتفرمها بیشتر میشود.
فیلمنامهنویس فیلم سینمایی «خانواده کوچک ما» درباره معضلات اخلاقی در تولیدات شبکه نمایش خانگی نیز تصریح کرد: متأسفانه به دلیل عدم نظارت صحیح در برخی از کارهای این حوزه، پوششی را از بازیگران میبینیم که شایسته جامعه ایرانی نیست. این آفت جدا از اینکه سبب رواج این معضلات میشود این سؤال را برای تماشاگر به وجود میآورد که چرا بین تلویزیون و تولیدات پلتفرمها تا این اندازه باید تفاوت وجود داشته باشد؟
وی درباره تغییر نظارت در پلتفرمها نیز اینگونه توضیح داد: در گذشته، وزارت ارشاد بر شبکه نمایش خانگی نظارت میکرد، اما با گذشت زمان وضعیت تغییر کرد و ساترا که مجموعهای زیر نظر تلویزیون است، عهدهدار مراقبت از این عرصه شد، البته هنوز چندان تغییری را در آثار شاهد نبودهایم، اما امیدوارم در آینده این مرکز بتواند کارایی لازم را در بحث هدایتگری داشته باشد.
این تهیهکننده تأکید کرد: شاید عدهای معتقد باشند، چون تولیدات شبکه نمایش خانگی و پلتفرمها در خانه به نمایش درمیآید چندان نیازی نیست که نظارتها پیرامون آن دقیق باشد، درصورتیکه اتفاقاً باید در این رابطه دقت نظر چند برابر باشد، چون شاید نهایتاً 10 یا 20 درصد مردم به سینما بروند، اما فیلمهایی حوزه جدید نمایش را همه میبینند، پس اگر قرار است نظارتی صورت گیرد باید در این بخش دقیقتر از سینما باشد.
این تهیهکننده ادامه داد: مشکل دیگری که در بحث پلتفرمها وجود دارد به انحصار در این حوزه مربوط میشود. در این بخش تنها آدمهای خاص حضور دارند؛ افرادی که اجازه نمیدهند دیگران وارد آن شوند، چون محل جدید فرصت خوب برای مالاندوزی آنها فراهم کرده است. در ضمن بخش جدید صنعت سینما را هم گران کرده است. برای مثال به دستمزدهایی اشاره میکنم که در پلتفرمها به بازیگران داده میشود، زیرا بههیچوجه پولی که در این زمینه هزینه میشود، توجیه ندارد و سینما قادر به پرداخت آن نیست.
مخاطب پلتفرمها، نمودی از کل جامعه نیست
وی در پاسخ به این سؤال که در بحث کیفی تولیدات شبکه نمایش خانگی را چگونه ارزیابی میکند؟ گفت: کارهایی هستند که در پلتفرمها ساخته شدهاند که کیفیت نسبتاً خوبی هم دارند، اما به لحاظ مفهومی موضوعات که در این کارها مطرح میشود را دوست ندارند. مثلاً در برخی از این تولیدات به خانواده نگاهی ارزشمند نمیشود، حتی بسیاری از خانوادهها ازهمگسیخته هستند، درصورتیکه باید بهواسطه تولیدات نمایشی مروج سبک زندگی ایرانی–اسلامی در کارهایمان باشیم، اما آن چیزی که من میبینیم، نشاندهنده چنین امری نیست.
تهیهکننده «سایههای غم» در بخش دیگری از سخنانش با تأکید بر اینکه نهادهای فرهنگی نیز باید در امر تولید شرکت کنند، بیان کرد: شاید بخش خصوصی چندان علاقهای برای مشارکت در تولید کارهای ارزشی یا مذهبی نداشته باشند، چون فکر میکنند این قبیل تولیدات قادر نیست سرمایه آنها را بازگرداند. در چنین موقعیتی اگر نهادهای مربوطه که در امور فرهنگی و مذهبی مشغول فعالیت هستند در این عرصه ورود داشته باشند، اتفاقات خوبی را شاهد خواهیم بود، البته این کارها باید توسط افرادی تولید شود که در این حوزه توانایی کار کردن نیز داشته باشند.
این سینماگر بیان کرد: سینما را تنها وسیلهای برای سرگرمی نمیدانم، بلکه معتقدم این رسانه قادر است فرهنگساز هم باشد و بسیاری از مشکلات جامعه را حل کند، اما در سینمای فعلی تنها وجه سرگرمی مدنظر است! هرچند در این عرصه نیز نتوانستهایم به کیفیت لازم دست پیدا کنیم. بنابراین نیاز است سازمان سینمایی و تلویزیون با سیاستگذاری منسجم و بلندمدت بتوانند فضای ارزشمندی را بر تولیدات نمایشی حاکم کنند.
وزیری در انتها تأکید کرد: میخواهم در خاتمه به تلویزیون نیز اشاره داشته باشم. سیما برخلاف سینما از آنسوی پشتبام افتاده، چون نظارتهای بیشازاندازه باعث شده این رسانه هر روز مخاطب خود را از دست بدهد، برای همین هم تأکید دارم سینما و تلویزیون برنامهریزیهای مشترک داشته باشند تا تجربیاتشان بتواند یاریرسان یکدیگر باشد.
انتهای پیام