ابراهیم خدایار، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس و رئیس انجمن علمی نقد ادبی ایران در گفتوگو با ایکنا با اشاره به آنکه بیشک جریانسازی نمایشگاه کتاب در حوزه فرهنگ کشور بر کسی پوشیده نیست، گفت: این رویداد، نمایشی از توانمندی فرهنگی کشور است. از سویی تأثیر این نمایشگاه در اقتصاد و فعالیت صنعت نشر قابل توجه است و همهساله نمایشگاه کتاب توانسته تازههای نشر را در سطح گسترده معرفی کرده و زمینه ارتباطگیری حلقههای فرهنگی کشور را فراهم سازد. این رویداد در ارتباطگیری فرهنگی با کشورهای دیگر و ترویج فرهنگ ملی، دینی و اسلامی در منطقه نیز نقش کلیدی دارد و با توجه به برگزاری آن در سطح بینالمللی، میتوان شاهد تأثیرات مطلوب آن بود.
دانشیار رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به میزان استقبال مخاطبان همزمان با افزوده شدن بخش مجازی از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ادامه داد: درصورتیکه مشکلات تبادل پولی در سطح بینالملل حل و فصل شود و شرکتهای تخصصی نسبت به فروش و تبادل کتاب چه به شکل فیزیکی و چه به شکل مجازی اقدام کنند، سطح فعالیت نمایشگاه گستردهتر خواهد شد.
بستری برای معرفی توانمندیهای اقوام ایرانی
خدایار با اشاره به برنامههای فرهنگی برگزار شده در نمایشگاه نیز گفت: طراحی و برنامهریزی برنامههای متنوع فرهنگی در بخشهای مختلف نمایشگاه بهویژه بخش کودک و نوجوان، راهاندازی سالنهای ویژه مرتبط با توانمندیهای نشر ایران یا جوایز ادبی و فرهنگی و برگزاری نشستهای تخصصی از اقدامات مثبت نمایشگاه است که امید میرود در این دوره نیز بهصورت گسترده مورد توجه قرار گیرد.
وی با تأکید بر توجه به معرفی توانمندیهای اقوام ایرانی در این رویداد فرهنگی افزود: با توجه به اینکه نمایشگاه کتاب رویدادی فرهنگی و انعکاس اتحاد ملی و دینی است، پرداخت بیش از حد به حوزه اقوام ممکن است جنبه واگرایی داشته باشد و با توجه به این موضوع، میتوان برای معرفی جاذبهها و توانمندیهای اقوام مختلف ایرانی برنامهریزی کرد.
تأکید بر نقش خانواده در ترویج کتابخوانی
این نویسنده درباره موضوع فروش در نمایشگاههای کتاب نیز بیان کرد: همزمانی نمایش و فروش کتاب به اعتقاد من بلامانع است و نمیتوان یک بخش را حذف و موفقیت بیشتری را تجربه کرد. تقویت فروش مجازی در کنار نمایشگاه فیزیکی میتواند کمککننده باشد و حتی منجر به تسری نمایشگاه در طول سال و اختصاص زمان بیشتری برای معرفی کتابها شود.
خدایار در بخش دیگری از سخنانش با تأکید بر نقش خانواده و نحوه تربیت در خانواده برای اشتیاق به کتابخوانی و انس با کتاب از کودکی گفت: باید دانست که توجه به فرهنگ نسبت مستقیم با سایر ابعاد زندگی افراد جامعه دارد و تربیت فکری و فرهنگی جامعه کاری جامع و وسیع است. اینکه به محض گران شدن کالایی، خانواده آن را از سبد خرید خود حذف میکند، صرفا جنبه اقتصادی ندارد. فرد کتابخوان و کتابدوست حتی با وجود گرانی کتاب بهنوعی نیاز مطالعاتی خود را تأمین میکند و در واقع این نهادینه شدن فرهنگ مطالعه است که میزان مطالعه را رقم میزند.
نویسنده کتاب «زرافشان شعر: مفهومشناسی وطن در دیوا گلرخسار صفیاوا» با بیان اینکه آسانخوانی در شبکههای اجتماعی تأثیر منفی روی مطالعه کتاب داشت، بیان کرد: کتاب خواندن نیازمند تمرکز است و کاری جدی محسوب میشود، اما رواج و عادت به خواندن خبرها و مطالب کوتاه در فضای مجازی تا اندازهای بر میل کتابخوانی تاثیر کاهشی داشته است.
خدایار در پایان خاطرنشان کرد: این در حالی است که اگر به درستی ظرفیتهای شبکههای اجتماعی را شناسایی کنیم، میتوان از طریق همین شبکههای اجتماعی نسبت به معرفی کتابها اقدام کرد و حتی نسخههای الکترونیک و صوتی کتابها را برای آسانخوانی پیشنهاد داد. هیچ کالایی نمیتواند جایگزین کتاب چاپ شده شود و لازم است جامعه را به سمت اهمیت کتاب سوق داد و کتابخوانی را نهادینه کرد.
همچنین، سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران 20 تا 30 اردیبهشت ماه در مصلی امام خمینی (ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir برگزار خواهد شد.
انتهای پیام