کد خبر: 4137568
تاریخ انتشار : ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۷:۴۸
معاون بهداشت وزارت بهداشت:

همه ایرانی‌ها صاحب مراقب سلامت می‌شوند

معاون بهداشت وزارت بهداشت از اجرای کلی و جدی طرح پزشک خانواده در سراسر کشود خبر داد و گفت: هر هزار و ۵۰۰ نفر یک مراقب سلامت خواهند داشت.

همه ایرانی‌ها صاحب مراقب سلامت می‌شود

‌به گزارش خبرنگار ایکنا، حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، 10 اردیبهشت‌ماه به مناسبت هفته سلامت در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به اینکه از ابتدای سال اعلام کردیم اجرای پزشک خانواده را در دستور کار داریم، گفت: در بخش شهری پزشک خانواده، ۵۵ میلیون جمعیت را پوشش می‌دهیم.

وی با اشاره به اینکه این طرح سال‌هاست در بخشی از کشور در حال اجرا است، گفت: این طرح در دو استان فارس و مازندران ۱۰ سالی است که در حال اجرا است اما به صورت پایلوت مانده بود؛ برای اجرای سراسری این طرح باید عوارض ۱۰ سال تأخیر را هم مرتفع کنیم.

فرشیدی ادامه داد: پزشک خانواده بخشی از یک کل یعنی نظام شبکه است که باید به دو هدف ارتقای سلامت همه جامعه از طریق اجرای پزشک خانواده و ارتقای سواد سلامت مردم برسد. برای این کار باید زیرساخت شبکه سلامت ترمیم و تکمیل شده و ارتقای سواد سلامت جامعه از آن منتج شود تا خودمراقبتی را در جامعه محقق کنیم.

وی با تأکید بر اینکه در جهان چند سال آینده تغییرات به حدی گسترده است که باید ارتباط نزدیکی بین حوزه سلامت و خانواده‌ها داشته باشیم، گفت: در حال پیگیری هستیم تا هر ایرانی مراقب سلامت خود را بشناسد که برای تحقق آن راهکاری جز اجرای پزشک خانواده را نمی‌بینیم. در روستا این مسئله حل شده و روستائیان پزشکان خانواده خود را می‌شناسند اما در شهرها این ارتباط نیست. اگر بتوانیم مراقب را به خوبی آموزش دهیم تا منجر به اطمینان بین مراقب و مردم شود، می‌توانیم مفاهیم را به خانواده‌ها منتقل کنیم.

معاون بهداشت وزارت بهداشت اضافه کرد: زمانی به دنبال درمان بیماری‌های واگیردار بودیم اما اکنون به دنبال درمان بیماری‌های غیرواگیر هستیم. برای این مهم باید روش زندگیمان را تغییر دهیم. فعالیت بدنی ما کم شده، مصرف نمک افزایش یافته، استرس زیاد شد و، وزن بالا رفته است که با اصلاح سبک زندگی غلط می‌توانیم آمار مرگ و میر بیماری‌های غیرواگیر را کاهش دهیم؛ البته کنار اینها رفاه عمومی و کاهش تصادفات را نیز دنبال می‌کنیم.  

موج کرونا نزولی است

وی با بیان اینکه مسئله جوانی جمعیت در کشور ما بسیار مهم است، اعلام کرد: موج کووید ظرف سه هفته اخیر نزولی بوده و مرگ و میر و ابتلا کاهش یافته و شرایط خوبی از نظر کووید در کشور ایجاد شده است.

در ادامه فرشیدی در خصوص ارتباط اقتصاد خانواده با پزشک خانواده، گفت: بخش بسیار مهم مشکلات اقتصادی مردم در حوزه درمان است و درصد زیادی از بودجه در حوزه درمان مصرف می‌شود. امیدواریم با اجرای پزشکی خانواده شاهد تأثیر بر این مسئله باشیم. البته در ابتدا شاید با افزایش هزینه‌ها مواجه شویم ولی ما در این سیستم خدمات درمانی استانداردی ارائه می‌کنیم و باید سیستم ارجاع کم کم در آن اجباری شود. اگر افراد خدمات ارجاعی دریافت کنند از خدمات بیمه استفاده می‌کنند که بار مالی خانواده کاهش پیدا می‌کند و اگر بتوانیم با پزشک خانواده بیماری را در مراحل اول تشخیص دهیم، هزینه‌ها کاهش می‌یابد.

وی افزود: طرح پزشک خانواده در 59 شهر بالای ۲۰ هزار نفر از اول اردیبهشت با هفت میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در حال اجرا است. بر این اساس هر هزار و 500 نفر یک مراقب سلامت خواهد داشت و اکنون دانشکده‌ها فراخوان مراقبان و پزشکان طرح را داده‌‌اند.

مصطفی رضایی، رئیس مرکز مدیریت شبکه معاونت بهداشت نیز اعلام کرد: طرح پزشک خانواده در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر با جمعیت ۳۰ میلیون و ۵۰۰ هزار نفری در حال اجراست که 350 تا ۴۰۰ هزار ارجاع به سطوح بالاتر طی سال گذشته صورت گرفته است.

زایمان تقویمی جنایت است

فرشیدی در پاسخ به سؤالی در زمینه زایمان‌های تقویمی نیز این نوع زایمان‌‌ها را جنایت عنوان کرد و گفت: زایمان تقویمی جنایت است و سلامت مادر و نوزاد را به خطر می‌اندازد اما آمار دقیقی از این نوع زایمان‌‌ها نداریم.

وی در خصوص سؤالی در زمینه میزان دریافتی پزشک و مراقب طرح پزشک خانواده نیز گفت: اگر سازمان برنامه بتواند اعتبار در اختیار این برنامه قرار دهد، این طرح از طریق بیمه سلامت و براساس قانون کار پرداختی خواهدداشت. البته باید در نظر داشته باشیم رقمی که در نظر گرفته می‌شود تشویقی باشد تا مناطق روستایی و محروم خالی از پزشک نماند.

فرشیدی تصریح کرد: پزشک خانواده به ارتقای سواد سلامت منجر خواهد شد. باید پزشکان خانواده این توانایی را داشته باشند و یکی از بخش‌های مهمی است که در انتخاب مراقبان و پزشکان خانواده دخیل است توانایی آن‌ها در انتقال مفاهیم سلامت و بالابردن سواد سلامت مردم است. اپلیکیشنی بین مراقب و خانواده نیز قرار می‌گیرد تا مراقب و پزشک با افراد ارتباط داشته و حداقل یک پیام سلامت در روز منتقل شود. دانش‌آموزان نیز ظرفیت خوبی در این زمینه هستند تا سفیران سلامت ما باشند که باید از این ظرفیت استفاده کرد.

زهرا سید معلمی، مدیرکل اداره سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز به اقدامات این اداره کل اشاره و عنوان کرد: بحث گسترش بیمه‌ای خدمات دندانپزشکی محقق شده است و هفت ردیف خدمتی را به بیمه‌ها اضافه کردیم که ۸۰ درصد نیاز درمانی مردم را پوشش می‌دهد. اقدام دیگر کاهش پرداخت از جیب مردم بود که در مناطق روستایی خدمات دندانپزشکی رایگان است ودر شهرها از ۳۰ تا ۶۰ درصد کاهش پرداخت مردم را در نظر گرفتیم.

10 ردیف خدمتی دندانپزشکی بیمه می‌شود

وی افزود: در دو سال کرونا افت مراجعه مردم به دندانپزشکی‌ها را داشتیم که از سال گذشته روند مراجعه مردم صعودی شده است. در برنامه امسال نیز ۱۰ ردیف خدمتی تحت خدمات بیمه قرار می‌گیرند.

احمد اسماعیل‌زاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نیز تصویب سند امنیت غذایی را اتفاق مهمی برشمرد که طی هفته‌های گذشته محقق شد و گفت: امیدواریم این سند به دستیابی به امنیت غذایی جامعه کمک کند. ما هزار و 500 مرکز جامع خدمات سلامت داریم که خدمات رایگان ارائه می‌دهند اما چون مردم از آنها اطلاع ندارند، از بخش خصوصی با هزینه گران مشاوره می‌گیرند.

وی با اشاره به اینکه دو سوم جامعه به نحوی دچار چاقی هستند، گفت: توانمندسازی جامع کارشناس تغذیه در کل کشور اجرا می‌شود، همچنین طرح مکمل یاری برای ریشه‌کنی سوء تغذیه امسال اجرا خواهد شد.

3 تا 11 درصد سوء تغذیه در کشور

اسماعیل‌زاده در خصوص آمار سوء تغذیه نیز گفت: این آمار در استان‌های مختلف متفاوت و از سه تا ۱۱ درصد است که برای کمک به سه دهک پایین جامعه طرح سبد غذایی یا کارت خرید به مادران باردار و کودکان دارای سوء تغذیه اهدا خواهد شد. سازمان برنامه و بودجه نیز بودجه خوبی برای سوء تغذیه اختصاص داده است که با همکاری وزارت رفاه امیدواریم به رفع این مشکل کمک کنیم. همچنین آموزش‌های تغذیه‌ای نیز در دستور کار است.

وی افزود: تدوین سند غذایی مطلوب انجام شده و در اختیار ارگان‌های مختلف قرار می‌گیرد. سالم‌سازی بوفه‌های مدارس و بازنگری رهنمودهای غذایی نیز جزو اهداف ما است. همچنین بهینه‌سازی و سالم‌سازی غذاهای صنعتی از جمله کاهش قند آبمیوه‌ها و بهینه‌سازی اسیدهای چرب در مواد غذایی و روغن‌ها نیز انجام خواهد شد.

صابر جباری، سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت نیز گفت: عهده‌دار ۵۰ خدمت در تمامی رده‌های سنی هستیم از جمله تسهیل ازدواج پایدار، باروری سالم، پیشگیری از ناباروری و ...  .

کاهش موالید، افزایش تعداد فرزندان سوم

وی اعلام کرد: در سال 1401 موالید 3.7 درصد نسبت با ۱۴۰۰ کاهش داشته است. البته سیاست یک یا دو بچه کافی است در رفتار مردم تغییر پیدا کرده و فرزندان سوم به بعد افزایشی بوده است. سالخورده‌ترین استان‌های ما نیز گیلان، البرز و مازندران است. بیشترین توزیع سنی سالمندی نیز بین ۶۵ تا ۷۰ سال است که ۳۱ درصد سالمندان بیمه تکمیلی و ۹۴ درصد بیمه پایه دارند که نیاز است بیمه تکمیلی افزایش پیدا کند.

جباری تصریح کرد: اگر تدبیر نکنیم در سال‌های ۱۴۲۰ تا ۱۴۳۰ به شدت سالمندی افزایش پیدا می‌کند و با تعداد زیادی سالمند مواجه خواهیم بود که نمی‌توانیم از پس هزینه‌های آن‌ها بربیاییم. نسبت شاغلان به بازنشستگان هم بر هم می‌خورد و شرایط سختی به وجود خواهدآمد.

در پایان نیز فرشیدی اعلام کرد: تا دی‌ماه ارزیابی نیاز استان‌ها برای انجام طرح پزشک خانواده شکل گرفت؛ نیازها اکنون مشخص است و ۶۰ هزار نیرو کم داریم تا شبکه ما کامل شود. البته در رتبه اول جذب مراقب و پزشک جذب خواهد شد و در ادامه، سایر رده‌ها مثل کارشناس تغذیه، روان‌درمانگر و ... جذب می‌شود که امیدواریم بخش عمده کمبودها در فازهای بعدی با تأمین منابع جذب شوند.

انتهای پیام
captcha