کد خبر: 4216442
تاریخ انتشار : ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۱
رئیس‌جمهور در آیین «اهدای جایزه ملی جوانی جمعیت»:

فرهیختگان گره‌های ذهنی جامعه را درباره فرزندآوری باز کنند

حجت‌الاسلام و المسلمین رئیسی با بیان اینکه تشکیل خانواده و فرزندآوری مورد تأکید دین، سیاست‌های مصوب و ابلاغی نظام و نیاز جدی کشور است، گفت: باید گره‌های ذهنی جامعه درباره تشکیل خانواده و فرزندآوری باز شود که این در گرو تبیین و اقناع از سوی فرهیختگان، رسانه‌ها و سایر چهره‌های مؤثر است. 

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی

به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی در آیین «اهدای جایزه ملی جوانی جمعیت» که صبح امروز، شنبه 29 اردیبهشت‌، در سالن اجلاس سران برگزار شد، ضمن تبریک و تهنیت ولادت حضرت امام رضا(ع) و دهه کرامت، گفت: موضوع این جلسه جمعیت، فرزندآوری و جوانی جمعیت و ایران جوان، ایران قوی، توجه به خانواده و محور بودن خانواده است. همه این مقولات، مورد تأکید دین و فرهنگ دینی ما و سیاست‌های مصوب و ابلاغی نظام و قانون و نیاز جدی کشور است.

رئیس‌جمهور افزود: توجه به این نیاز اولا برای مجریان و دست‌اندرکاران و سپس برای فرهیختگان و صاحب‌نظران برای تبیین و توجیه و اقناع افکار عمومی به این ضرورت و نقش‌آفرینی همگان، مهم است. ما نیازمند باز کردن گره‌های ذهنی هستیم. باید گره‌های ذهنی درباره تشکیل خانواده و فرزندآوری است، باز شود. بازشدن این گره‌ها در گرو تبیین و اقناع رسانه‌های مکتوب، رسانه ملی، رسانه‌های دیجیتال، انسان‌رسانه‌ها و سایر چهره‌های اثرگذار است. 

رئیسی اضافه کرد: خداوند پاسخ این سؤال را که بچه‌دار شدن و ازدواج کردن با این وضع اقتصادی چگونه ممکن است، داده است: «يُغنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضلِهِ». این پاسخ خدا است و معجزه الهی آن است که هیچ کس را ندیدیم که وضع مادی او بعد از ازدواج، از پیش از ازدواجش بدتر شده باشد. همه وضعشان پس از ازدواج ولو به صورت نسبی بهتر شده است. این نیازمند اقناع عمومی است که باید افراد دارای نفوذ کلام در این زمینه نقش‌آفرینی کنند. فرد مجرب در مسجد محل، در یک روستا و در یک منطقه می‌تواند در این زمینه نقش‌آفرین باشد. 

رئیس‌جمهور تصریح کرد: البته عالم عامل که هم می‌گوید و هم عمل می‌کند، اثرگذارتر است که در این همایش نیز از آنها یاد و تجلیل کردیم. به آن خواهر گرامی که به عنوان اولین سخنران دنبال خانه بزرگ بودند، می‌گویم خانه‌های بزرگ شمال شهر، بچه کم دارند اما بروید جنوب شهر در خانه‌های کوچک پر از بچه است. خانه بزرگ لازمه خانواده پر بچه نیست بلکه با امکان کم هم می‌توان صاحب فرزند زیاد شد. 

وی گفت: حتما زندگی و تشکیل خانواده نیازمند مسکن است، حتما بچه‌دار شدن نیازمند امکانات است و این درست است اما اینکه لازمه این کار است، نه، بلکه با روحیه قناعت می‌توان این کار را انجام داد. چنانکه اجداد ما نیز در یک خانه و یک اتاق یک زندگی می‌کردند. اکنون الگو و سبک زندگی تفاوت کرده و نیازها متفاوت شده و وسایل زندگی بیشتر شده است؛ این صحیح است اما با قناعت کردن نمی‌توان زندگی کرد؟ اکنون ماشین جزو وسایل زندگی شده است. نمی‌خواهم بگویم سبک زندگی قدیم  را دنیال کنیم اما اجمالا فرهنگ قناعت خوب است که باید مورد توجه قرار گیرد؛ «فنعمت بحدث» برای اینکه نعمت‌ها جلو چشممان بیاید. گاهی که سلامتی و امنیت دچار اختلال شود، متوجه نعمت می‌شویم لذا باید شاکر نعمت‌های پروردگار متعال باشیم. 

رئیسی بیان کرد: موضوع جمعیت هم فرهنگی است که نیازمند آموزش و باز کردن گره‌های زندگی در مدرسه و دانشگاه و رسانه‌ها است.  از طرف دیگر دولت امکانات و مشوق‌هایی که برای افرادی که می‌خواهند فرزند بیاورند و امکان مسکن و پرداخت تسهیلات را برای آنها فراهم کند و وام ازدواج را برای افراد در آستانه ازدواج مد نظر قرار دهد. 

رئیس‌جمهور اظهار کرد: اکنون قانونی تصویب شده و مشوق‌هایی در قانون نیز در نظر گرفته شده که باید اجرا کرد. همواره به مجریان گفته ام که در اجرا نگاهی به این مشوق‌ها کنید و ببینید دادن ماشین و پرداخت وام بیشتر در تسریع فرزندآوری اثرگذار است یا نه. این را به دوستان نمایندگان مجلس هم عرض کردم. نقش مجریان است که ضمن اجرای قانون رصد کنند که سهم هر کدام یک از این مشوق‌ها در افزایش جمعیت چه مقدار است. لذا ضمن اجرای قانون ببینیم کدام بخش و تشویق بیشترین سهم را دارد تا نسبت به آن بیشتر توجه کنیم و آنجا که اثرگذار نیست پیشنهاد دهیم تا در قانون اصلاح شود. 

وی افزود: اجرای این قانون قطعی است اما ضمن اینکه باید تداوم داشته باشد، می‌تواند اصلاح شود. یعنی اینکه کدام مشوق بیشترین سهم را در ازدواج و فرزندآوری داشته رصد شود. تجربه من این است که پرداخت وام ازدواج به موقع می‌تواند در تشکیل خانواده و فرزندآوری اثرگذار باشد در عین اینکه اثرگذاری سایر مشوق‌ها را نمی‌توان منکر شد.

رئیسی با تأکید بر اینکه ستاد ملی جمعیت نقش ستادی خود را برای بررسی کیفیت اجرای قانون از ناحیه دست اندرکاران برعهده دارد، گفت: این ستاد باید رصد کند که کدام دستگاه این قانون را به بهترین نحو اجرا می‌کند و کدام دستگاه به کندی این قانون را عملیاتی می‌کند. این موضوع باید رصد شود تا ببینیم در اجرای قانون در کجا هستیم و آیا توانستیم دغدغه جدی رهبر انقلاب را در این زمینه پیگیر باشیم و اگر کاستی است، این کم و کاستی کجاست؟

وی افزود: ما نمی‌توانیم پس از یکسال این موضوع را بررسی کنیم، بلکه معتقدم باید به صورت فصلی دنبال رصد این موضوع باشیم تا پس از آن بدانیم به کجا رسیدیم و چه اقدامات مثمرثمری انجام شده است. مسئله جمعیت هم برای کشور تولید قدرت می‌کند و هم در تولید ثروت مؤثر است و هم از پیری ایران اسلامی جلوگیری می‌کند. با اجرای این قانون، ایران همیشه جوان می‌ماند.
 
رئیسی اضافه کرد: جوان یعنی نیروی مبتکر، خلاق و نوآور که در تمام عرصه‌ها می‌تواند کشور را پیش ببرد. جوان یعنی نیروی دانش‌بنیان و نیروی با نشاطی که در تمام عرصه‌های اقتصاد، فرهنگ، علم و فناوری و ... می‌تواند نقش آفرین باشد.
 
رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه جمعیت مسئله فرهنگی، اقتصادی، امنیتی است، تصریح کرد: جمعیت تولید قدرت و ثروت می‌کند بنابراین این موضوع مهمی است و همه، اعم از مسئولان، فرهیختگان و مردم باید با توجه به هشدار رهبری در این زمینه کار کنند. همچنین باید اجرای این قانون را رصد کنیم تا ببینیم چه میزان به قانون و سیاست‌ها عمل می‌شود؛ حتما در بین راه نیز باید قانون را اصلاح کرد.
 
وی با بیان اینکه باید موانع ازدواج و فرزندآوری از پیش راه برداشته شود، گفت: یکی از مسائل مهم، سقط جنین است که باید جلوی آن گرفته شود، جز در مواردی که پزشک حاذق صلاح می‌داند. سقط جنین در موارد پنهانی و زیرزمینی نباید اجرا شود. آمار سقط جنین بالا و نگران‌کننده است و همه دست اندرکاران باید همت کند. همت یعنی اینکه دختران و پسران جوان را اقناع کرد و مردان و زنان بدانند این امر به لحاظ شرعی، قتل نفس است.
 
رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه سقط جنین غیر مجاز، همان آثار قتل نفس را دارد، افزود: بنابراین هم فردی که این امر را مرتکب شده و هم کسی که مباشر است، شریک هستند؛ بنابراین مسئله نخست در این زمینه، اقناع است. اقناع کار همه صاحبان بیان، سخن و قلم است . بنابراین صاحبان سخن هم باید در باره حرام شرعی بودن این امر و هم درباره آثار وضعی و اجتماعی این امر صحبت کنند.
 
رئیسی بیان کرد: مسئله دوم، اجرای قدرتمندانه قانون است. از طرفی باید اقناع داشته باشیم و از سوی دیگر هم قدرت قانونی و برخاسته از متن قانون داشته باشیم. از عزیزان در دولت و هم دستگاه قضایی می‌خواهم تا درباره سقط جنین اقدامات انجام شده را تکمیل کنند تا جریان سوداگری که فقط دنبال بدست آوردن پول، به هر قیمت و به صورت مخفی و پنهانی هستند حتما مورد پیگیرد قرار گیرند.
 
رئیس‌جمهور اظهار کرد: در این میان برخی از اوقات، پزشکی سقط جنین را تجویز می‌کند، این بحث دیگر و استثنا است اما مواردی که خلاف قانون، شرع و موازین است، باید مورد پیگیری قرار گیرد.
 
وی به اقدام وزارت بهداشت درباره زوج‌های نابارور تأکید کرد و گفت: فراگیری این مراکز در سراسر کشور و رایگان کردن آن، بسیار کار ارزشمندی است که باید ادامه پیداکند. همچنین رایگان کردن درمان کودکان زیر 7 سال و پیگیری مسئله تغذیه خانواده‌های دچار سوءتغذیه از اقدامات خوب بوده است.  
 
وی افزود: در این رابطه نسبت به ساخت خوابگاه‌های متأهلی در جهت تشویق دانشجویان به ازدواج تأکید می‌کنم؛ خیرین و دولت در این زمینه می‌توانند نقش‌ ایفا کنند.
 
رئیسی به خاطره حضور در دانشگاه فردوسی مشهد و طرح این پرسش که چرا دانشجویان جوان ازدواج نمی‌کنند، اشاره کرد و گفت: پس از آن به نام امام رضا(ع) توانستیم در زمینی از آستان قدس مجموعه 500-600 واحدی بسازیم و در این زمینه سهیم باشیم. بنابراین باید به اینکه سهم هر کدام از مشوق‌ها در فرزندآوری، ازدواج و جمعیت چه میزان است، پرداخته شود.
 
رئیسی ادامه داد: معتقدم نمونه این کار می‌تواند در سایر دانشگاه‌ها انجام شود تا زمینه تشویق جوانان و دانشجویان آماده به ازدواج فراهم شود. این امر می‌تواند به افرادی که مشکل اسکان دارند کمک بسزایی کندد.
 
رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه دشمنان به دنبال این هستند که جعیت و نهاد خانواده در کشور نداشته باشیم یا نهاد خانواده در کشور بسیار کمرنگ باشد، افزود: دشمنان در این قضیه بسیار سرمایه‌گذاری کرده‌اند تا ادراک‌ها را به آن نحوی که خود می‌خواهند، رقم بزنند. امروز مسئله تشکیل خانواده مهم است، اینکه موضوع یک محور سخن بنده در سازمان ملل و در یک نشست عمومی، مسئله خانواده بود چون این مسئله برای جامعه اسلامی و ایران عزیز ما مهم است.
 
وی ادامه داد: موانعی که وجود دارد باید از پیش پا برداشته شده و مشکلات حل شودد تا تشکیل خانواده سریع صورت گیرد و فرزندآوری راحت باشد و خانواده‌ها دغدغه اقتصادی نداشته باشند. دولت هم بسیج شده تا مشکلات نسبت به تشکیل خانواده و اسکان خانواده‌ها کاهش پیدا کند. اینکه وزات راه و شهرسازی در این مراسم مورد تشویق قرار گرفت به دلیل تلاش برای اسکان خانواده‌ها، به ویژه آنهایی بود که فرزند بیشتری دارند. باید تلاش کرد تا به مجموعه‌هایی چون بهزیستی و کمیته امداد که خانواده‌های کم‌بضاعت دارند، هم زمین و هم ساخت مسکن انجام شود و کلید خانه‌ها تحویل خانواده‌ها شود. تا امروز 100 هزار مسکن تحویل خانواده‌های کمیته امداد شده و اقدامات دولت برای رفع دغدغه‌های آنها هنوز ادامه دارد.
 
رئیسی با گلایه از عملیاتی نشدن نیاز و اقتضای کشور در سال‌های گذشته در زمینه مسکن و انباشته شدن این نیازها، گفت: آنچه انجام نشده به طور طبیعی خود را در یک جا نشان می‌دهد و ما امروز با این مسئله مواجه هستیم. دولت‌ در گذشته 240 هزار مسکن مهر را وعده داده‌ بود اما عملیاتی نشد ما نمی‌توانیم بگویم دولت ما این وعده را نداده و آن را عملیاتی نمی‌کنیم. باید این کار را انجام داد و نیاز مردم را برطرف کرد. ما با 240 هزار خانواده نیازمند مسکن در سراسر کشور مواجه هستیم. دولت هم متعهد است و با عنایت خداوند این کار را شروع کردیم و 140 هزار خانه تحویل شده و بقیه نیز تحویل می‌شود.
 
وی تأکید کرد: موارد مربوط به دولت، واقعا انجام می‌شود. آنچه در قانون آمده و انتظار مردم است با جدیت از سوی دولت دنبال می‌شود. امیدوارم با اقدامات ستاد ملی جمعیت و پیگیری مجدانه ستاد و اجرا و اقدام دستگا‌‌ه‌های مسئول در این رابطه بتوانیم در جهت رشد جمعیت و فرزندآوری و حمایت از مادران و کودکان کارهای خوب و مثمر ثمری انجام دهیم. حمایت جدی هم از این موضوع هم در برنامه دولت وجود دارد و هم مردم عزیز امروز در میدان هستند.
 
رئیس‌جمهور در بخش پایانی سخنان خود به نامگذاری شعار امسال از سوی رهبر معظم انقلاب «جهش تولید با مشارکت مردم» اشاره کرد و گفت: درباره بخش مشارکت مردم در تولید، عرض می‌کنم موفقیت ما در موضوع جمعیت نیز در گرو مشارکت مردم است، این امری دستوری نیست که بتوان با سخنرانی، بخشنامه و ابلاغ حل کرد بلکه کار را آن کرد که در عمل پای کار باشد مثل این آقای کارگر یک شرکت که دارای 12 فرزند یا طلبه دارای 14 فرزند است. کمترین درآمد در کشور برای طلاب و روحانیون است البته روحانی که در جایی مسئولیت دارد و حقوق اداری دریافت می‌کند را نمی‌‌گویم. طلاب پایین‌ترین نرخ دریافتی را در کشور دارند چون خودم طلبه هستم البته من اداری هستم.
 
وی با اشاره به سفر استانی اخیر به مازندران و اطلاع مستقیم از وضعیت کارگران، طلاب و تمامی اقشار جامعه گفت: مسئله اقتصادی، مهم است اما علت تامه نیست، حتما شرایط و وضعیت مسکن مهم است اما علت تامه نیست، باید تمام اینها باشد اما انگیزه، علم، دانش و ادراک نسبت به اقدامات دشمن هم مهم است. دشمن سال‌ها این ادراک را در بین جمعیت‌های ما ایجاد کرد که «فرزند کمتر، زندگی بهتر». در هر کوی و برزنی می‌رفتیم این شعار بود و بعد معلوم شد شعار نادرستی بود و این نگاه نادرستی بوده و رهبری نیز به موقع هشدار دادند.
 
رئیسی در پایان گفت: امیدوارم بنده به عنوان مسئول و شما عزیزان بتوانیم اقداماتی انجام دهیم تا زمینه برای مشارکت عمومی و مردمی در این امر مهم و حساس فراهم شود. مشارکت مردم، حرف اول را در جوانی جمعیت می‌زند.
انتهای پیام
captcha