کد خبر: 4002043
تاریخ انتشار : ۱۱ مهر ۱۴۰۰ - ۱۳:۲۰

آموزش و پرورش نیازمند همسویی نهادها در تعمیق فرهنگ عفاف و حجاب است

آموزش و پرورش نیازمند همسویی نهادها در تعمیق فرهنگ عفاف و حجاب است مدیرکل آموزش و پرورش چهارمحال‌وبختیاری گفت: این نهاد نمی‌تواند به‌تنهایی مسئولیت گسترده حجاب و عفاف را پیش ببرد، نهادها و بسترهای مکمل‌ جامعه مانند صدا و سیما یا محتوای فضای مجازی باید همسو و همراه باشند تا درس‌آموخته‌های دانش‌آموزان در مدارس تکمیل و تعمیق و نهادینه شوند.

به گزارش ایکنا از چهارمحال‌وبختیاری، فرحناز قائدامینی، مدیرکل آموزش و پرورش استان امروز ۱۱ مهرماه در آیین تجلیل از فعالان کمیته عفاف و حجاب آموزش و پرورش استان با اشاره به اینکه نهادینه شدن حجاب و عفاف صرفاً شامل زنان جامعه نیست و تفاوت جنسیتی در این حوزه وجود ندارد، اظهار کرد: عفاف و حجاب همواره در کنار هم معنا می‌یابند و پرداختن به حجاب بدون توجه به مسئله عفاف، نتیجه مطلوب را حاصل نمی‌کند.

وی با ذکر اینکه دختران امروز مادران آینده هستند و نقش کلیدی را در تربیت نسل ایفا خواهند کرد، افزود: با اینحال نباید نقش پدران نیز نادیده گرفته شود و در برنامه‌ریزی‌های این حوزه باید به دو قشر دختران و پسران توجه شود؛ همانطور که برای مدارس دخترانه برنامه‌های فراوانی اجرا یا برنامه‌ریزی شده از مدارس پسرانه نیز نباید غافل شویم.

قائدامینی با ذکر اینکه کلی‌نگری در موضوع عفاف و حجاب نمی‌تواند سودمند باشد، تصریح کرد: ظرایف و نکات جزئی بسیاری در این حوزه جای کار دارد و باید بتوان در بخش‌های تعمیق و ترویج و نهادینه‌سازی فرهنگ حجاب وارد کار شد تا حجاب امری درونی و راحت‌تر ترویج و منتقل شود.

وی تأثیرگذاری دورهمی‌ها و تشکلات دانش‌آموزان با هر عنوان را بسیار تأثیرگذار دانست و بیان کرد: برگزاری اردوهای دانش‌آموزی باید هدفمند و با برنامه باشد حال آنکه چه بسا حجاب متعارف و معمول مدرسه در این اردوها هم رعایت نمی‌شود، لذا همکاران باید نسبت به این تجمعات حساس باشند. تشکل‌های دانش‌آموزی در مدارس اعم از بسیج دانش‌آموزی، انجمن اسلامی، جوانان هلال احمر و غیره نیز باید به موضوع عفاف و حجاب توجه ویژه داشته باشند.

مدیرکل آموزش و پرورش استان تأکید کرد: پیشنهاد می‌شود کارگروهی متشکل از نمایندگان تشکل‌های دانش‌آموزان و نیز نمایندگان معلمان، مدیران و اولیای دانش‌آموزان گرد هم آیند و اتاق فکری برای اتخاذ راهکارهای عملی ترویج و تعمیق فرهنگ عفاف و حجاب تشکیل دهند.

قائدامینی با تأکید بر اینکه آموزش و پرورش را نباید یک نهاد مصرفی دانست، تصریح کرد: این نهاد سازنده جامعه در همه ساحت‌هاست لذا باید حمایت شود چرا که نمی‌تواند به‌تنهایی این مسئولیت گسترده را پیش ببرد؛ نهادها و بسترهای مکمل‌ نظیر صدا و سیما یا محتوای فضای مجازی باید همسو و همراه باشند تا درس‌آموخته‌های دانش‌آموزان در مدارس تکمیل و تعمیق و نهادینه شوند.

آموزش و پرورش عهده‌دار فرهنگ‌سازی در حوزه عفاف و حجاب است

در ادامه، حجت‌الاسلام والمسلمین ابوالفضل احمدی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان با ذکر اینکه عفاف و حجاب مهم‌ترین عامل در بازداشتن جوانان از انحرافات فکری و عملی و رفتارهای نامتعارف است، اظهار کرد: اگر خانواده‌ها، مدارس و دانشگاه‌ها که زیربنای تربیت نیروی انسانی حاکمیت هستند، گرفتار مشکلات و مسائل اخلاقی نباشند قطعاً در تربیت نسل بر طبق موازین قرآنی و دینی مشکلی وجود نخواهد داشت.

وی با اشاره به حدیثی از امیرالمؤمنین علی(ع) که بر توجه والدین به فرزندان پیش از توجه منحرفان بر آنان تأکید دارند، گفت: نوجوان مانند زمین حاصلخیزی است که هر تفکر و اندیشه‌ای زودتر در آن نهادینه شود، زودتر هم برداشت خواهد شد، اگر والدین و معلمان به‌موقع و بجا به تربیت دینی فرزندان توجه داشته باشند قطعاً عرصه را بر اندیشه‌های منحرف و غیرالهی تنگ کرده‌اند.

احمدی در تشریح عوامل مؤثر بر تربیت، بیان کرد: بخشی از عوامل به خود فرد برمی‌گردد چرا که هر فرد در خودسازی نقش‌آفرین است، بخش دیگر ناظر به نقش خانواده است، بخشی دیگر به نقش جامعه باز می‌گردد و بخش مهمی را رسانه و فضای مجازی شکل می‌دهد که متأسفانه امروز فضای مجازی بیش از دیگر بخش‌ها عهده‌‌دار تربیت شده و به جامعه سمت و سو می‌دهد.

این فعال فرهنگی استان تشریح کرد: امروز باوجود تأثیرگذاری بلامنازع فضای مجازی در لایه‌های مختلف جامعه، آموزش و پرورش این توانایی را دارد که نقش تربیتی خانواده، جامعه، رسانه و فضای مجازی را پوشش دهد و هنر و جایگاه این نهاد قرار داشتن در بالادست تمامی نهادها و عوامل تربیتی است و می‌تواند کانون‌های تربیتی را تحت تأثیر قرار دهد، بدان معنا که اگر دانش‌آموزی تربیت صحیح را در مدرسه دریافت کند می‌تواند خانواده را از برکات این تربیت صحیح بهره‌مند سازد.

احمدی آموزش و پرورش را پایه‌ای ترین نهاد تربیتی برشمرد و توضیح داد: طبیعی است که این نهاد با در اختیار داشتن مجموعه عظیمی از دانش‌آموزان در رده‌های سنی گوناگون و بسیار حساس، نمی‌تواند به‌تنهایی این بار سنگین را بردارد و برای ایفای نقش تربیتی به حمایت و کمک دیگر نهادها نیاز دارد.

دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان با ذکر اینکه عفاف دامنه وسیع‌تری از حجاب را در بر می‌گیرد و شامل تمام ساحت‌های رفتاری است، افزود: حجاب تنها مسئله پوشش را شامل می‌شود حال آنکه عفاف در حوزه‌هایی چون، رفتار، گفتار، نگاه، شنیدار و غیره نیز موضوعیت دارد؛ حجاب حکم یک حریم و چهاردیواری را دارد که از تجاوز دیگران به محدوده اختصاصی فرد جلوگیری می‌کند. در حوزه حجاب و پوشش، امروز با سه مشکل عمده تولید، توزیع و مصرف در بخش سخت‌افزاری و نرم‌افزاری مواجه هستیم.

احمدی بخش نرم‌افزاری این مشکلات را ناظر به فرهنگ‌سازی تولید لباس‌های نامتعارف دانست و گفت: پرسش اینجاست که فرهنگ طراحی و دوخت البسه نامتعارف و ناسازگار با ذهنیت و عُرف جامعه از کجا ریشه می‌گیرد؟ بخش مهمی از فرهنگ‌سازی حجاب و عفاف بر عهده آموزش و پرورش است که می‌تواند ذهنیتی در دانش‌آموزان ایجاد کند تا نگاه تولیدکننده، توزیع‌کننده و مصرف‌کننده را بر فرهنگ اسلامی منطبق کند.

وی با اشاره به سنگین بودن کار آموزش و پرورش در راستای حجاب اسلامی، بیان کرد: پیشنهاد می‌شود که دانش‌آموزان، معلمان و اولیا را با کار تولید محتوا درگیر کنیم؛ ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان نیز برای تشکیل شوراهای امر به معروف و حمایت از این شوراها در راستای ترویج عفاف و حجاب اعلام آمادگی می‌کند.

انتهای پیام
captcha