به گزارش خبرنگار ایکنا، مراسم افتتاحیه دبیرخانه دانشجویی «جهاد روایت و تبیین» و رونمایی از نشان دبیرخانه دانشجویی «جهاد روایت و تبیین» و همچنین سایت آن، 25 بهمنماه از سوی سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی در محل معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین روح الله شاطری، دبیر شورای اسلامی شدن دانشگاهها و مراکز آموزشی در این مراسم به سخنرانی پرداخت که در ادامه میخوانید:
یکی از ویژگیهای ارزنده رهبری انقلاب، جعل اصطلاح و گشودن افقها و چشماندازهای جدید در عرصههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در دوران قبل و بعد از انقلاب است. جریان حرکت انقلابی، به دلیل ظهور و بروز سختیها و مشکلات و موانع خواسته و ناخواستهای که بر سر راه سالکان طریق حق ایجاد میشود گاه با ایجاد سستی و کندی و گمگشتگی برای رهروان مواجه میشود و یکی از نقشهای رهبران این است که به تنهای خسته سالکان، با نشان دادن چشم اندازهای جدید، نیروها را تازه کنند، به حرکت وادارند و اشتیاق جدیدی در مجموعه خود ایجاد کنند.
رهبر انقلاب در دورههای مختلف به دلیل اینکه عنصر فکری و فرهنگی بوده و هستند، این ویژگی را با جعل اصطلاحات جدید برای ما نشان دادهاند؛ به عنوان مثال جنبش نرم افزاری و تولید علم، یک ترکیب اجتماعی، سیاسی و فرهنگی است تا فرایند تولید علم از حالت بخشنامهای، فرمایشی و عمومی خارج شود و با رعایت ضوابط خاص خود باشد. اینکه رهبر انقلاب از جنبش نرم افزاری و نهضت تولید علم سخن میگویند، نشان دهنده آن است که ایشان میخواهند از روند بروکراسی موجود در تحولات اجتماعی فاصله گرفته و همت جدیدی در مخاطب ایجاد کنند.
البته این به معنای عدم التزام ایشان به اقتضائات خاص تولید علم و رعایت روششناسی خاص آن و اینکه بخواهند با بخشنامه، فرایند تولید علم را تسریع کنند، نیست. واقعیت این است که آدمها در دولتها و عصرهای خاص فکری و فرهنگی به دنیا میآیند و از دنیا میروند و به شدت تابع اتمسفری هستند که برای آنها میسازند و این امری طبیعی است؛ بنابراین روشن است که از فضاسازی که برای ما ایجاد میشود، متأثر شوند از همین رو برای ایجاد یک چشمانداز جدید و رستگاری در مسائل علمی، اخلاقی، تربیتی و حقوقی، اقتصادی و ... احتیاج به حرکت جدیدی داریم و این کاری است که مقام معظم رهبری انجام دادند.
بنده مداح جایگاه سیاسی مقام معظم رهبری نیستم بلکه یک رویکرد فرهنگی از یک شخصیت فرهنگی، در پیش و بعد از انقلاب را توصیف میکنم که استمرار و ثبات خود را بر آرمانگرایی و واقع بینی ادامه داده است. ایشان نسبت به آخرین آثار تولیدی در حوزه فرهنگ اشراف دارند و شاید بسیاری دیگر از افراد چنین اطلاعی نداشته باشند. این به روز بودن، یک نعمت است برای همه مجموعهها که کار خود را به دست کسی دادهاند که در حوزه فرهنگی اهلیت دارد.
قطعاً مشکلات اقتصادی وجود دارد اما باز هم مردم التزام و عشق خود را آرمانهای انقلاب اعلام میکنند اما نباید هیچ کس این را مصادره به مطلوب کند. هر کسی به هر سهمی و هر نحوی که در راه تحقق آرمانها تلاش میکند مخاطبِ تشکر مردم است و او میتواند خود را در این محبتها شریک بداند و بقیه بیگانه هستند. بانیان انقلاب، کمال اجتماعی، فرهنگی و کرامت و آزادی انسانها را نشانه گرفتند و اگر اینها محقق شود، شادی و سرور واقعی برای ما محقق میشود.
حجتالاسلام صلح میرزایی در رابطه با جهاد تبیین، کار علمی کردهاند و زحمت کشیدهاند لذا از ایشان ممنون هستیم. مقام معظم رهبری در اربعین ۱۴۰۰ به هیئتهای دانشجویی تاکید کردند هر کدام از شما باید همانند چراغ و نوری باشید و اطراف خود را روشن کنید. امروزه بسیاری از حقایق هستند که باید تبیین شوند. جهاد تبیین، بدین معنی است که هر کاری از دستمان بر میآید باید انجام دهیم. البته برخی اوقات سنگاندازیهابی وجود دارد لذا مقام معظم رهبری دوباره جعل اصطلاح کرده و اصطلاح آتش به اختیار را بیان کردند. همان موقع برخی افراد قانونمند میگفتند این کار معنایی ندارد اما وقتی ارزش و باوری تخطئه و رویکردهای ما مسخره میشود، باید وارد اقدام شویم.
دشمنان سالهاست به شکل هدفمند، اقدام به تحریف، تحقیر و تخریب باورها و اعتقادات انقلابی و اصیل ما میکنند و کار آنها هم با روشهای کاملا علمی انجام میشود. پس اگر امروز در جامعه قرار است حقایقی را روشن کنیم دانشجویان در این زمینه نقشی مهم دارند. منطق آتش به اختیار این است که شما معطل مسئولانی که پا در گِل عافیتطلبی و منفعت دارند، نباشید بلکه مسئولانه در صحنه احیا و دفاع از حق باشید.
البته در آتش به اختیاری، رفتار مسئولانه وجود دارد. رهبر انقلاب در زنجیره ذهنی خود عناصری درست میکنند که جامعه از خمودگی، ناامیدی و کنار کشیدن از صحنه اجتناب کند. جهاد دانشگاهی واقعا یک سازمان فکری و فرهنگی است و معتقدم باید با حس جهادی وارد صحنه شد اما امروزه بسیاری از نهادها بیحال شدهاند و صرفا دنبال بخشنامه هستند و این کاری غلط است لذا باید مطابق با باورهای انقلابی اقدام کرد. امکان ندارد یک شخص مفید و سازنده در یک محیط کاری، بیاثر باشد.
سؤالی که پیش میآید، این است که مسئولان جهاد دانشگاهی و دانشجویان در زمینه جهاد تبیین چه کاری باید انجام دهند. واقعیت این است که نهضتها برای ماندگاری نیاز به چند عنصر دارند که یک عنصر، اقبال تودهها است. در این صورت میتوانند به استمرار یک حرکت امید داشته باشند. عنصر دوم، داشتن مهرههای کارآمد همانند شهید مطهری، شهید باهنر، مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی، آیتالله مصباح و فقها و بزرگان حوزه و دانشگاه است که منشأ فکر و حرکت هستند. این افراد میتوانند توفیقات یک نهضت را استمرار ببخشند و فقدان آنها عدم توفیقات نظام را به دنبال دارد. نکته دیگر اینکه باید معاونت فرهنگی، یک آسیب شناسی فرهنگی، اجتماعی و علمی انجام داده و آن را به بدنه پویا و پرسشگر دانشگاهی بدهد تا شاهد موفقیت نهضت تولید علم باشیم.
جهاد تبیین، یک جنگ شناختی است و مکانیزمهای موفقیت آن باید توسط نهادهای مختلف همانند وزارت علوم تدوین شود. الان هنوز اقبال تودهها به نظام و انقلاب وجود دارد لذا دشمن میگوید اگر اقبال را به ادبار تبدیل کنیم موفق خواهیم بود، از همین رو جهاد تبیین به دنبال این است که با هجمههای شناختی به وسیله تنویر افکار عمومی مقابله کند.
انتهای پیام