به گزارش خبرنگار ایکنا، «دومین همایش قدمهای آسمانی» امروز، ۱۸ مردادماه با حضور مسئولان کشوری، مسئولان ستاد عتبات عالیات و همچنین، مسئولان مواکب خدماترسان اربعین حسینی در بقعه شیخ صدوق(ره) شهرری برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، حجتالاسلام والمسلمین عادل، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه طی سخنانی ضمن عرض خیر مقدم به حضار در مراسم اظهار کرد: امروز در یک شرایط خاصی قرار داریم. از بدو بعثت و از صدر اسلام دشمنان به انحای مختلف به دنبال خاموش کردن نور الهی بودند.
وی افزود: تاریخ تکرار شد تا زمانی که ما در آن هستیم نیز همان اتفاقات رخ میدهد و دشمنان به دنبال خاموش کردن نور الهی هستند. گاهی با هتک حرمت به قرآن کریم و گاهی با ایحاد شبهه در اذهان مردم به دنبال این امر هستند. قرآن در تمامی این شرایط نورافشانی کرده و راه را به مؤمنان نشان میدهد.
عادل بیان کرد: دشمنان در شهادت امام حسین(ع) نیز به دنبال همین مسیر بودند، اما اهل بیت (ع) و قرآن از هم جدا نیستند و شهادت ایشان اسلام را زنده کرد. دشمن همواره به دنبال از بین بردن آثار شهادت امام حسین(ع) است، اما روز به روز شمع فروزان راه حسین(ع) روشنتر میشود.
وی ادامه داد: پیامبر اکرم(ص) از زمان کودکی امام حسین(ع) خبر شهادت ایشان را داده بودند. زمانی که گهواره سیدالشهدا(ع) را به پیامبر(ص) دادند، ایشان آیات الهی قرآن کریم یعنی همان آیات مربوط به حضرت ابراهیم(ع) که برای اسماعیل(ع) دعا کرده بود، تلاوت کردند.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: تجلی این دعای پیامبر(ص) در اربعین حسینی نمایان است و هر سال میلیونها نفر در مسیر زیارت حسین(ع) حرکت میکنند. خداوند متعال آتش عشقی در دل محبان حسین(ع) قرار داده که روز به روز بیشتر میشود. عشق و ارادت مردم به سیدالشهدا(ع) فتنهها را مهار خواهد کرد.
وی افزود: اعتقاد ما این است که این مسیر اربعین حسینی تمرینی برای اعلام آمادگی برای ظهور حضرت حجت(عج) است. مجموعه اوقاف و اصحاب وقف، خادمان امام حسین(ع) هستند و همه ما به خادمی حضرت سیدالشهدا(ع) میبالیم و افتخار میکنیم. از خداوند متعال درخواست میکنیم که افتخار این نوکری را از ما نگیرد.
عادل گفت: سفر اربعین سفری همراه با سختی است. موکبداران در راه خدمت به زوار حسینی سختیهای زیادی تحمل میکنند، اما به این نوکری خود افتخار میکنند و سختیها را به جان میخرند. در اربعین پیش رو همه مسئولان و مدیران اوقاف و تمامی کسانی که وابسته به مجموعه اوقاف هستند، به خدمترسانی به زوار میپردازند و در این راستا تعداد ۳۰۰ موکب در مسیرهای مختلف نسبت به این امر اقدام میکنند.
وی تصریح کرد: مواکب از دهم ماه صفر خدمترسانی خود را آغاز کرده و برنامه خدمترسانی ایشان تا سه روز پس از اربعین ادامه خواهد داشت. برنامه بدرقه زوار در شهرهای مختلف از جمله برنامههایی است که تاثیر فرهنگی فراوانی خواهد داشت. همچنین، امامزادگان امسال نسبت به راهاندازی کاروانهای مختلف اقدام میکنند. برنامه جاماندگان نیز برنامهای است که فضای خوبی برای افرادی که نتوانستند به کربلا بروند، ایجاد میکند و در برخی امامزادگان کشور اجرایی خواهد شد.
در ادامه این مراسم، حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در سخنانی بیان کرد: نقل است که در راه کربلا امام حسین(ع) لحظهای به خواب رفتند و زمانی که چشمان خود را باز کردند، فرمودند انا لله و انا الیه راجعون. حضرت علی اکبر (ع) از ایشان پرسیدند که چرا این جمله را به زبان آوردید؟ امام (ع) در پاسخ فرمودند که در رویا دیدم که این قافله میرود و منادی ندا میدهد که موت اینها را بدرقه میکند. بلادرنگ حضرت علی اکبر(ع) سوال میکند، آیا ما بر حق هستیم؟ امام (ع) فرمودند که بله! حضرت علی اکبر(ع) بلافاصله فرمودند که پس ترسی از مرگ در راه حق وجود ندارد.
وی ادامه داد: اگر یک قدرت نظامی امروز دست بالا دارد، برای مقابله با آن باید با قدرت نظامی بالاتر از آن برخورد کرد. نظام تشریع و دین منطبق بر نظام تکوین است، اما بشر با اختیاری که دارد به دنبال دستبرد در آن است؛ لذا حق برگرفته از قواعد عالم وجود است که خداوند متعال بر آن اساس جعل فرموده است.
خاموشی گفت: امام حسین(ع) براساس آنچه در نظام تکوین موجود است، بیان حق میکند، اما دشمن او براساس دستبرد در این قواعد تکوینی خود را حق میداند. تربیت یافته مکتب حق که یاران امام حسین(ع) است، مرگ و مصیبت را از عسل شیرینتر میداند. حضرت امام حسین(ع) در وداع آخر خود از اسب پیاده شده و علی اصغر(ع) را در آغوش میگیرند و اینجا بود که تیر به گلوی طفل شیرخواره اصابت کرد و او را به شهادت رساند.
وی ادامه داد: امام حسین (ع) در جای جای حادثه کربلا از صبر و رضایت خدا سخن میگفتند. پس از کربلا نیز تمامی سخنان حضرت زینب (س) و امام سجاد (ع) بر محور نشان دادن حق است. کفار و مشرکان اراده کردهاند که حق نباشد. خداوند متعال به پرچمداران حق وعده پیروزی در دنیا و آخرت داده است. تابلوی تمامنمای رضایتمندی حق، تابلوی کربلا است.
وی افزود: جریان اربعین تابلوی انقلاب را با تابلوی عاشورا منطبق کرده است و دشمن در پی از بین بردن این مسئله است، اما نمیتواند و راه به جایی نخواهد برد. هر سال باید رونق اربعین بیشتر شود. رونق اربعین نیز همان حرکت در مسیر زیارت امام حسین(ع) است. در دو دهه گذشته سال به سال بر رونق سفر اربعین افزون میشود و وحدت جهان اسلام تحت پرچم اباعبدالله(ع) در حال اتفاق افتادن است.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: این حرکت به برکت خون شهدای مدافعان حرم رونق گرفته و تثبیت شده است. سازمان اوقاف نیز با مواکبی که از سوی بقاع متبرکه و نیات منطبق تجهیز میشود، در داخل خاک ایران، مبادی ورودی و نیز داخل عراق فعالیت میکند. همکاری با برادران عراقی در این زمینه نیز سال به سال بیشتر میشود. ما تلاش میکنیم با شرایط موجود از لحاظ آب و هوایی و ... خدمت خود را به نحو احسن به زوار ارائه دهیم.
وی اظهار کرد: مردم هم میتوانند در تبع اخلاص برای اباعبدالله(ع) به میان آورند و دولت و اوقاف نیز از آن حمایت میکنند. امسال نسبت سالهای گذشته از لحاظ تهیه امکانات برای زوار از جمله یخساز و آب و ... با مشکلات بسیار کمتری مواجه هستیم و به توفیق الهی تمام تلاش خود را برای راحتی زوار انجام خواهیم داد.
همچنین، در ادامه این مراسم برنامه اجرای گروه سرود و تجلیل از خانواده شهدای مدافع حرم با حضور رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، حجتالاسلام والمسلمین قاضیعسکر، تولیت آستان حضرت عبدالعظیم(ع) و فرماندار شهرستان ری برگزار شد.
در ادامه، نوری، نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز طی سخنانی در رابطه با موضوع سلامت در اربعین بیان کرد: در مراسم اربعین به دو صورت میتوان به بحث سلامت اندیشید. نگاه اول این است که حرکت در این مسیر بیماری و مشکل ندارد و خود امام حسین(ع) به زوار خود عنایت دارد. نگاه بعدی اینکه همه ما باید تلاش کنیم تا بهترین خدمت را به زوار امام (ع) داشته باشیم. ما همه زندگی خود را مدیون حضرت اباعبدالله(ع) هستیم و باید در این مسیر به مردم خدمت کنیم.
وی افزود: در رابطه با اربعین باید در پنج بخش به زوار حضرت خدمت کنیم. اولین مرحله، پیش از رفتن به سفر است که زوار باید تمهیداتی بیندیشند و چنانچه بیمار هستند باید سفر خود را به گونهای تنظیم کنند که بیماری خود را به دیگران انتقال ندهند. برخی زوار بیماریهایی دارند که نیازمند دارو است. اگرچه مواکب ویژه دارو و درمان در مسیر وجود دارد، اما این عزیزان باید حتیالمقدور داروهای خود را به همراه داشته باشند.
نوری اظهار کرد: بیماران دیابتی باید حتما در مورد زخمهای خود اقدام کرده و پس از بهبودی زخمها وارد مسیر شوند. با افرایش گرما احتمال گرمازدگی در میان زوار افزایش پیدا میکند. زوار باید متوجه باشند برخی از ایشان همچون بیماران مصرفکننده داروهای ویژه، مادران باردار، کودکان خردسال و سالمندان در خطر گرمازدگی قرار دارند.
وی ادامه داد: زوار باید علائم گرمازدگی را بشناسند. گرمازدگی ممکن است از برخی علائم سطحی آغاز شود و در ادامه به گرفتگی عضلانی، سردرد و استفراغ شود که باید به موقع در این زمینه اقدام شود. موکبدارانی که در مواکب سلامت قرار دارند برای جلوگیری از گرمازدگی به زوار توصیه کنیم که شبها حرکت کنند و در روز سفر نکنند تا دچار گرمازدگی نشوند.
نوری گفت: نوشیدن آب برای جلوگیری از گرمازدگی بسیار مهم است. البته در تعریق بدن علاوه بر آب، نمک نیز از بدن خارج میشود که در این زمینه زوار باید همراه با آب، دوغ، شربت و ... نیز مصرف کنند. یکی از نگرانیهای ما بحث بیماریهای عفونی به ویژه وبا است؛ لذا زواری که علائم وبا داشتند، اصلا نباید در مواکب حضور داشته باشند.
وی تصریح کرد: استفاده از دستکش و شستشوی دستها با آب تمیز از ضروریاتی است که باید رعایت شود تا بیماری وبا به دیگران منتقل نشود. امروز گروهی از دشمنان منتظر هستند تا کوچکترین خطا از ما سر بزند و آن را به نام امام(ع) بزنند، لذا باید کاملا مراقب بود تا خدشهای به مراسم اربعین وارد نشود. یکی از موضوعات مهم در حوزه سفر اربعین حوادث ترافیکی است. مهمترین علت مرگ در این حوادث خونریزی است. زوار اگر با چنین شرایطی مواجه شدند باید محل خونریزی را با یک دستمال تمیز محکم فشار دهند تا خونریزی پایان یابد.
نوری در پایان گفت: در این حوادث ممکن است مصدومان دچار آسیبهای نخاعی و شکستگی شوند که به هیج وجه نباید بدن ایشان را در این مورد حرکت داد، چراکه ممکن است دچار آسیبهای شدید شده و تا پایان زندگی از آن رنج ببرند.