به گزارش ایکنا، گروه اجتماعی خبرگزاری ایکنا طی هفتهای که گذشت، اخبار مهمی با محور برپایی مراسم شبهای قدر و شهادت امام علی(ع) و تیترهایی همچون؛ تشویق فرهنگ ملی و دینی به تفکر انتقادی، وظیفه سنگین نهادهای تبلیغی در نهادینه کردن فرهنگ حجاب و عفاف، دغدغههای شورای عالی انقلاب فرهنگی، آوینی وفاق اجتماعی را در ولایت میدانست، پذیرش زائران در عراق با گذرنامه ویژه اربعین، فعالیت پایگاههای جذب حامی ایتام در شبهای قدر، آموزش رایگان زبان عربی برای زائران اربعین در نمایشگاه قرآن، ایستادگی امام علی(ع) در برابر انحرافات پس از وفات پیامبر(ص)، چگونه محصول دانشبنیان قرآنی خود را صادر کنیم، رونمایی از سامانه نظام ارجاع در برنامه پزشکی خانواده، بازدید وزیر بهداشت از نمایشگاه قرآن و غرفه ایکنا، معرفی و عرضه رایگان محصولات نور در نمایشگاه قرآن و ضعف حکمرانی در جهتدهی صحیح به مطالبات زنان را منتشر کرد که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم.
تشویق فرهنگ ملی و دینی به تفکر انتقادی
گروه اجتماعی ایکنا در هفتهای که گذشت، اقدام به انتشار گفتوگویی ویژه با سیدوحید عقیلی، استاد علوم ارتباطات جمعی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد در رابطه با موضوع فرهنگ نقد و نقدپذیری کرده که در بخشهایی از این گفتوگو آمده است: «کمتوجهی به فرهنگ نقد و نقدپذیری در دورانی که ما طی میکنیم بسیار زایدالوصف بوده و لازمه جامعه ماست. متأسفانه به دلایل مختلف سیاسی، فلسفه سیاسی، سیاستگذاریهای فرهنگی، نظام آموزش و پرورش، عدم برنامهریزی لازم و کافی مخصوصاً در مدارس حدود ۲۵ تا ۲۰ سال طول میکشد تا بتوانیم میزان و وجود این فرهنگ را در جامعه به تعادل برسانیم. در حال حاضر میزان این فرهنگ در حد تعادل نیست و کسانی که نقدپذیر هستند اندکاند. این وضعیت زیبنده جامعه، فرهنگ و شریعت، سنت، مفاخر ملی و مشاهیر و در کل تمدن ایرانی-اسلامی نیست.
اگر کتاب را یک رسانه بدانیم، کتاب همیشه باید مطرحکننده و زایشگر فکر، مفهوم، نظریه و باور جدید برای حل مشکلات جامعه در همه حوزههای هنری، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی باشد. متأسفانه مجبورم اعترافی کنم که وقتی که کتاب به جای تألیف، تصنیف شود، این اتفاق رخ نخواهد داد. بین تصنیف و تألیف تفاوت بسیار است. تألیف به معنای به وجود آوردن یک کتاب و اصالتی است که تراوش فکر نویسنده باشد، ولی تصنیف نوعی گردآوری و جمعآوری است که در فضای مجازی به آن کپی پیست (copy paste) میگویند».
برای مطالعه کامل این گفتوگو اینجا کلیک کنید!
وظیفه نهادهای تبلیغی در نهادینه کردن فرهنگ حجاب و عفاف
حجتالاسلام والمسلمین بهجتپور، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، طی سخنانی در سیامین نمایشگاه بینالمللی قرآن اظهار کرد: موضوع امروز بحث در رابطه با حجاب و پوشش اسلامی و مباحثی است که در فرهنگسازی این ارزش اسلامی مورد توجه قرار دارد. مسئله حجاب و عفاف دو مقوله مرتبط و با مفهوم جدای از هم هستند. مقوله عفاف دارای مفاهیم زیادی است که در تمامی جوامع بدان پرداخته میشود. برای مثال در جوامعی مانند چین با اینکه ممکن است از نظر پوشش، فضای مربوط به خود را داشته باشند، اما از نظر اخلاقی پوششی متناسب با فرهنگ خود دارند. همچنین، مسئله پوشش اسلامی که پوشش مناسب است در جوامع مختلفی مطرح شده است.
وی ادامه داد: مطالعات تاریخی نشان میدهد که از نظر پوششی و به تناسب جایگاه اجتماعی، درصد بیشتری از انضباط جوامع در مسئله پوشش مطرح بوده است. بعد از انقلاب صنعتی و اجتماعی در غرب، اروپا به سمت تغییر حرکت کرد و برخی فلسفههای اجتماعی مطرح شد که اثر آنها این شد که برهنگی و کم کردن از پوشش و آزادی روابط جنسی را تئوریزه کرد.
بهجتپور با اشاره به نکته تفکیک میان عفاف و حجاب، بیان کرد: مقولهای به نام عفاف وجود دارد که شامل عفت چشم، اندام، عفت جنسی و ... بوده و انسانها مراقب باشند که روابط از چارچوب معقول خارج نشود. امروز ممکن است چهار میلیارد زن در جهان وجود داشته باشد و اینطور نیست که بسیاری از ایشان که حجاب ندارند، عفت نیز ندارند.
دغدغههای شورای عالی انقلاب فرهنگی
حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی که سخنران مدعو جامعه مبلغین در شب دوم نشست اعضای این تشکل بود، در سخنانی تاریخچه جامعی از دلایل تأسیس و فعالیت این شورا بیان کرد.
وی گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی که ابتدا در قالب یک ستاد فعالیت خود را آغاز کرد، به دستور امام خمینی(ره) به منظور ترویج فرهنگ اسلامی در دانشگاهها پایهگذاری شد. بعد از دو سال تعطیلی دانشگاهها به فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی، این ستاد برای اسلامی کردن علوم انسانی با همکاری جامعه مدرسین قم تلاشهایی را آغاز کرد که حاصل آن وجود دهها استاد حوزوی دارای مدرک دکتری تخصصی و رتبههای علمی بسیار بالا و در جایگاه تئوریسین در زمینه علوم انسانی است.
حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه با بیان اینکه با تلاش و جهد بسیار طلاب کشور از ابتدای انقلاب، شورای عالی انقلاب فرهنگی توسعه یافت، افزود: رشد علم، رشد فناوری و رشد فرهنگ اسلامی سه سرفصل اصلی فعالیتهای این شورا را تشکیل میدهد.
آوینی وفاق اجتماعی را در ولایت میدانست
نشست «در آئین آوینی» به مناسبت بزرگداشت سالگرد شهادت مرتضی آوینی، روز یکشنبه، ۲۰ فروردین با حضور وحید یامینپور، معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان و عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی و مهدی جمشیدی، عضو هیئت علمی گروه فرهنگپژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد برگزار شد.
وحید یامینپور، معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در این نشست با تأکید بر تفاوت شخصیتی شهید آوینی و فهمش از عالم موجود، گفت: همانطور که امام خمینی (ره) پنجره نویی از عالم را به روی ما گشود و شناخت و فهم جدیدی از این عالم را به ما داد، شهید آوینی نیز چنین شناختی به ما داد. شهید آوینی از دو طریق یعنی هنر و بیان حکمی توانست آثاری ماندگار را خلق کند که شاید با علم جدید هم توان خلق آنها نبود. از جمله این آثار روایت فتح است که میتوان آن را تجلی شهید آوینی در این اثر دانست.
وی با بیان اینکه شهید آوینی را باید معلم انقلاب اسلامی دانست، افزود: بعد از ۳۰ سال، آوینی نه تنها در این سالها کهنه نشده است، بلکه هر وقت با او همروایت میشویم، پنجرهای نو به روی ما میگشاید. در واقع آوینی کسی بود که در عالم اثر اگزیستانسیالیستی داشت و توانست به خوبی روایت کند.
پذیرش زائران در عراق با گذرنامه ویژه اربعین
سیدمجید میراحمدی، معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور در حاشیه صد و نهمین جلسه ستاد مرکزی اربعین حسینی در جمع خبرنگاران در خصوص محتوا و نتایج این جلسه گفت: امروز جلسه ستاد مرکزی اربعین با حضور استانداران ایلام، کرمانشاه، خوزستان، کردستان و آذربایجان غربی برگزار و مسائل اساسی و اولویتدار اربعین ۱۴۰۲ مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی ادامه داد: در این جلسه اشکالات و نواقص اربعین سال گذشته از جمله ازدحام جمعیت در پایانههای مرزی، مشکل حمل و نقل و خدمات به زائران و خدمات مختلف بهداشتی، درمانی، تغذیه و اسکان زائران و مشکل صدور گذرنامهها مورد بررسی قرار گرفت که برای هر یک زمانبندی مشخصی تعیین شد.
میراحمدی اعلام کرد: توافقات خوبی با وزارت کشور عراق برای تسهیل امور اربعین صورتگرفته است، از جمله پذیرش زائران در عراق با گذرنامه ویژه اربعین که هم هزینه آن برای زائران کمتر خواهدبود و هم به سرعت صادر خواهد شد، که گزارش آن امروز ارائه شد.
فعالیت پایگاههای جذب حامی ایتام در شبهای قدر
همزمان با برپایی مراسمشبهای قدر و ایام شهادت حضرت علی(ع)، ثبتنام از متقاضیان شرکت در طرح اکرام ایتام کمیته امداد در پایگاههای سراسر استان تهران ادامه دارد.
محمد دهرویه، معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد استان تهران گفت: هر نفر میتواند به عنوان حامی ایتام در طرح اکرام ایتام و محسنین کمیته امداد ثبت نام کند.
وی با ارائه آمار تعداد ایتام و فرزندان محسنین، اظهار کرد: در حال حاضر بیش از ۲۳ هزار یتیم و فرزند محسنین تحت حمایت طرح اکرام هستند.
دهرویه با تشریح شیوههای حمایت از فرزندان معنوی، گفت: متقاضیان برای شرکت در این طرح میتوانند علاوه بر حضور در ادارات اجرایی این نهاد با شمارهگیری شماره ثابت ۷۳۵۵، از طریق سایت ekram.emdad.ir و همچنین، با حضور در نمایشگاه قرآن و غرفه اکرام ایتام و محسنین نسبت به حمایت مادی و معنوی از ایتام و فرزندان محسنین تحت حمایت این نهاد اقدام کنند.
آموزش رایگان زبان عربی برای زائران اربعین
از تمامی غرفههای پرمخاطب نمایشگاه قرآن، امسال یک غرفه مورد توجه بسیاری از زائران و مشتاقان زیارت اربعین قرار گرفته است.
گروه آموزش عربی مبین، با برپایی غرفهای در نمایشگاه قرآن از علاقهمندان به آموزش لهجه عراقی ویژه اربعین به صورت رایگان ثبتنام میکند.
این غرفه در ستون شماره ۹۰ شبستان اصلی مصلی تهران واقع شده و علاقهمندان پس از آشنایی با دورههای مختلف این گروه میتوانند با اسکن بارکدی در کلاسهای مجازی یا حضوری شرکت کنند.
مبنای آموزشهای ترم اول و دوم این گروه مهمترین و ضروریترین جملات و کلماتی است که زائران اربعین برای برقراری ارتباط با مردم عراق به آن نیاز دارند. در ترمهای بعدی نیز مکالمه عربی با لهجه عراقی به صورت کامل به علاقهمندان آموزش داده میشود.
ایستادگی امام علی(ع) در برابر انحرافات
همایش «مظلوم فاتح» شامگاه ۲۳ فروردینماه با حضور محمدحسین رجبی دوانی، محقق و تاریخشناس، آنتوان بارا، محقق و تاریخ پژوه مسیحی و میشائیل گعدی، استاد تمام دانشگاه لبنان در محل غرفه نهضت جهانی نهجالبلاغه خوانی سیامین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار شد.
رجبی دوانی، محقق و تاریخشناس در سخنانی بیان کرد: اندیشمندان غربی که مسیحی هستند نسبت به علی(ع) آگاهانه عشق میورزند اما ما که مدعی پیروی از ساحت امام علی(ع) هستیم، نسبت به سخنان حضرت امیر(ع) آشنایی کامل نداریم.
وی افزود: متاسفانه مخالفان ولایت حضرت امیر(ع) همواره سعی کردند سخنان ایشان را از تاریخ حذف کنند. هنگامی که مصر از قلمروی امام علی(ع) تجزیه شد، عمروعاص به گنجینه معارف حضرت امیر(ع) دست یافت و مطالب ارزشمند نامههای امام علی(ع) را به دست آورد و چون فرد زیرکی بود اینها را حفظ کرد. وی این گنجینه را برای معاویه فرستاد و او نیز این مطالب را به نام خود تمام کرد.
رجبیدوانی گفت: امام علی(ع) در مدینه به خلافت رسید و امروز عمده سخنانی که از ایشان در دست داریم، مربوط به دوران خلافت ایشان است. امام علی(ع) بعد از جنگ جمل، کوفه را مرکز خلافت خود کرد و خطابههای عظیم خود را از این پس از منبر مسجد کوفه بیان کرد، اما بعد از شهادت ایشان خاندان اموی تلاش کرد تا آثار ایشان را از بین ببرد.
چگونه محصول دانشبنیان قرآنی خود را صادر کنیم
نشست «توسعه و صادرات محصولات دانش بنیان قرآنی» روز چهاشنبه ۲۳ فروردین ماه در نمایشگاه قرآن با سخنرانی حمید افسری، مدیر مؤسسه فرهنگی و هنری مهاد رسانه برگزار شد.
افسری در این نشست، به تبیین روشهای تولید، توسعه و صادرات محصولات قرآنی پرداخت و گفت: دقت کنید که در حوزه تولیدات و محصولات قرآنی دانش بنیانی که نگاه صادراتی به آن دارید بحث نمونهسازی و ارائه محصول به صورت محدود و با تعداد کم و گرفتن نظرات مخاطب و بازارسنجی محصول را در ابتدا مورد توجه قرار دهید.
وی ادامه داد: برخی از محصولات شما محصول دیجیتالی است و شما میتوانید از طریق اپ استورهای بزرگ بینالمللی آن محصول را انتشار دهید، تست کنید و نسخههای متعدد از محصول، انیمیشن و اپلیکیشن ارائه کنید و بعد از اینکه نظرات مخاطبانتان را دریافت کردید، نسخه را به روزرسانی کنید و بعد از آن نسخه اصلی را ارائه کنید.
رونمایی از سامانه نظام ارجاع در برنامه پزشکی خانواده
در جلسه قرارگاه پزشکی خانواده که با حضور بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت؛ کریمی، معاون درمان؛ فرشیدی، معاون بهداشت؛ رحیمی، معاون توسعه، باقریفرد، معاون آموزشی؛ رؤسای سازمانهای نظام پزشکی، بیمه تأمین اجتماعی و بیمه سلامت ایرانیان و جمعی از مدیران ستادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، با دستور وزیر بهداشت از سامانه نظام ارجاع در برنامه پزشکی خانواده رونمایی شد.
به گفته کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت این سامانه قابلیتهای فراوانی دارد و امکان ارجاع بیماران از سطوح یک به سطوح بالاتر تخصصی و فوق تخصصی در نظام ارجاع و برنامه پزشکی خانواده را فراهم میکند.
در آیین رونمایی از سامانه نظام ارجاع در برنامه پزشکی خانواده، برنامه عملیاتی ارجاع از سطح یک به سطوح تخصصی توسط دو پزشک عمومی و متخصص و یک بیمار تحت ارجاع الکترونیک، به صورت زنده به نمایش درآمد.
معرفی و عرضه رایگان محصولات نور در نمایشگاه قرآن
غرفه مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی(نور) در شبستان اصلی نمایشگاه قرآن در حال معرفی و عرضه محصولات دینی خود است. عرضه گسترده محصولات دینی به صورت رایگان از ویژگیهای این مرکز است که از فرصت نمایشگاه قرآن برای معرفی بیشتر محصولات منحصر به فرد خود استفاده کرده است.
محمد قربانی، معاون بازرگانی و خدمات فرهنگی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی(نور)، به معرفی خدمات این مرکز و فعالیتهای آن در سیامین نمایشگاه قرآن پرداخت و گفت: امسال با محوریت معرفی نرمافزارهای نسخه اندرویدمان که همگی رایگان هستند، در نمایشگاه قرآن حضور داریم.
وی به معرفی جدیدترین محصول این مرکز یعنی «نورالجنان» پرداخت و گفت: این نرمافزار همان مفاتیحالجنان همراه است که در چهار قالب ادعیه، اعمال، زیارت و نمازها عرضه شده است. نسخه جدید و به روز شده قرآن نور نیز که نسخه اندروید است (نسخه همراه قرآن نور) و طی حدود ۱۴ ماهی که عرضه شده کامل شده، نیز در این نمایشگاه معرفی و عرضه میشود.
ضعف حکمرانی در جهتدهی صحیح به مطالبات زنان
هجدهمین نشست از سلسله گفتوگوهای انتقادی در باب علوم انسانی «ارغنون خرد» عصر روز ۲۲ فروردین با حضور لیلا فلاحتی، استادیار پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی و فهیمه فرهمندپور، مشاور وزیر کشور در امور زنان و خانواده با عنوان «مسائل زنان در جامعه ایران» برگزار شد.
فرهمندپور در این نشست به تفاوت نیازها و خواستهها در جامعه اشاره کرد و گفت: شناسایی نیازها نیازمند کارشناسی و تحلیل دادههاست؛ بنابراین باید نسبت به دادهها و تحلیلهای آنها وسواس داشته باشیم. این تفکیک بین نیاز و خواسته بسیار مهم است، در واقع نیاز واقعی است و باید کارشناسی شود، اما خواستهها عینی و واقعی و قابل اتکا نیستند.
وی با اشاره به مدیریت مطالبات تصریح کرد: هر آنچه در جامعه هدف به عنوان خواسته مطرح است، برآمده از نیاز واقعی نیست. مثلاً وقتی یک کارشناس تغذیه درباره نیازهای خانوادهها صحبت میکند، آیا خواستههای خانوادهها با این نیازها یکی است، خیر. بنابراین ضمن اینکه خواستهها و افکار و میل جامعه منبع مهمی برای برنامهریزیهاست، اما یکی از وظایف مهم حاکمیت مدیریت صحیح مطالبات جامعه و جهتدهی صحیح به خواستههاست.
انتهای پیام