به گزارش خبرنگار ایکنا، آئین اختتامیه بیستمین جایزه ملی انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس، همزمان با روز بزرگداشت شهدا، امروز دوشنبه ۲۲ اسفند با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ یاسر احمدوند، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران؛ سردار بهمن کارگر، مدیرعامل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس؛ حجتالاسلام ایمانیپور، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی؛ عباس بایرامی، رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس و نیز جمعی از مسئولان نظامی و فرهنگی و ناشران و نویسندگان دفاع مقدس در تالار خلیج فارس موزه ملی دفاع مقدس برگزار شد و برگزیدگان این دوره معرفی و تقدیر شدند.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این آئین ضمن گرامیداشت روز بزرگداشت شهدا، عنوان کرد: جایزه ملی انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس ابتکار خوبی است که هر سال سردار کارگر در بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس و همکارانشان موفق به انجام این مهم شدند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حوزه دفاع مقدس را یک گنجینه بیپایان برای حوزه فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی ما خواند و گفت: این حوزه آنقدر حرف ناگفته دارد که بیم داریم فرصت انتقال بخش مهمی از آنها را به نسل بعدی نداشته باشیم.
اسماعیلی با تاکید بر اینکه آثار تولید شده در حوزه دفاع مقدس بیشترین خواننده و تاثیرگذاری را داشته است، اضافه کرد: کارهای کمنظیری در نشر دفاع مقدس پدید آمده که رکورد چاپهای متعدد را زده است. این استقبال هم به دلیل جذابیت ذاتی و افرادی است که در این آثار درباره آنها صحبت میشود.
وی ضمن اشاره به افراد مختلف اثرگذار و مروج آثار دفاع مقدس، تاکید کرد: شاید مهمترین سهم را خود رهبری حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی دارد که با یک نگاه ویژه به این موضوع در کشور جایگاه و رتبه بخشیده است. عمده تقریظهای مقام معظم رهبری در مورد این دسته از کتابها است و بعضی از نویسندگان را ایشان به جامعه فرهنگی معرفی کردهاند.
اسماعیلی ادامه داد: در همین فضا شخصیتی مثل حمید حسام پیدا میشود که شهید چیتسازیان را معرفی میکند که مقام معظم رهبری هنگام یادآوری جملات این شهید عالیمقام، بغض میکنند. در واقع آن عظمت شهید چیتسازیان است که وقتی در قلم روان فردی مثل حسام جان میگیرد، آن بازتاب را پیدا میکند و این قدرت نویسندگان این حوزه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه دفاع مقدس ما معجزه آفریده است و باید اینها را به زبان آورد و به نسل جدید گفت، اضافه کرد: ادبیات انقلاب اسلامی آنقدر جذاب است که هر جای دنیا ارائه شود، دنیا را شیفته خود میکند. شاید نسل جوان امروز ما نمیداند انقلاب اسلامی و دفاع مقدس چه افتخاری برای او خلق کرده و چه گنج بزرگی را در اختیار آنها قرار داده است.
اسماعیلی با اشاره به اینکه در چنین جشنوارههایی تلاش میکنیم یاد بزرگان و مجاهدان فی سبیلالله را زنده کنیم، اظهار کرد: در جشنواره فیلم فجر امسال چندین اثر ناب در مورد شهدا به تصویر کشیده شد. نمونه آن فیلم «غریب» درباره شهید بروجردی این مسیح کردستان است که هر بینندهای با هر سلیقهای، این فیلم و فیلمهای شبیه آن را میبیند، به عظمت شهدای ما پی میبرد و میفهمد چرا دههها است که امام(ره) و رهبر انقلاب اینطور با حسرت از جایگاه شهدا صحبت میکنند و چرا ما باید اینها را معرفی کنیم.
وی با تاکید بر اینکه حوزه کتاب بسیار مهم و تاثیر آن ماندگار است، گفت کارهایی که امروز دوستان در بخشهای مختلف کتاب دفاع مقدس انجام میدهند، ثبت و ضبط یک دوره طلایی برای آینده جامعه بشری است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان ضمن بیان اینکه ما نباید به ایران محدود شویم، تاکید کرد: این آثار باید به زبانهای مختلف ترجمه و عرضه شود. البته در مجموعههای مختلف هم تدبیرهای خوبی اندیشیده و کارهای ارزنده انجام شده که امید است توسعه پیدا کند. در پایان از تک تک خواهران و برادرانی که در این عرصه مجاهدت میکنند، کمال تشکر را دارم.
غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی هم در این مراسم ضمن تاکید بر اهمیت ترویج کتاب و کتابخوانی در جامعه، عنوان کرد: هر ملتی کتابخوان باشد، قابل احترام است؛ چراکه کتابخوانی نشانه توجه و علاقه به دانش، علم، فرهنگ و توسعه است. بر همین اساس به جامعهای که کتاب در آن مهجور باشد، نمیتوان امید بست.
حدادعادل ضمن اشاره به برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در اردیبهشت سال آینده، گفت: یکی از مناسبتهایی که شخصا به حضور در آن علاقهمندم و اصرار دارم از آن بازدید کنم، همین نمایشگاه کتاب تهران است که بعضا دو یا سه بار در نمایشگاه حاضر میشوم و ضمن خرید کتاب، در فضای نمایشگاه تنفس و به رفت و آمد و ازدحام مردم نگاه میکنم. هرچه راهروهای نمایشگاه شلوغتر و ازدحام مردم بیشتر باشد، خوشحالتر و به آینده جمهوری اسلامی، امیدوارتر میشوم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه با انقلاب اسلامی شاهد یک تحول حقیقتاً فرهنگی در حوزه کتاب بودیم، اظهار کرد: البته از آنجا که این تحول تدریجی بوده، شاید خیلی آن را احساس نمیکنیم، اما اگر این تدریج را برداریم و امروز را با ۵۰ سال قبل مقایسه کنیم این تحول کاملا مشخص و واضح است.
حدادعادل اضافه کرد: طبق آمار رسمی و اسناد، در سالهای ۵۳، ۵۶ و ۵۵ تعداد کل کتابهایی که در طول یک سال در ایران چاپ میشد، ۶۰۰ عنوان کتاب بوده است، اما در ایران امروز و در همین سالهایی که به واسطه تحریمها، تقریبا قحطی کاغذ است، شمار عناوین کتابهایی که در یک سال منتشر میشود، متجاوز از صد هزار عنوان است که این حکایت از یک افق کاملا روشن در این حوزه دارد.
وی با تاکید بر اینکه مهمتر از کمیت، کیفیت آثار است، تصریح کرد: قبل از انقلاب هم آثار ادبی در قالب رمان، مجموعه داستان، داستان کوتاه و... منتشر میشد اما اگر آمار بگیرید، متوجه خواهید شد چند درصد آن ترجمه و چند درصد تالیف بوده، چند رمان درجه اول در ایران داشتیم و چقدر از خارج وارد شده بود؟
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی ضمن اشاره به تفاوت درونمایه و ارزشهای مندرج در داستانهای قبل و بعد از انقلاب، عنوان کرد: به برکت انقلاب اسلامی گونه تازهای از ادبیات وارد فضای ادبی کشور شد، افقهای تازهای گشوده شد و معانی بلند جدیدی به فرهنگ ما اضافه شد که این معانی در ادبیات و بهویژه ادبیات دفاع مقدس نمود پیدا کرد. اتفاقی که برای ما افتاد، اتفاقی است که در ارزشها رخ داد. زیرا تحول ادبیات یک جامعه نتیجه تحولات عمیقتر در آن جامعه است. با انقلاب اسلامی، ارزشها، اهداف و آرمانهای مردم عوض شد و این تحول منشأ و مولد آثار ادبی دیگر شده است.
حدادعادل با اشاره به تحولاتی که در حوزه فناوری اتفاق افتاده، اضافه کرد: کتاب مانند گذشته بیرقیب نیست لذا در ادبیات دفاع مقدس، تنها به انتشار کتاب اکتفا نکنید، بلکه امکانات پدید آمده در حوزه ارتباطات و فضای مجازی را به کمک انتشار ارزشهای کتاب بیاورید و از فناوریهایی که به انتشار کتاب کمک میکند، بهره ببرید.
وی با بیان اینکه بسیاری از آثار دفاعمقدسی ما میتواند منشأ تولید یک فیلمنامه، نمایشنامه و فیلم باشد گفت: ناشران و نهادهای مسئول کتاب دفاع مقدس، یک برنامهریزی کنید که در ساختار تشکیلاتی خود، مدیریتی ایجاد کنید که بعد از تولید کتاب، آن را تبدیل به دستاوردها و فراوردههای دیگر کنید.
حدادعادل در پایان با تاکید بر اینکه تا مفهوم جهاد و شهادت در زندگی و جامعه ما جاری باشد، انقلاب اسلامی ایران بیمه خواهد بود، اظهار کرد: نشر آثار دفاع مقدس یک شغل انتشاراتی نیست، بلکه یک عمل راهبردی و دائم است که هرگز از آن بینیاز نخواهیم بود.
سردار عباس بایرامی، رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس هم ضمن قرائت پیام سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به این رویداد مهم ادبی دفاع مقدس، عنوان کرد: از سال ۱۳۷۳ که این رویداد پایهگذاری شد تا دوره نوزدهم، ۱۶ هزار اثر مورد بررسی قرار گرفته بود که امروز این آمار امسال به بیش از ۲۰ هزار اثر افزایش پیدا کرده است.
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس خلاقیت و نوآوری را از ویژگیهای ادبیات دفاع مقدس خواند و افزود: معرفتافزایی و مقابله با تحریف با برگزاری نشستهای تخصصی از رویکردهای مهم این جایزه بوده و هست که در لبیک به فرمایشات رهبر معظم انقلاب به اثری مکتوب مبدل شد.
بایرامی با اعلام اینکه امسال ۳ هزار و ۹۹۸ کتاب مکتوب و ۱۲۰۰ اثر شنیداری با حضور ۱۰۰ داور آثار داوری شد، افزود: ما معتقدم انقلاب اسلامی و دفاع مقدس فضای جدیدی را در ادبیات ایرانیان ایجاد میکند که با ادبیات دفاع مقدس این مسئله محقق شد. امسال برای اولین بار آثار شنیداری در این رویداد داوری شد.
وی در پایان با اعلام اینکه امروز با افتخار انتشار این کتب سالانه به بیش از دو هزار و ۵۰۰ رسیده است، تاکید کرد: درحالی که بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با جهش خوب زمینه انتشار سالانه ۱۵ هزار کتاب بهوجود آورده است اما هنوز نسبت به مطالبه رهبر انقلاب برای ۱۰۰ برابری آثار ادبی فاصله داریم.
محمدرضا بهمنی، معاون همکاریهای علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی هم در سخنانی دو ویژگی مهم برای جایزه ملی انتخاب کتاب سال دفاع مقدس برشمرد و گفت: ویژگی اول این مراسم پرداختن به کتاب و مسئله دوم آن محوریت موضوع دفاع مقدس است.
معاون همکاریهای علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با تاکید بر اینکه ادبیات دفاع مقدس، روایت صلح است، اضافه کرد: این رویداد و حرکت بزرگی که در جهت روایت ارزشهای دفاع مقدس صورت میگیرد، ظرفیت پرداخت بینالمللی دارد که باید از دستاندرکاران آن برای فعال کردن بخش بینالملل آن تشکر کرد تا در خصوص حوزه ادبیات دفاع مقدس و ایثار و شهادت کاری بزرگ صورت بگیرد.
بهمنی ضمن بیان اینکه ماموریت ما در سازمان فرهنگ و ارتباطات معرفی فرهنگ و ارزشهای فکری و اندیشهای جمهوری اسلامی است، اضافه کرد: لذا از رویکرد این رویداد بهشدت استقبال میکنیم و امیدواریم جریان کتابهای ادبیات صلح را در کشورهای محور مقاومت پررنگتر کنیم.
در پایان ضمن تجلیل از تعدادی از خانوادههای شهیدان که روایت زندگی آنان در کتابهای دفاع مقدس منتشر شده است، برگزیدگان حوزههای مختلف جایزه ملی انتخاب بهترین کتاب سال دفاع مقدس معرفی و تجلیل شدند.
انتهای پیام