به گزارش ایکنا، نشست تخصصی و گفتوگو پیرامون کتاب «تنها گریه کن» نوشته اکرم اسلامی در کتابخانه مرکزی پارک شهر امروز ۳۰ آبانماه برگزار شد. در این جلسه، اشرفالسادات منتظری، مادر شهید محمد معماریان که قصه کتاب درباره اوست، حضور داشت. همچنین حاج حسین کاجی، راوی و ناشر، محمد قاسمیپور، مشاور نویسنده، معصومه آباد و گلستان جعفریان نیز حضور داشتند.
نویسنده در ابتدای جلسه کتاب بیان کرد: من قبل از نگارش این کتاب، آشنایی با مادر شهید نداشتم، اما وقتی با ابعاد شخصیت ایشان آشنا شدم، کمی مردد شدم، زیرا فکر نمیکردم که از عهده کار برایم، اما به توصیه دوستان این کار را انجام دادم. همچنین وقتی برای اولین بار با مادر شهید گفتوگو کردم، دریافتم میبایست این کتاب را بنویسم.
وی افزود: من در گفتوگوهایی که با مادر شهید داشتم، نکات بسیاری را آموختم که از جمله میتوان به اخلاقیات اشاره کرد. لازم به ذکر است در نگارش این کتاب، مشاوره محمد قاسمیپور کمک بسیاری برایم بود. روش من در نگارش کتاب این بود که قصه از زبان مادر شهید بیان شود.
بیشتر ببینید:
اسلامی ادامه داد: وقتی برای اولین بار فهمیدم مقام معظم رهبری این کتاب را تقریظ کردهاند، مشهد بودم. نزدیک اذان مغرب بود و میخواستم به زیارت امام رضا(ع) بروم. وقتی از طریق تلفن این موضوع به من اطلاع داده شد، همانجا از امام رضا(ع) تشکر کردم، هرچند هیچگاه فکر نمیکردم رهبری کتابم را بخواند و برایم اینکه ایشان نسبت به کتاب لطف داشت، افتخار بسیار بزرگی است. دوست داشتم سردار دلها حاج قاسم سلیمانی نیز کتاب را مطالعه کند.
وی با بیان اینکه مادران شهید الگو و اسوه پایداری و مقاومت هستند، گفت: مادران شهید همیشه پای انقلاب و آرمانهایش ایستادند و این مسئله میتواند برای همه ما الگویی زیبا و جذاب باشد. این نکته را هم متذکر شوم که خلوص شهیدان را نمیتوان توصیف کرد و کتابهای اینچنینی گوشهای از عظمت آنهاست.
در ادامه مراسم، مادر شهید محمد معماریان تصریح کرد: از مقام معظم رهبری تشکر میکنم که این کتاب را خواند. همچنین از مسئولین کمال قدردانی را دارم. ما در در زمان امام حسین(ع) نبودیم تا جانمان را فدایشان کنیم، اما هماکنون میتوانیم جانمان را فدای رهبری کرده و پای انقلاب بایستیم. من یک بسیجی بودم و هنوز هم بسیجی هستم.
وی تأکید کرد: 36 سالم بود که مادر شهید شدم و الان نزدیک ۷۰ سال دارم، اما هنوز هم از آرمانهایم عقبنشینی نکردهام و هرکاری بتوانم انجام میدهم و هرکاری از دستم بر بیاید، برای مردم میکنم.
در بخش دیگری از این مراسم، حاج حسین کاجی، راوی و ناشر کتاب، گفت: در زمان جنگ نزدیک به ۱۷ سالم بود و از آن زمان تا به امروز صحنههای زیادی را دیدهام. شهادت رفیقهایم را دیدم. شبی که محمد شهید شد را دیدم. هر یک از آنها برای من یادآور عزت و شکوه شهداست. به همین دلیل دوست دارم همیشه درباره شهدا کار کنم تا بتوانم گوشهای از ایثار آنها را تصویرسازی کنم.
وی درباره چگونگی آشناییاش با مادر شهید معماریان گفت: ۱۸ سال پیش در قم زمانی که مراسم یادبودی برای شهید زینالدین برپا شده بود، با مادر شهید معماریان آشنا شدم. مادران شهید دیگری نیز وجود دارند که میبایست برای مردم معرفی شوند. این وظیفه من و نویسندگان است تا در این عرصه تمام تلاش خود را بکنیم.
حاجی با بیان اینکه باید روایت زنانه از جنگ را هم بگوییم، تأکید کرد: کمتر درباره حضور زنان و نقش آنها در جنگ حرف زده شده است. به همین دلیل، نوشتن کتابهایی نظیر «تنها گریه کن» میتواند ما را با مقاومت و صبر زنان جنگ آشنا کند. جالب است وقتی موضوع کتاب را به نویسنده پیشنهاد کردند، وی مردد بود، اما با صحبتهایی که شد، وی نگارش کتاب را پذیرفت. البته این تردید همانگونه که خود مولف گفت، از این بابت بود که عظمت مادران شهید به اندازه وسیع است که نویسنده گاهی مواقع به فکر میکند، نتواند به طور خوبی آنچه وجود دارد را تعریف کند.
وی در خاتمه سخنانش بیان کرد: خیلی دوست دارم از مادر شهید کاظم عباسی هم بگویم. این مادر شهید با عکس فرزندش زندگی میکند و حرفهای بسیاری برای گفتن دارد. نگارش کتاب درباره مادران شهید، یک امر واجب است چون هر یک از آنها اسطوره هایی از مقاومت و ایثار هستند.
محمد قاسمیپور، مشاور نویسنده نیز در این جلسه تصریح کرد: همیشه مشتاق هستم در حوزه شهدا و پاسداشت مقام آنها فعالیت کنم. در این پروژه، قابلیتهای نویسنده را دیدم و دریافت او میتواند به کتاب خوبی درباره مادر شهید منجر شود، هرچند این نکته را وی به خوبی در عمل نیز ثابت کرد. لازم به ذکر است نگارش کتاب درباره شهدا شرایط خاص خود را طلب میکند، چون اگر نگارش کتاب در این حوزه با نیت پاک و صحیح انجام نشود، اثر تولیدی کارکرد لازم را نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه خلوص شهیدان را نمیتوان با معیارهای مادی سنجید گفت: توصیفاتی که نویسنده از مادر شهید داشت، مرا مشتاق به دیدار ایشان کرد. وقتی این دیدار حاصل شد، نگارش چنین اثری را لازم دیدم. در این راستا از ناشر کتاب نیز برای نشر چنین اثری تشکر میکنم.
وی در بخش دیگری از سخنانش تأکید کرد: جوانان نویسنده در این مسیر باید صبوری و همت داشته باشند تا اثری که خلق میکنند، وجاهت و کیفیت لازم را داشته باشد. درباره فضای نقد نیز باید بگویند این حوزه خیلی اهمیت دارد، ولی نقد باید اصالت و سلامت داشته باشد. درضمن در نقد لازم است ابتدا کتاب خوانده شود سپس پیرامون آن نقدی صورت گیرد.
قاسمیپور ادامه داد: تقریظ رهبری یک الگو برای ما در نقد ادبیات پایداری است. ایشان نشان دادند چگونه میتوان در عرصه ادبیات پایداری نقد درست داشت.
وی اضافه کرد: اگر معتقدیم در جبهه فرهنگی سرباز خوبی هستیم، باید نقدهای علمی و کارشناسان را پذیرا باشیم. برای همین خوشحال میشوم نقدهای این حوزه را بشنویم.
قاسمیپور در پایان تأکید کرد: تقریظ مقام معظم رهبری بر این کتاب اتفاقی مبارک است و برای نویسنده میتواند تولدی دیگر باشد.
معصومه آباد، نویسنده دفاع مقدس دیگر حاضر در جلسه نیز تأکید کرد: مادران شهدا یک عنصر جاودانگی دارند که باید در معرض دید همه قرار گیرد. بهترین الگو برای کتابخوانی، مقام معظم رهبری است. ایشان کتاب داخلی و خارجی بسیار میخوانند و این نکته را با سوالاتی که مطرح میکنند، متوجه میشویم.
وی اضافه کرد: این کتاب مورد تکریم مقام معظم رهبری قرار گرفته است، برای همین هم امیدوارم این موضوع انگیزه نویسنده را برای نگارش کتابهایی درباره شهدا و مادران شهید بیشتر کند.
در انتهای این مراسم از مادر شهید تجلیل شد. همچنین نویسنده کتاب گوشهای از کتاب را برای حاضران خواند.
انتهای پیام