کد خبر: 4226052
تاریخ انتشار : ۲۲ تير ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۶
آیات مقاومت؛ شب هفتم

وحدت و انسجام جامعه لازمه مقاومت

میدان جهاد، میدان ایمان به خداوند تبارک و تعالی است و اگر کسی در این میدان، ایمان به خداوند نداشته باشد، شکست خواهد خورد.

به گزارش ایکنا، «زندگی با آیه‌ها» نهضتی است که با همدلی، همراهی، همفکری و مشارکت همه ظرفیت‌های مردمی و حاکمیتی به د‌نبال قرآنی شدن جامعه است و می‌خواهد آیات منتخب ناظر به موضوعات کاربردی و مورد نیاز امروز نهضت اسـلامی را، برای عموم افراد جامعه، متناسب با نیاز و سلیقه ایشان به صورت گسترده و مؤثر تبیین کند.

این نهضت با هدف بلاغ مبین ۳۰ فراز زندگی‌ساز در ماه مبارک رمضان ۱۴۰۳ آغاز شد. از آنجا که نهضت زندگی با آیه‌ها در راستای تبیین معارف زندگی‌ساز قرآن کریم به دنبال بلِاغ مبین آیات قرآن است، طبیعتاً جریان‌سازی کنشگران بلاغ مبین، اعم از ائمه جماعات مساجد، مبلغان، فعالان قرآنی و ... بسیار لازم و ضروری است.

در این میان یکی از بزرگترین فرصت‌های بلاغ مبین به برکت سیدالشهداء(ع)، ماه محرم و مجالس عزاداری سید و سالار شهیدان است. بر همین اساس نهضت ملی زندگی با آیه‌ها با هدف تبیین آیات ناظر به موضوعات کاربردی و مورد نیاز امروز نهضت اسلامی در درگیری با جبهه دشمن، در ایام محرم با توجه به ظرفیت مجالس عزاداری، ۱۰ آیه با محور محتوایی «مقاومت و پیشرفت» ویژه دهه اول این ماه را انتخاب کرده است.

این آیات به عنوان یک منبع کمکی، برای برگزاری کرسی‌های تلاوت تدبری قرآن در ابتدای جلسات عزاداری ایام محرم، با خط محتوایی «مقاومت و پیشرفت»، تهیه شده است. تلاوت تدبری قرآن، تلاشی است برای زمینه‌سازی تلاوت و استماع متدبرانه قرآن کریم برای عموم مردم که برگزاری با کیفیت آنها با همت قاریان کلام الله، مبلغان، سخنرانان و مجریان جلسات دینی و قرآنی و همه اهل قرآن، میسر خواهد شد.

برهمین اساس آیات ۴۵ و ۴۶ سوره انفال‌ به عنوان آیات محوری شب هفتم محرم انتخاب شده است.

شب هفتم؛ وحدت و انسجام جامعه، لازمه مقاومت

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ‏
یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِذا لَقیتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا وَ اذْکُرُوا اللَّهَ کَثیراً لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ ۴۵ وَ أَطیعُوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ لا تَنازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَ تَذْهَبَ ریحُکُمْ وَ اصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرینَ ۴۶

مسلمانان! وقتى با گروهى از نیروهاى دشمن رودررو مى‌شوید، ثابت‌قدم باشید و خیلى خدا را یاد کنید تا پیروز شوید. در میدان جنگ، دنباله‌روِ خدا و رسولش باشید و با هم جرّوبحث نکنید که روحیه‌تان را مى‌بازید و نیرویتان تحلیل مى‌رود! به‌جاى آن، مقاومت کنید که خدا در کنار اهل صبر است.

شرح آیات ۴۵ و ۴۶ سوره انفال‌

امشب در محضر سوره مبارکه انفال هستیم. سوره‌ای که بعد از پیروزی در جنگ بدر نازل گشت. علی‌رغم این پیروزی بزرگ جبهه اسلام مسائلی همچون اختلاف در تقسیم غنائم و ... زمینه ساز پشت‌کردن به دشمن و ترک جهاد در راه خدا شده است. خداوند در آیه ۴۵ و ۴۶ این سوره، ۶ دستور به مومنین در میدان جهاد می‌دهد که اگر ما می‌خواهیم مسیر مبارزه امام حسین علیه‌السلام را ادامه دهیم باید با این آیه‌ها زندگی کنیم:

یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا

دستور اول: میدان جهاد میدان ایمان به خداوند تبارک و تعالی است و اگر کسی در میدان جهاد ایمان به خداوند نداشته باشد شکست خواهد خورد. ایمان به قدرت خدا! ایمان به نصرت خدا! و ایمان به همه این آیاتی که در این شب‌ها با هم تلاوت کردیم.

إِذا لَقیتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا

دستور دوم: ثابت قدم بودن بر اصول و نترسیدن از هزینه‌ها است. مثل ثابت قدمی‌مردم و مجاهدان فلسطینی در غزه که علی‌رغم همه سختی‌ها و هزینه‌ها، بر اصول خودشان ثابت مانده‌اند. برخلاف برخی از کشور‌های به ظاهر مسلمان که، چون از هزینه کردن در این راه هراس داشتند، ثابت قدم نماندند و برخی از واضحات قرآنی را زیر پا گذاشتند. واضحاتی مثل: «لایَتَّخِذِ المُؤمِنونَ الکافِرینَ اَولِیاءَ مِن دونِ المُؤمِنین» و «لاتَتَّخِذوا عَدُوّی وَ عَدُوَّکُم اَولِیاء» و «اَشِدّاءُ عَلَی الکُفّارِ رُحَماءُ بَینَهُم» «و اذْکُرُوا اللَّهَ کَثیراً لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُون»

دستور سوم: ذکر کثیر خدا بکنید. بدون این ذکر خدا نمی‌توان ثبات قدم ماند و در میدان جنگ ایستادگی کرد. چرا؟ چون این ذکر و یاد خدا، دل را قرص می‌کند. دل که قرص شد، دل که ثبات پیدا کرد، قدم هم ثبات پیدا می‌کند. در میدان جنگ قبل از آن که پا‌های ما، که سست‌عنصر هستیم، به طرف عقب جبهه مشغول دویدن و فرار شود، دل ما فرار کرده. این دل ماست که جسم ما را به فرار وادار می‌کند؛ و الّا اگر دل ایستاده باشد، جسم می‌ایستد؛ بنابراین فضای جبهه و جهاد باید سرشار از یاد خداوند باشد.

امروز در غزه می‌بینیم که چگونه زن و مرد و کودک و پیر در خاک و خون می‌غلطند، ولی بر لب و دل یاد خدا دارند. اگر در غزه به جای یاد خدا یاد «زن و بچه» و «خانه» و «ماشین» و «تعطیلات کجا برویم؟» و «خوش گذرانی» بود، هیچگاه نمی‌توانستند در مقابل فرعون‌های زمان بایستند و با کوچکترین اخم و تهدیدی کوتاه می‌آمدند. مثل برخی از کشور‌های عربی که به خاطر حساب‌های بانکی و دنیای کثیف خودشان، در یاری مظلوم کوتاهی می‌کنند.

وَ أَطیعُوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ

دستور چهارم: اطاعت از خدا و رسولش است، شرط پیروزی اطاعت از دستور رهبر و پیشوای الهی است.

وَ لا تَنازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَ تَذْهَبَ ریحُکُمْ

دستور مهم پنجم: با هم درگیر نشوید. نزاع و درگیری درونی، سبب پوک شدن جامعه از اقتدار و قدرت می‌شود. در قرآن کریم، آیات متعددی بر اهمیت وحدت و انسجام در فضای مقاومت و مبارزه تأکید دارند. خداوند متعال، وحدت و همدلی را ثمره و لازمه‌ی پیروزی در برابر دشمنان دین و مملکت می‌داند و تفرقه و اختلاف را مایه شکست. علّت رنج کشیدن و در موضع رنج کشیدن قرار داشتن مسلمان‌ها چیست؟ شاید مهم‌ترین یا یکی از مهم‌ترین عواملش، تفرّق مسلمین است. اشکال بزرگِ کار ما این است؛ از هم جداییم، متفرّقیم. وقتی که متفرّق هستیم، وقتی خیرخواهِ هم نیستیم، وقتی گاهی حتّی بدخواه همدیگر هستیم، خب نتیجه همین است. اینجا هم باز قرآن، صریح است. واقعاً در این مسائل زندگی بشر ما هیچ نقطه‌ی مهمی‌نداریم که قرآن در آن به صراحت حرف نزده باشد؛ اینجا هم قرآن می‌فرماید که «وَ اَطِیعُوا اللَهَ وَرَسُولَهُ وَ لَا تَنَازَعُوا فَتَفشَلُوا وَ تَذهَبَ رِیحُکُم»؛ وقتی تنازع کردید، فشل به وجود می‌آید؛ فشل یعنی سستی. «وَ تَذهَبَ رِیحُکُم» یعنی تَذهَبَ عِزّکم؛ یعنی عزّتتان از بین می‌رود. اختلاف که پیدا کردید، قهراً خاک‌نشین می‌شوید، قهراً ذلیل می‌شوید، قهراً وسیله‌ی تسلّط دیگران بر خودتان را فراهم می‌کنید.

وَ اصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرینَ ۴۶

و دستور ششم: اهل صبر و پایداری باشید که امداد‌های الهی با صابران است.

اگر ایمان داشته‌ باشیم و بایستیم و زیاد یاد خدا کنیم و مطیع خدا و رسول خدا باشیم و با هم درگیر نشویم، می‌توانیم مقاومت و صبر و ایستادگی کنیم و آن‌وقت است که پیروزی قطعی است.

انتهای پیام
captcha