جواد منصوری، کارشناس مسائل سیاسی و سفیر پیشین ایران در چین و پاکستان، در گفتوگو با ایکنا، درباره اهداف اشغال سرزمین فلسطین توسط رژیم صهیونیستی گفت: منطقه غرب و جنوب آسیا معروف به خاورمیانه از دهها قرن قبل مورد توجه و هجوم همه قدرتهای عالم بوده و به عبارت دیگر این منطقه به دلیل موقعیت استراتژیک، منابع ثروت و منشأ اصلی همه ادیان الهی، بر روی کل مسائل دنیا تأثیرگذار بوده و لذا هر قدرتی که بر این منطقه مسلط شود میتواند بر سایر مناطق دنیا هم تا حدود زیادی مسلط باشد و به همین دلیل است که در بیست قرن گذشته شاهد رقابت قدرتهای بزرگ برای تسلط بر این منطقه بودیم و هر قدرتی که در دنیا شکل گرفته تسلط بر این منطقه را جزو اهداف استراتژیک خود قرار داده است.
وی افزود: در ابتدای قرن بیستم امپراتوری بریتانیا برای تداوم سلطه خود و دائمی کردن حکومت بر این منطقه طرحی را مبنی بر ایجاد دولت یهود در منطقه به اجرا درآورد که در مرحله اول فروپاشی عثمانی و تأسیس دولت یهودی در فلسطین و تسلط بر ایران را دنبال میکرد و همزمان آغاز سلسله پهلوی در ایران و تشکیل دولت یهودی در فلسطین را اجرا کردند.
منصوری اظهار کرد: آنها این کار را به دو منظور انجام دادند؛ اول اینکه یهودیان اروپا را از این قاره خارج کرده و در یک نقطه آنها را جمع کنند و دوم اینکه این منطقه یهودی جهان اسلام را کنترل کرده و برنامههای سلطهگرانه قدرتهای بزرگ را در منطقه اجرا کند. به عبارت دیگر اسرائیل به منزله مجری سیاستهای بلندمدت سلطهطلبانه غرب در قلب جهان اسلام تأسیس شد. به همین دلیل اروپاییها اصطلاحی را مطرح کردند مبنی بر اینکه اسرائیل خاکریز جهان غرب در برابر جهان اسلام است. لذا از همان ابتدا تا امروز غربیها بیچون و چرا و بیحد و مرز از عملکرد و موجودیت رژیم صهیونیستی حمایت کرده و در تأمین نیازهای این رژیم هر آنچه لازم بوده انجام دادند و همه اسناد این مسئله از صد سال گذشته تا به امروز این را به اثبات میرساند.
منصوری در ادامه به اهداف سهگانه غرب از تأسیس اسرائیل پرداخت و گفت: بسیاری از مقامات اروپا و آمریکا معتقدند از هر جای دنیا خارج شوند میتوانند بازهم قدرت اول دنیا باشند اما اگر از غرب آسیا خارج شوند دیگر نمیتوانند قدرت اول جهان باشند و به همین دلیل است که بی چون و چرا اسرائیل را حفظ کردهاند تا همچنان سلطه غرب در این منطقه باقی بماند.
ای پژوهشگر تاریخی اظهار کرد: غربیها برای حفظ این سلطه باید سه اقدام را از طریق عنصری به نام اسرائیل انجام دهند؛ ایجاد تفرقه بین مسلمانان، تضعیف کشورهای اسلامی و به خطر انداختن امنیت کشورهای اسلامی و درگیری همیشگی جهان اسلام با چالشهای امنیتی. این سه مسئله باعث میشود کشورهای اسلامی تن به خواستههای غرب و اسرائیل بدهند و این اتفاقی است که در برخی کشورهای اسلامی افتاده و به دلیل ترس از تهدیدات امنیتی تسلیم اسرائیل شدهاند در حالی که مبارزان فلسطینی با اصالت دادن به مقاومت و شهادت خط مبارزه را دنبال میکنند.
وی درباره تحولات روزهای اخیر در فلسطین همزمان با نزدیک شدن به روز جهانی قدس گفت: در روزهای اخیر با تشدید مبارزات ملت فلسطین به ویژه در داخل سرزمینهای اشغالی، اسرائیل در یک فشار و تنگنای شدید قرار گرفته و اختلافات زیادی در داخل دولت برای چگونگی برخورد با این تحرکات ایجاد شده و همچنین اعراب متحد اسرائیل نیز دچار ابهام و آشفتگی از این وضعیت داخلی اسرائیل شدهاند و این نگرانی در اروپا و آمریکا به وجود آمده که اگر این مقاومت با این سرعت و شیوه جدید ادامه یابد موجودیت اسرائیل میتواند تداوم پیدا کند یا نه.
منصوری درباره تغییر شیوه مبارزاتی ملت فلسطین و توسعه مبارزه به داخل سرزمینهای اشغالی گفت: امروز مردمی بودن قیام فلسطینیان به مناطق بیشتری تسری پیدا کرده و از طرفی مشکل اصلی اسرائیل این است که یک ملت ندارد و وقتی تهدیدات امنیتی گسترش پیدا میکند حرکت معکوس مهاجرت افزایش پیدا میکند و این مسئلهای است که دولت اسرائیل را هم نگران کرده است.
این کارشناس مسائل سیاسی ابراز کرد: توسعه و تداوم حرکات مردمی در داخل سرزمینهای اشغالی در حقیقت دولت اسرائیل را در آینده به بنبست میرساند زیر آنها را به طور مستقیم در برابر مردم اصیل این سرزمین قرار میدهد و برخورد سخت با آنها ضربه سختی را به کلیت نظام حاکمیتی اسرائیل وارد میکند و به نظر میرسد تداوم وضعیت موجود اسرائیل را در موضع ضعف بیشتری قرار میدهد.
وی یادآور شد: معاون سابق موساد اخیرا بر همین مبنا در مقالهای در یکی از روزنامههای اسرائیلی به سقوط این رژیم اشاره میکند و اعلام میکند اسرائیل تقریبا تمامی مؤلفهها و عوامل ثبات و بقای خود را از دست داده است. در واقع اتفاقاتی مانند عادیسازی روابط با کشورهای عربی در شرایطی که خود اسرائیل از داخل هر روز با چالشها و بحرانهای امنیتی بیشتری رو به رو است نمیتواند برای هر دو طرف در درازمدت، چارهساز و تضمینکننده امنیت و موجودیت اسرائیل باشد. در ضمن اسرائیل با دولتهای عربی رابطه خود را عادیسازی کرده نه با ملتها و همچنان ملتهای اسلامی و عربی هیچکدام موافق موجودیت یا سیاستهای رژیم صهیونیستی نیستند.
منصوری درباره نسبت سیاست جمهوری اسلامی در حمایت از فلسطین با الگوی حکمرانی علوی مبنی بر حمایت از مظلوم گفت: با پیروزی انقلاب اسلامی یک تحول بنیادی نه تنها در ایران بلکه به صورت گستردهتر از ایران شکل گرفت و یک فرهنگ، معیارها و ارزشهای جدیدی به دنیا ارائه شد که به تدریج بسیاری از ساختارهای موجود دنیا را تحت تأثیر قرار داد که همچنان این تغییرات ادامه دارد که از جمله در خصوص مسئله اسرائیل، انقلاب اسلامی ایران تأثیرات زیادی را ایجاد کرد.
منصوری تصریح کرد: در همان ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، موشه دایان، وزیر امور خارجه وقت رژیم صهیونیستی، اعلام کرد «زلزلهای در ایران رخ داده که خاورمیانه را خواهد لرزاند و به دنبال آن دنیا خواهد لرزید.» این سخن البته به معنای دعوت از قدرتهای بزرگ جهان برای ممانعت از تثبیت و شکلگیری نظام جمهوری اسلامی و گسترش فرهنگ و سیاست و اهداف این نظام جدید در منطقه بود.
سفیر پیشین ایران در چین و پاکستان بیان کرد: امام خمینی(ره) از همان سالهای اول انقلاب براساس همان دیدگاهی که از ابتدای نهضت اسلامی داشتند بحث حمایت از ملت مظلوم و سرزمین غصبشده فلسطین را از اشغال ظالمانه اسرائیل مطرح کردند زیرا ایشان اسرائیل را عامل سلطه غرب در منطقه برای تضعیف جهان اسلام و مسلمانان میدانستند و لذا طرح و ابتکار جدیدی را خلق کردند که بیش از آنکه متکی به قدرت سخت، سلاح و تجهیزات نظامی باشد متکی بر قدرت نرم، فکر، مقاومت، ایمان و شهادت بود و بر این مبنا فرمودند برای آزادی فلسطین باید به ارزشهای اسلامی برگردیم و برای آغاز این حرکت روزی را به نام روز جهانی قدس اعلام کردند.
وی افزود: امام(ره) در پیامی که به مناسبت روز قدس منتشر کردند یک جمله بسیار پر معنا دارند که «روز قدس روز اسلام است، روز رسول الله(ص) است» و این یعنی آرمان آزادی قدس با اسلام صورت میگیرد، نه با تفکرات وابسته به غرب و شرق یا ناسیونالیستی. از همان زمان نیز قیام و انقلاب ملت فلسطین در راه خدا و متکی بر مقاومت و شهادت آغازیدن گرفت. البته در سالهای اول قیام ملت فلسطین چندان جدی گرفته نمیشد زیرا این قیام با سنگ علیه صهیونیستها شروع شد اما این انتفاضه سنگ امروز به جایی رسیده که دنیا مشاهده میکند ملت فلسطین توانسته کاملا قدرت و توان نظامی خود را در مقابله با اسرائیل به نمایش بگذارد و اسرائیل امروز مقاومت فلسطین را به منزله یک تهدید اساسی با قدرت براندازانه برآورد میکند.
منصوری با تأکید بر اینکه حرکت و موضع امام(ره) در خصوص مسئله فلسطین دقیقا یک موضع اسلامی و برخاسته از قرآن و سنت پیامبر(ص) و سنت ائمه معصومین و در رأس آنها امیرالمومنین علی(ع) است، گفت: با مطالعه قرآن، سخنان پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) از جمله نهجالبلاغه کاملا مشخص میشود که امام(ره) از این آموزهها برای احقاق حقوق ملت مظلوم فلسطین استفاده کردهاند. برای نمونه امام علی(ع) میفرمایند «من شنیدهام نیروهای معاویه خلخال از پای یک زن یهودی به یغما بردهاند، اگر این قضیه درست باشد هر مسلمانی از این اتفاق غصه بخورد و از این غصه بمیرد، حق دارد.» به عبارتی در مکتب حکومتی امیرالمومنین(ع) برای دفاع از یک مظلوم ولو غیر مسلمان مورد ظلم قرار گرفته توسط یک حکومت اگر به اسم اسلام هم باشد، همه مسلمانان باید این اتفاق را محکوم کنند و آن را مذموم بدانند و علیه آن اقدام کنند.
این پژوهشگر تاریخی اضافه کرد: از طرف دیگر روایت معروفی از پیامبر اسلام (ص) داریم که میفرمایند: «مَن اَصبَحَ وَ لَم یَهتَمَّ بِاُمورِ المُسلِمینَ فَلَیسَ بِمُسلِم»؛ کسی که ادعای مسلمانی دارد اما کاری به مشکلات و گرفتاریهای سایر مسلمانان نداشته باشد مسلمان نیست.
منصوری با اشاره به اختلاف مبنایی دیدگاه امام(ره) با برخی شخصیتها و گروهها در خصوص مسئله فلسطین گفت: امام(ره) میفرمایند ما برای انجام مسئولیت خود باید به هر قیمت ولو شهادت و اسارت عمل کنیم و نباید فکر کنیم چون مشکلات اقتصادی داریم باید از مبارزه با اسرائیل صرف نظر کنیم زیرا فلسفه و اساس موجودیت ما دفاع از حق است و این اختلاف جدی دیدگاه امام(ره) با برخی در داخل است.
وی اظهار کرد: در واقع یک دیدگاه میگوید باید براساس اعتقادات عمل کرد و لذا باید از اسلام و حقوق ملتهای مسلمان دفاع کرد و این دیدگاه امام(ره) و مقام معظم رهبری است که اصل را اسلام میدانند و برهمین مبنا سازش با نظام سلطه را به هیچ وجه نمیپذیرند. دیدگاه دیگر اما معتقد است چون کشور مشکلات زیادی دارد نباید به مسئله فلسطین و مقابله با اسرائیل زیاد پرداخته شود. در حالی که در مکتبی که طبق گفته امام(ره) ملت آن شهادت دارد و اسارت ندارد، سازش جایی ندارد و اصل بر آزادگی ولو با شهادت است و این تفکر امام(ره) در مسئله فلسطین خط مشی ثابت جمهوری اسلامی است که تاکنون بدون ذرهای عدول توسط رهبر معظم انقلاب نیز ادامه یافته است.
انتهای پیام