«تعامل مذهب و سیاست در دولت عباسی» منتشر شد
کد خبر: 4017340
تاریخ انتشار : ۰۹ آذر ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۴
توسط بوستان کتاب

«تعامل مذهب و سیاست در دولت عباسی» منتشر شد

کتاب «تعامل مذهب و سیاست در دولت عباسی» نوشته مصطفی خرمی توسط مؤسسه بوستان کتاب به چاپ رسید.

به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی مؤسسه بوستان کتاب، کتاب «تعامل مذهب و سیاست در دولت عباسی» نوشته مصطفی خرمی به همت مؤسسه بوستان کتاب در 496 صفحه منتشر شد.

بی‌تردید رابطه متقابل ـ مذهب و سیاست از مسائل مهم، کلیدی و تأثیرگذار دولت دوره عباسی به شمار می رود که نیازمند بررسی و پژوهشی دقیق علمی است. دوره عباسیان همانگونه که عصر ظهور و شکوفایی مذاهب فقهی و زمان گسترش مکتب‌های فکری - کلامی است، عصر فراز و فرود مذاهب متناسب با اغراض سیاسی دربار نیز هست. یقیناً چرخش ها و اغراض سیاسی دربار عباسی در تعامل با برخی مذاهب و تقابل با جماعت دیگر، در رشد و گسترش یا محدودیت و ممنوعیت آنها موثر و کارآمد بوده است.

مروری کوتاه بر ریشه های انقلاب خراسانی - عباسی و چگونگی شکل‌گیری دولت عباسی همراه با معرفی مذاهب پدید آمده پیش از آن و نیز مذاهب پدیدار گشته در عصر عباسی و چگونگی تعامل آنها با دربار از مباحث مهم این اثر است که با خواندن آن می توان فشرده ای از تاریخ عصر عباسی و فرقه‌ها و مذاهب آن عصر را به راحتی به دست آورد و به مدد آن تعامل میان مذهب و سیاست را در دولت عباسی بازشناسایی کرد.

ساختار اثر

این اثر در چهار فصل تهیه و تدوین شده است؛ در فصل اول این کتاب که تحت عنوان «نگاهی به تاریخ عباسیان و مذاهب اسلامی» به رشته تحریر در آمده، پس از مروری بر تاریخ خلافت عباسی، ریشه‌های این دولت بیان شده و در ادامه، فرقه‌ها و مذاهب پیش از عصر عباسی، تبیین و سپس به پیدایی مذاهب و فرقه ها در عصر عباسی از جمله فرقه های کلامی و فرقه های فقهی پرداخته شده است.

نویسنده در دومین فصل از این اثر به «نقش گرایش‌های مذهبی در انقلاب و ساختار دولت عباسی» می پردازد و نقش گرایش های مذهبی در نهضت خراسانی - عباسی مورد بررسی قرار داده است؛ همچنین به نقش گرایش های مذهبی در استقرار دولت عباسی و علل تغییر در گرایش‌های عباسیان پس از پیروزی پرداخته شده است.

«تاثیرات مذاهب بر سیاست و عملکرد دولت عباسی» عنوان فصل سوم این کتاب است که در این فصل اثرگذاری مذاهب کلامی فقهی (اصحاب حدیث، اصحاب رأی، مکتب اعتزال، مکتب کلامی اشعری) بر دولت عباسی و اثرگذاری مذاهب فقهی مشهور (اربعه - حنفی، مالکی، شافعی، حنبلی) بر دولت عباسی پرداخته شده است.

انتهای پیام
captcha