مریم حسینی، استاد دانشگاه و پژوهشگر ادبی در گفتوگو با ایکنا برگزاری جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را در افزایش مطالعه و ترغیب کتابخوانی تاثیرگذار دانست و گفت: هر جایزه یا جشنواره کتابی در جامعه هیجان ایجاد میکند و برپایی چنین رخدادهای علمی در ارتقا سطح فرهنگ جامعه تاثیری بیبدیل دارد.
عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات، زبانها و تاریخ دانشگاه الزهرا با اشاره به کیفیت کتابهای ارسالی به این دوره از جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: آثار ارزندهای به سیونهمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران ارسال شده است؛ به خصوص در بخش ترجمه آثار بسیار ارزشمندی را مشاهده کردیم و مترجمان کتابهای خوبی را برای ترجمه انتخاب کرده بودند. در بخش تالیف کتاب نسبت به دورههای گذشته جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران کاهش داشتیم و شیوع کرونا در کاهش آثار تالیفی بیتاثیر نبود!
وی همچنین مطرح کرد: ما در غربالگری جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، صدها و هزاران کتاب را بررسی میکنیم اما کتابهایی که به مرحله داوری میرسند کاهش پیدا میکنند؛ به عقیده من این اُفت از کاهش تولید علم و اندیشه نشات میگیرد.
حسینی ادامه داد: تعداد کتابهای تالیفی و تولیدی نسبت به کتابهای ترجمه کاهش داشته است که این یک ضعف بزرگ است. این امر معلول عوامل زیادی است؛ ما طبیعتا از دانشگاه انتظار داریم که اندیشههای جدید را وارد عرصه کنند، اما معیار ارتقاء استادان دانشگاه بیشتر نوشتن مقاله است تا تالیف کتاب.
این استاد دانشگاه افزود: باید توجه داشت که مقاله خوب، تالیف کتاب را در پی خواهد داشت، اما متاسفانه مقالهها بیشتر مقالهسازی هستند و علمی نیستند. هر چه ما بیشتر به دانش بها بدهیم نتیجه آن را برداشت خواهیم کرد و هر چه کمتر به آن پرداخته شود شاهد افول دانش خواهیم بود.
وی با اشاره به تاثیر برگزاری جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در ترویج مطالعه و کتابخوانی بیان کرد: کتابهای ارسالی به این جایزه از مرحله داوری و دقت نظر استادان و پژوهشگران زیادی میگذرد، بنابراین معرفی کتابهای برگزیده در سطح جامعه و برای گروههای سنی مختلف میتواند انتخاب کتاب را برای کتابخوانها سادهتر کند. هیجان ناشی از برگزاری این جایزه نباید همزمان با اختتامیه و معرفی برگزیدگان کاهش پیدا کند بلکه باید همچنان در جامعه، در ویترین کتابفروشیها و قفسه کتابخانههای سطح شهر در معرض دید علاقهمندان قرار بگیرد.
حسینی در پایان با اشاره به تاثیر عوامل اقتصادی در خرید کتاب گفت: وضعیت اقتصادی نباید مانعی برای حذف یا کاهش خرید کتاب از سبد کالاهای فرهنگی خانوادهها باشد؛ بلکه باید با راهکاری حمایتی این سبد را با کتابهای مناسب پُر کنیم.
گفتوگو: رضا عبدی
انتهای پیام