به گزارش خبرنگار ایکنا، اولین نشست از سلسله نشستهای «جامعه آینده؛ ایران قوی» با عنوان «همآفرینی تصویر ایران آینده» امروز، 23 بهمنماه با حضور علیرضا نصر اصفهانی، عضو هیئت علمی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این نشست علمی، نصر اصفهانی طی سخنانی اظهار کرد: جامعه ایرانی مثل آیینهای است که در آن هر فردی یک تصویر برای خود دارد و هر کدام دارای ایده هستند. امروز نیازمند آن هستیم که به سوی برنامهریزی بلندمدت برای جامعه حرکت کنیم. آیندهنگری امروز امری مدرن است که انسان با نگرش بر آن به آینده خود فکر کرده و تصاویر آن را در ذهن میپروراند.
وی افزود: دشمنان انقلاب اسلامی در حال القای بیآیندگی به مردم ایران هستند. اگر نخبگان جامعه از تصویرسازی آینده شانه خالی کنند، جامعه با مشکلات فراوانی مواجه خواهد شد. در فضایی که مردم دچار مشکلات مختلف اقتصادی و ... هستند، صحبت از آیندهنگری مانند خیالپردازانههای کودکی است. ظرافتهای تصویرسازی نیز به همین معنا است که چگونه میتوانیم جامعه را در این داستانسرایی تمدنی همراه خود کنیم.
نصر اصفهانی با اشاره به فرآیند پژوهش ادامه داد: مطالعات کتابخانهای ادبیات آیندهپژوهی، برگزای جلسات تخصصی آیندهپژوهی با جوانان، مصاحبه تخصصی با نخبگان آیندهپژوهی، تدوین گزارش همآفرینی تصویر ایران آینده و ... از جمله فرآیندهای ویژه پژوهها در رابطه با آیندهنگری است.
عضو هیئت علمی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: هر فعالیتی که در فضای آیندهپژوهی انجام میشود، این امکان را به ما میدهد تا بتوانیم به رصد امور در آینده بپردازیم. امروز علم آیندهنگری تصاویر جدیدی از آینده و جهان جدید در اختیار ما میگذارد و چنانچه مختصات این جهان جدید را نداشته باشیم جامعه در مواجهه با حوادث و رویدادها غافلگیر خواهد شد.
نصر اصفهانی بیان کرد: تصویر ملی نگرشهای عینی و ذهنی مخاطبان بینالمللی نسبت به یک ملت است که از سوی دولتها، رسانهها، احساسات عمومی و اعتقادات خاص هدایت میشود. امروز کشورهای مختلف و توسعهیافته جهان برای آینده خود تصویرسازی کرده و برنامههای آینده را در بلندمدت ترسیم میکنند.
وی تصریح کرد: برای تصویرسازی آینده باید نخبگان این امر از سوی دولتها گردهم آمده و به ترسیم آینده و برنامههای جامعه بپردازند. در سندهای آینده جوامع، تمامی آمال و آرزوهای جوامع درنظر گرفته شده و به روی نقشه میآیند. توجه به تصویر آینده از ضروریات جامعه است و باید سند و تصویری از آینده برای جامعه ترسیم شود. امروز باید تمامی رویکردهای جامعه به سمت بینالمللی سازی حرکت کند.
نصر اصفهانی اظهار کرد: امروز موضوع مهم در رابطه با آیندهنگری آمادگی عمومی در برابر نوسانات آینده است. موضوع دیگر تابآوری اجتماعی است که باید به خوبی در فضای ملی شکل گیرد. امروز اگر به بهرهوری نرسیم، در آینده منابعی نیز نخواهیم داشت و انرژیهای فسیلی نیز به زودی به پایان خواهند رسید.
عضو هیئت علمی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه ایران الگوی نظام پیشرفته اسلامی است، بیان کرد: ایران آینده نیازمند سطح پیشرفتهتری از حکمرانی است و لازمه این چرخش شروع نهضت حکمرانی با چشمانداز ایران پیشرفته اسلامی است. مردمپایگی حکمرانی موضوع مهم دیگرای است که باید در تصویرسازی آینده درنظر گرفته شود. در این تصویر نقش دولت رقابت با مردم نیست بلکه دولتها نقش حامی ملت را دارند.
وی با اشاره به حوزه بینالمللیسازی در راستای آیندهنگری افزود: براساس این تصویر ایران آینده ظرفیت تبدیل شدن به نقطه اتصال شرق به غرب جهان، مرکز تبادلات علمی و فناوری و تأمین کننده امنیت انرژی را دارد.
عضو هیئت علمی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گفت: تصویر از آینده مجموعهای از اقدامات است که ممکن است به سرانجام برسد یا خیر اما در نهایت تصویری از آینده را در حد ممکن به جامعه ارائه میدهد. امروز آیندهنگری به صنایع مختلف رسیده و توسعه فراوانی یافته است.
نصر اصفهانی با اشاره به ساز و کار تصویر ایران آینده بیان کرد: مردمپایگی، بینالمللیسازی، پابرجایی، دانشبنیانی، بهرهوری اجتماعی و حکمرانی اجزای تصویر آینده هستند. مسئلهای که جزء ابزارهای قدرتآفرینی جامعه ایرانی خواهد بود، دانشبنیانی آن است. دانشبنیانی امروز مسئله اول جهان است که باید در این زمینه به خوبی گام برداریم.
وی تصریح کرد: یکی از مشکلات امروز ایران خامفروشی است و باید از این حوزه تغییر مسیر داده و به سمت تولیدات با ارزش افزوده حرکت کنیم لذا برای بینالمللی شدن امروز نیاز داریم که با همسایگان و دیگر کشورهای مختلف تعاملات اقتصادی و ... داشته باشیم.
نصر اصفهانی با اشاره به موضوع تابآوری اجتماعی گفت: در این راستا ایران باید در آینده از عناصر قدرت، تابآوری، عزت و امنیت برخوردار باشد تا بتواند علاوه بر حل و رفع مشکلات و معضلات مختلف در جامعه از جمله مشکلاتی که معاندان ایجاد میکنند، به سمت توسعه و پیشرفت گام بردارد.
عضو هیئت علمی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت توسعه بهرهوری اجتماعی برای دستیابی به ایرانی شاداب و پویا، تصریح کرد: حکمرانی دانشبنیان میتواند فناوریهای نرم سیاستگذاری را فعال کند. امروز نیازمند مدیریت ارتقادهنده بهرهوری در ارکان مختلف جامعه هستیم تا بتوانیم به خوبی در مسیر توسعه همهجانبه ایران اسلامی حرکت کنیم.
نصر اصفهانی با بیان اینکه امروز باید از جامعه اقتدارگرا به سمت جامعه اقتدارگریز مشارکتی حرکت کنیم، ادامه داد: رویکرد از پایین به بالای جامعه در تصویرسازی آینده بسیار مهم است که در این زمینه مشارکت مردم و مردمیسازی امور نکته بسیار کلیدی است. وظیفه حاکمیت در این مورد نیز زمینهپردازی و شکست کارها به اندازه قدرت ورود مردم است.
وی با بیان اینکه جامعه باید به یک بینش تصویری مشترک برسد، گفت: درک اجتماعی مشترک در بین مردم برای آینده ایران و توسعه غرور ملی گذشته و آرمان آینده ایران و ایجاد بینش به آینده در کلیت حاکمیت، انتظار فعال برای آینده، برندسازی ملی، ارزشیابی عملکرد و مکانیزم کنترل از الزامات راهبردی تصویرپردازی ایران آینده هستند. در چنین جامعهای که برای آینده تصویرسازی شده است، هر فردی میداند که چه نقشی برای ترسیم آینده در جامعه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه آینده در میدان خطر قرار دارد، تصریح کرد: ایران اسلامی شهدای فراوانی را تقدیم انقلاب و اسلام کرده است و دانشمندان ما نیز در بسیاری از میدانها وارد گود شده و خطر کردند. امروز آینده با انسانهایی ساخته میشود که خطشکن هستند. امروز باید با خطرپذیری وارد میدانهایی مانند هوش مصنوعی و ... شویم و راه توسعه را به خوبی طی کنیم. چشماندازپردازیها و به اشتراکگذاشتن آن نیز موضوع بسیار مهمی است که باید برای آیندهنگاری ایران اسلامی در نظر گرفته شود. امروز مدیران جامعه آیندهنگر نباشند، تصویری از آینده نیز ساخته نخواهد شد.
انتهای پیام