کد خبر: 3996965
تاریخ انتشار : ۲۱ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۷
همزمان با روز سینما اکبرلو به ایکنا خبر داد:

«قرار با ستاره» به سینماگران رسید/ مجله-کتاب‌هایی که به بزرگان سینما می‌پردازند

یک نویسنده و نمایشنامه‌نویس از نگارش مجموعه «قرار با ستاره» ویژه سینماگران خبر داد و گفت: این مجموعه مجله -کتاب‌هایی است که ویژگی سادگی، غیرتخصصی و بی‌طرفی در آن مشهود است.

«قرار با ستاره» به سینماگران رسید/ مجله- کتاب‌هایی که زندگینامه نیستندمنوچهر اکبرلو، نویسنده و پژوهشگر در گفت‌وگو با ایکنا درباره تدوین مجموعه «قرار با ستاره‌ها» گفت: ایده اولیه این مجموعه از سوی سیدعلی کاشفی خوانساری که از نویسندگان، پژوهشگران و روزنامه‌نگاران قدیمی عرصه کودک و نوجوان است، مطرح شد. وی طرحی را به انتشارات گویا ارائه کرد مبنی بر اینکه برای بزرگان فرهنگ، هنر و ادب مجموعه‌ای با عنوان «قرار با ستاره» شکل بگیرد و نقد آثار آن‌ها به زبان ساده و روان برای نوجوانان و جوانان انجام شود.

وی با بیان اینکه هدف از نگارش این مجموعه آشنایی نسل جوان‌تر با بزرگان فرهنگ، هنر و ادبیات است، افزود: درباره برخی از این بزرگان، شاید اولین بار است که کتاب منتشر می‌شود و برای برخی دیگر نیز کتاب‌هایی وجود دارد اما برای مخاطب بزرگسال نوشته شده است. از این رو در این مجموعه سعی شده به صورت ساده و روان برای دانش‌آموزان نگارش شود. طبیعی است که بزرگسالان غیرتخصصی هم به دلیل زبان ساده آن می‌توانند از آن بهره‌مند شوند.

اکبرلو ادامه داد: در مرحله نخست ۳۰ عنوان کتاب در زمینه شاعران، هنرمندان تئاتر، داستان‌نویسان و ... منتشر شده است. در واقع هر اثر از سوی یک نویسنده که در آن حوزه تخصص داشته، نوشته شده است و من نیز افتخار داشتم کتاب میرزا آقا تبریزی اولین نمایشنامه‌نویس فارسی‌زبان دوره قاجار را بنویسم. این مجموعه در سال گذشته منتشر شد.

این نویسنده تصریح کرد: پس از توفیق نسبی این مجموعه در مرحله نخست، اکنون این مجموعه مرحله دوم خود را شروع کرده و به صورت تخصصی در حوزه‌های گوناگون از جمله شاعران و سینماگران منتشر‌ خواهد شد. هر مجموعه یک دبیر دارد که زیر نظر کاشفی خوانساری فعالیت می‌کنند. دبیر مجموعه سینمایی من هستم و در آن به ۱۰ سینماگر می‌پردازیم.

وی با اشاره به معیار انتخاب سینماگران گفت: این سینماگران را از میان درگذشتگان انتخاب کرده‌ایم و اغلب کسانی بودند که در حوزه سینما، بازیگری و کارگردانی شاخص‌تر بودند و آثار متعددی داشته و مخاطبان آشنایی نسبی با آثار آنها داشتند. در مجموعه یادشده ۱۰ هنرمند انتخاب شده که هر کدام به یک نویسنده و پژوهشگر که در آن حوزه فعالیت قبلی داشته، سپرده شده است.

اکبرلو ادامه داد: این مجموعه ۱۰ جلدی به زندگی و آثار هنرمندانی چون عباس کیارستمی، محمدعلی کشاورز، جمشید مشایخی، داود رشیدی، کامبوزیا پرتوی، خسرو شکیبایی، پرویز پورحسینی و عزت‌الله انتظامی پرداخته و از نویسندگان این مجموعه می‌توان به علی جعفری فوتمی، شهرام بزرگی، عباس کریمی عباسی، پریسا ابیضی، هلیا اکبرلو، علی حسین‌زاده، عرفان پهلوانی،آزاده فخری و راضیه قلی‌پور اشاره کرد.

وی به تفاوت این مجموعه با سایر آثار مشابه اشاره کرد و گفت: تفاوت این مجموعه با سایر کتاب‌ها در سادگی و غیرتخصصی نوشتن متن است. همچنین ویژگی مهم این کتاب این است که شکل نوین و امروزی تولید کتاب را دارد که به آن بوک‌مگزین یا کتاب-مجله می‌گویند و ترکیبی از ساختار مجله و کتاب را دارد و یکسره زندگینامه نیست.

این نمایشنامه‌نویس گفت: از بین داده‌های گوناگون که درباره زندگی شخصیت‌ها وجود دارد سعی شده وجوه مهم و کاربردی برای مخاطب نوجوان، جوان و عموم گزینش شود. بدیهی است بسیاری از این داده‌ها از دل منابعی همچون تحلیل فیلم‌ها استخراج شده که کمتر در دسترس است و طبیعی است که کمتر مطلب تکراری در آن دیده خواهد شد.

وی به ساختار کتاب اشاره و بیان کرد: ساختار هر کتاب از سه فصل تشکیل شده است. فصل اول به زندگی شخصیت مورد نظر پرداخته و در آن سعی شده تا حد امکان از نقل قول‌های مستقیم شخصیت در کتاب‌های زندگینامه، فیلم‌های مستند ساخته شده از وی و تکه‌های پراکنده‌ای که در مصاحبه‌ها بیان کرده است، استفاده شود. فصل دوم معرفی آثار هنرمندان است. البته اغلب آن‌ها تعداد آثارشان زیاد است؛ از این رو منتخبی از آثار شامل شاخص‌ترین‌ها از نگاه کارشناسان و منتقدان معرفی خواهد شد. به این معنی که کارگردان، بازیگران اصلی، سال ساخت فیلم و داستان آن به همراه تصاویری از فیلم‌ها ارائه شده است. بخش سوم نیز به هنرمند از نگاه دیگران یعنی همکاران و منتقدان اختصاص یافته است.

نویسنده کتاب «اقتباس ادبی برای سینما» تصریح کرد: کتاب‌های این مجموعه صرفاً تحسین یا توصیف شخصیت مورد نظر نیست و در برخی موارد نظر منفی و یا کاستی‌های بازیگری یا فیلم هم بیان شده است تا مخاطبان ضمن الگوگیری از هنرمندان بتوانند با جوانب گوناگون یک فیلم و نقاط قوت و ضعف یک بازیگر آشنا شوند.

اکبرلو افزود: موضع شخصی نویسنده هر کتاب به هیچ وجه وارد کتاب نمی‌شود و به خودمان اجازه ندادیم موضوع منفی یا مثبت بگیریم زیرا معتقدیم شیفتگی یا بدآمدن نویسنده از یک اثر نباید وارد نوشته‌اش باشد. این موضع بی‌طرفی از ویژگی‌های مهم این مجموعه است. هر مجلد از مجموعه تقریباً ۱۰۰ صفحه در قطع رقعی است و تصاویر و میان‌تیتر‌های زیاد و آیتم‌ها کوتاه، متنوع و متعدد از ویژگی‌های ساختاری کتاب است. کتاب‌ها تا آخر شهریور به ناشر تحویل داده می‌شود و اکنون در حال ویراستاری توسط راضیه قلی‌پور از پژوهشگران و ویراستاران این حوزه است که امیدوارم این مجموعه مورد استفاده مخاطبان جوان، نوجوان و عموم قرار بگیرد.

انتهای پیام
captcha