کد خبر: 4213979
تاریخ انتشار : ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۷
رئیس نمایشگاه کتاب امسال:

نباید ظرفیت‌های نشر یمن را نادیده بگیریم

یاسر احمدوند در نشست خبری نمایشگاه کتاب تهران در پاسخ به پرسش‌های ایکنا درباره مهمان ویژه امسال گفت:‌ نباید ظرفیت‌های نشر کشور یمن را نادیده بگیریم و انتظار داریم که حضور کشور یمن به‌ عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب تهران نیز اتفاقات مبارکی را با خود همراه داشته باشد.

نباید ظرفیت‌های نشر یمن را نادیده بگیریم

به گزارش ایکنا؛ نشست خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، یکشنبه؛ 16 اردیبهشت با حضور یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس نمایشگاه کتاب و علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب؛ قائم‌مقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب در گام سی‌وپنجم در نیم‌طبقه مصلای تهران به‌عنوان میزبان این رخداد برگزار شد.

نمایشگاه کتاب تهران؛ نقطه عطف ارتقاء سطح دانش کشور

احمدوند در آغاز سخنان خود با اشاره به آنکه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در گام سی‌وپنجم با شعار «بخوانیم و بسازیم» در شرایطی برگزار می‌شود که به بزرگترین اجتماع فرهنگی مردم ایران حول محور اندیشه، دانش، آگاهی و کتاب بدل شده اشاره کرد و گفت: پیش ‌از هر چیز باید از 70 دستگاه فرهنگی، اجتماعی، انتظامی، خدماتی و همچنین پست جمهوری اسلامی ایران و همکاران‌مان در مصلی برای برگزاری این رخداد تشکر کنیم؛ چرا که برگزاری این رخداد بدون حضور این دستگاه‌ها ممکن نبود.

وی با اشاره به آنکه برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در دو بخش مجازی و حضوری نقطه عطفی در فعالیت‌های فرهنگی و ارتقاء سطح دانش در کشور به‌شمار می‌رود خاطرنشان کرد: امروز این رویداد بعد از گذار 35 سال از برگزاری به قوامی رسیده که به بخش مهم سبد فرهنگی خانواده‌های ایرانی بدل شده‌است.

رئیس سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با تأکید بر آنکه تلاش شده تا نقاط ضعف و آسیب ادوار قبلی تا حد امکان پوشش داده شود و نقاط قوت بیش‌از پیش مورد تقویت قرار گیرد؛ به افزایش سطح زیرِ بار مصلای تهران برای میزبانی از بخش‌های نمایشگاه کتاب اشاره کرد و گفت: تمامی کمیته‌های این نمایشگاه چه در حوزه اطلاع‌رسانی و چه در ساحت آگاهی‌بخشی تلاش می‌کنند تا نمایشگاه سی‌وپنجم از 19 تا 29 اردیبهشت در بهترین شرایط ممکن برگزار شود.

تهیه نقشه جانمایی غرفه‌ها 

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به آنکه برای نخستین بار در طول ادوار برگزاری نمایشگاه کتاب نقشه غرفه‌ها از 17 اردیبهشت‌ در اختیار رسانه‌ها و عموم مردم قرار خواهد گرفت که این مسئله تاکنون سابقه نداشته خاطرنشان کرد: همچنین از امروز؛ 16 اردیبهشت تمامی ناشران می‌توانند غرفه‌های خود را تحویل بگیرند تا در حوزه آماده‌سازی و جانمایی کتاب‌های‌شان برای روز افتتاح نمایشگاه زمان مناسبی را در اختیار داشته باشد.

ویژه‌برنامه‌های غزه و دهه کرامت

احمدوند درباره ویژه‌برنامه‌های اختصاصی در نمایشگاه سی‌وپنجم کتاب تهران به‌ویژه برنامه‌هایی در راستای حمایت از مردم غزه در برابر حمله رژیم صهیونیستی در شکل اختصاص غرفه‌ای ویژه اشاره کرد و گفت: تلاش می‌کنیم در قالب کار حجمی و نمادسازی، بخشی از نمایشگاه کتاب تهران را به قدس شریف و مردم مظلوم غزه اختصاص دهیم. همچنین ویژه‌برنامه‌های خاصی با محوریت مجاهدت مردم غزه با حضور چهره‌های فرهنگی دانشگاهی و دانشجویان فلسطینی حاضر در ایران با دعوت از چهره‌های فرهنگی دیگر کشورها و همچنین ناشران بخش بین‌الملل و ناشران داخلی را برگزار خواهیم کرد.

وی بخش دیگری از ویژه‌برنامه‌های سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را مرتبط با ایام دهه کرامت دانست و افزود: ویژه‌برنامه‌های خاصی در ارتباط با حضرت امام رضا(ع) و حضرت معصومه(س) در ایام دهه کرامت تدارک دیده شده است. این برنامه‌ها در حوزه پاسداشت مقام زنان شریف و دختران بزرگوار ایرانی با محوریت کار فرهنگی در دستور کار برای ایام برگزاری این نمایشگاه برنامه‌ریزی شده است.

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برگزاری دو بخش حضوری و مجازی برای سومین سال متوالی در نمایشگاه کتاب تهران و روندی که در دولت سیزدهم بنیان گذاشته شد و ادامه پیدا کرده‌ است افزود: طی همراهی با شرکت پست جمهوری اسلامی ایران تلاش می‌کنیم تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن آثار خریداری شده توسط مخاطبان در سراسر ایران را به دست آنها برسانیم. همچنین تلاش دیگرمان بر آن است تا مخاطبان با شرایط مطلوب بتوانند هم دست به انتخاب و هم خرید آثار مد نظرشان بزنند و دراین‌میان حضور کتابفروشان در بخش مجازی نیز با رفع نواقص دوره قبلی می‌تواند بازویی دیگر در راستای ارتقای کیفی نمایشگاه بین‌المللی کتاب باشد.

حضور نمایندگان 30 رسانه خارجی و رویداد جهانی «نشر ایران»

احمدوند درباره بخش بین‌المللی این نمایشگاه به حضور 60 ناشر خارجی در گام سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اشاره کرد و افزود: 50هزار عنوان کتاب خارجی در این دوره نمایشگاه عرضه می‌شود که در قیاس با سال گذشته که 45هزار عنوان بوده رشد مطلوبی به‌شمار می‌رود. در کل حجم بار دریافتی محصولات خارجی به 70 تُن رسیده است.

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بخشی دیگر از برنامه‌های بین‌الملل نمایشگاه کتاب تهران را به برگزاری رویداد جهانی «نشر ایران» از 24 تا 28 اردیبهشت‌ در بخش بین‌الملل نمایشگاه دانست و خاطرنشان کرد: امروز بیش ازهر زمان دیگری نیازمند معرفی نشر ایران به جامعه جهانی، ناشران خارجی و بنگاه‌هایی که کار دادوستد نشر را در قامت بین‌المللی انجام می‌دهند هستیم. به همین سبب در راستای معرفی داشته‌ها، ظریفت‌ها و توانمندی‌های نشر ایران به عرصه بین‌الملل به‌ویژه کشورهای منطقه برنامه‌ریزی‌های متفاوتی برای برگزاری این رویداد مدنظر قرار گرفته است.

نمایشگاه کتاب در حال تعطیلی در دولت سیزدهم احیا شد/  حضور یمن به عنوان مهمان ویژه، تشریفاتی نیست

حضور یمن به عنوان مهمان ویژه

احمدوند در پاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا مبنی‌بر حضور مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب که ابتدا هند اعلام شد و سپس به سبب برخی از برنامه‌ریزی‌ها که بیشتر رنگ‌وبوی سیاسی داشت شاهد حضور کشور یمن به‌عنوان مهمان ویژه هستیم و اینکه آیا کشور یمن به‌عنوان یکی از کشورهایی که در خط مقدم محور مقاومت در مبارزه با رژیم صهیونیستی قرار دارد صنعت نشر فعالی دارد که در نمایشگاه امسال به‌عنوان مهمان ویژه حضور داشته باشد و آیا اصلاً نمی‌توان یک دوره نمایشگاه کتاب را بدون مهمان ویژه برگزار کرد گفت: ابتدا باید بگویم که می‌توانیم نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را بدون این مهمان ویژه برگزار کنیم؛ اما این رسم خوشایند و مطلوبی است که طی ادوار پیشین ادامه داشته و ما نیز بر این سنت استوار بودیم.

وی ادامه داد: اگر درباره تعاملات فرهنگی میان دو کشور ایران و یمن بخواهیم مداقه داشته باشیم، دامنه این ارتباطات حتی به دوران پیش‌از اسلام برمی‌گردد. با این عقبه باید گفت که مراودات فرهنگی و تعاملاتی از این دست میان دو کشور ایران و یمن سابقه‌ای دیرینه دارد. همچنین کشور یمن که سال گذشته نیز در نمایشگاه حاضر بود با دستانی پُر خود را به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران رسانده بود و به‌ همین سبب است که تأکید می‌کنم نباید ظرفیت‌های نشر کشور یمن را نادیده بگیریم و انتظار داریم که حضور کشور یمن به‌ عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب تهران نیز اتفاقات مبارکی را با خود به‌همراه داشته باشد.

احمدوند با اشاره به آنکه پیش‌از این نیز از طریق رسانه‌ها اعلام شده بود که کشور هند به‌ عنوان کشور مهمان ویژه سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حضور خواهد داشت افزود: بعد از تعدی رژیم اشغالگر قدس به کنسولگری ایران در دمشق و پاسخ تنبیهی ایران؛ وزارت امور خارجه هند حضور شهروندان این کشور در ایران و اراضی اشغالی را ممنوع اعلام کرده و با وجود فرصتی که برای برطرف ساختن این محدودیت‌ها به سفارت هند در کشور داده شد شاهد عملیاتی شدن آن نبودیم. به ‌همین سبب کشور یمن به‌ عنوان مهمان ویژه گام سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران معرفی شد.

احمدوند در ادامه پاسخ خود به پرسش خبرنگار ایکنا به پیشرو بودن نشر ایران در منطقه خاورمیانه اشاره کرد و افزود: تلاش ما بر آن است که در ساحت فعالیت‌های فرهنگی و بین‌المللی مانند نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، داشته‌ها و تجربیات ناشران کشورمان که در منطقه پیشرو و آموزنده هستند را به دیگر کشورها خاصه کشورهای منطقه انتقال دهیم. در این مسئله چه در حوزه فنی و چه در حوزه کیفی و محتوایی نباید کوچکترین تردیدی داشت که ایران در میان کشورهای پیشرو در حوزه نشر در جهان به‌ویژه در منطقه خاورمیانه به شمار می‌رود.

احمدوند در بخش دیگری از سخنان خود درباره شفافیت و بودجه در حوزه بودجه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: نمایشگاه کتاب ردیف بودجه اختصاصی ندارد و با وجود تلاش‌ها و پیشنهادهایی که به مجلس شورای اسلامی جهت اختصاص ردیف بودجه برای این رویداد فرهنگی ارائه‌ شده است تاکنون پاسخی نگرفته‌ایم. به‌ همین سبب برگزاری نمایشگاه کتاب تهران از بودجه‌های معاونت فرهنگی تأمین می‌شود.

وی ادامه داد: در دولت قبلی 70درصد از هزینه برگزاری نمایشگاه بر عهده دولت بود و 30درصد بقیه از عواید و درآمدهای نمایشگاه کتاب بود. در حالی ‌که با روی کار آمدن دولت سیزدهم شاهد معکوس شدن این روند بودیم و در حال‌ حاضر چیزی قریب به 20درصد از هزینه نمایشگاه را دولت پرداخت می‌کند و 80درصد مابقی از درآمد خود نمایشگاه تأمین می‌شود.

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به آنکه قبل‌ از روی کار آمدن دولت سیزدهم نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به‌ دلیل بار هنگفت مالی که بر عهده دولت داشت در آستانه تعطیلی بود خاطرنشان کرد: در قالب سیاست‌های دولت مردمی و انقلابی سیزدهم بار دیگر شاهد احیای فعالیت نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بودیم و امیدواریم که تا پایان عمر دولت هزینه صددرصد برگزاری نمایشگاه را توسط خود این رویداد تأمین کنیم و دیگر شاهد افزوده شدن بار مالی این رویداد بر دولت نباشیم.

نمایشگاه کتاب در حال تعطیلی در دولت سیزدهم احیا شد/  حضور یمن به عنوان مهمان ویژه، تشریفاتی نیست

نحوه اختصاص یارانه‌ها

در ادامه علی رمضانی، قائم‌مقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران امسال گفت: امسال علاوه‌ بر شبستان اصلی مصلی؛ دو سالن به ناشران دانشگاهی؛ دو سالن به ناشران کودک و نوجوان؛ یک سالن ناشران آموزشی و یک سالن به ناشران خارجی و ناشران دیجیتال اختصاص پیدا کرده‌ است. ما می‌توانیم شاهد گسترش فضای زیر بار مصلی در بخش‌های ناشران دانشگاهی، کودک و نوجوان و ناشران آموزشی باشیم. 

وی در بخش دیگری از سخنان خود به یارانه‌های اختصاص‌یافته در این دوره نمایشگاه به یارانه دانشجویان و طلاب و همچنین یارانه استادان و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها به‌ ترتیب به مبلغ 700 و 800هزار تومان که قابلیت خرید در بخش مجازی را دارند اشاره کرد و گفت: دانشجویان و طلاب، 40درصد و اعضای هیئت علمی و استادان دانشگاه، 50درصد یارانه را برای خرید کتاب‌هایشان در سقف تعیین‌شده از دولت دریافت می‌کنند و مابقی را خود پرداخت خواهند کرد.

رمضانی در برشمردن اتفاق‌های ویژه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در گام سی‌وپنجم به حضور 84 شهروندخبرنگاری که کار ثبت‌نام آنها نهایی شده‌ است اشاره کرد و افزود: بزرگداشت حکیم توس، ابوالقاسم فردوسی که در تقویم فرهنگی ایران هم‌زمان با ایام نمایشگاه بین‌المللی کتاب ثبت شد بخشی از این ویژه‌برنامه‌ها را به خود اختصاص خواهد داشت و همچنین همسو با روزهای دهه‌ کرامت نیز برنامه‌های مختص این ایام را در قالب نمایشگاه کتاب تهران به مردم ارائه خواهیم کرد.

رمضانی همچنین با اشاره به آن‌که تا این لحظه حضور 2619 ناشر برای حضور در بخش فیزیکی نمایشگاه قطعی شده است گفت: همچنین 250 ناشر دیگر نیز در حال سپری کردن مراحل اداری هستند تا به جمع عدد بالا برای حضور در بخش فیزیکی و مجازی نمایشگاه به صف ناشران حاضر در این دوره نمایشگاه کتاب تهران بپیوندند.

رمضانی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا مبنی ‌بر شیوه نظارت بر کار ناشرانی که در بخش مجازی نمایشگاه حضور دارند و با وجود تمامی تمهیدات هنوز هم شاهد نقد کردن بُن‌های خرید کتاب از یک‌سو و برچسب زدن بر کتاب‌هایی که چاپ آنها در سال‌های پیش صورت‌گرفته و قیمت کمتری دارند اما کتاب‌فروشان آن را با قیمت روز به مخاطب در بخش مجازی ارائه می‌کنند گفت: یکی از دلایلی که ما را بر آن داشت تا یارانه اختصاص یافته به شهروندان را به بخش مجازی انتقال دهیم افزایش نظارت بر حوزه مصرف یارانه‌ها تنها مبتنی بر خرید کتاب بود که در این باره توفیقات بسیار زیادی را بدست آوردیم.

وی با تأکید بر آنکه منکر تخلف نمی‌شویم تصریح کرد: اما باید این مسئله را نیز اذعان داشت که تخلفاتی که در پرسش شما مطرح بود بسیار ناچیز و انگشت‌شمارند. امیدواریم در سایه همراهی و همدلی مخاطبان و دوستداران کتاب با نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و اطلاع دادن این دست از تخلفات و نظارت‌های دستگاهی و دقیقی که از طریق فضای مجازی بر فعالیت ناشران و کتاب‌فروشان حاضر در بخش فروش مجازی نمایشگاه کتاب صورت می‌گیرد امسال شاهد وقوع این تخلفات نباشیم اما در صورت مشاهده قطعاً با متخلفان برخورد خواهد شد.

انتهای پیام
captcha