
به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست معاونان وزارت امور خارجه در حاشیه برگزاری نمایشگاه «یک هزار و بیست روز تلاش جهادی؛ فرازهایی از دستاوردهای سیاست خارجی دولت سیزدهم در ۱۰۲۰ روز»، صبح امروز، یکم مرداد ماه در ساختمان شماره ۹ وزارت امور خارجه برگزار شد.
علیرضا بیگدلی، معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه در این نشست گفت: همه کارهایی که در معاونت انجام میپذیرد مرتبط با نیازهای ایرانیان خارج از کشور و یا اتباع خارجی است که بنا دارند به ایران سفر کنند. در این معاونت بخش دیپلماسی مردمی معنا پیدا میکند و به همین دلیل با نمایندگان مجلس هم ارتباط نزدیکی داریم.
وی افزود: ما ۱۴۰ نمایندگی در ۱۰۳ کشور جهان داریم یعنی در سفارتخانهها یک بخش کنسولی وجود دارد و این بخش ابعاد مختلفی دارد که شخص سفیر باید به آنها ورود پیدا کند. البته تخصصهای خاصی نیاز دارد که سفیر باید از این تخصصها استفاده کند. دولتها سعی میکنند با استفاده از توان کنسولی منافع خود را تامین کنند و این موضوع به توان سیاست خارجی ارتباط دارد.
معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه با بیان اینکه کنسولگریهای جمهوری اسلامی در حوزه اقتصادی و دیپلماسی مردمی به دنبال تعالی هستند، گفت: لغو ویزا با ۲۸ کشور یکی از اقداماتی است که این معاونت انجام داده و آثار و تبعات مثبتی به جا گذاشته است. در بخش کنسولی ما مجموعهای از وظایف و خدمات را بر عهده داریم و هر ایرانی خارج کشور که به دولت نیاز پیدا میکند به او خدمات ارائه خواهیم کرد.
بیگدلی بیان کرد: در سال ۱۴۰۲ در حوزه صدور یا تجدید صدور گذرنامه حدود ۱۲۰۰ گذرنامه در سال برای ایرانیان خارج کشور صادر شد. همچنین نمایندگیهای کنسولی ما روادید صادر میکنند و حدود یک میلیون و ۶۶۰ هزار روادید صادر کردهاند. به این موارد باید صدور بیش از ۱۳۰ هزار شناسنامه را افزود. از سوی دیگر برای ۵۰ هزار دانشجو هم خدمات مرتبط با ارزشگذاری مدرک انجام شده است و نیز ۶۲۰ هزار مورد کسب خبر هم برای خانوادههای ایرانیان خارج کشور انجام شده است.
وی با بیان اینکه درآمدهای کسب شده در ازای ارائه خدمات کنسولی به خزانه واریز میشود و بعضاً این درآمدها از بودجه وزارت خارجه هم بیشتر است، گفت: دیپلماسی دولت سیزدهم در مسیر جدیدی ریلگذاری شد و خدمات خوبی هم به خارجیهایی که به قصد زیارت وارد ایران شدند ارائه کردهایم و این خدمات به نحوی مطلوب بوده که تقدیر تولیتهای اماکن مقدسه را به همراه داشته است. همچنین لغو روادید را برای زائران داشتیم و بیمه زائران را پیادهسازی کردیم.
معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه ادامه داد: در وزارت خارجه میزی برای ارائه کمک به هنرمندان دایر کردهایم تا به هر هنرمندی که نیاز به کمک دارد خدمات ارائه دهیم. همچنین در حوزه گردشگری همکاری بسیار نزدیکی با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری داریم.
بیگدلی با بیان اینکه مناسبات با مجلس مناسبات دوطرفه است، اظهار کرد: نمایندگان مطالبات مردم مربوط به امورشان در خارج کشور را به ما انتقال میدهند و ما هم تا آنجایی که بتوانیم به این مطالبات رسیدگی میکنیم و نیز این معاونت پاسخگوی تذکرات و پرسشهای نمایندگان مجلس است. مثلاً ۷۶ بار وزیر فقید امور خارجه برای پاسخگویی به پرسش نمایندگان به مجلس رفت و دو بار نیز در صحن علنی حاضر شد. ما مجلس را خانه دوم خود در حوزه دیپلماسی میدانیم و بعد از شهادت آقای امیرعبداللهیان به جد مجلس نقش مهمی در برگزاری مراسم بزرگداشت این دیپلمات شهید داشت.
وی افزود: ما در این سه سال دو نشست با ایرانیان خارج از کشور برگزار کردیم و هدفگذاری که داشتیم مبتنی بر افزایش تعامل با ایرانیان خارج کشور بود و اهداف کلی ما حفظ هویت ایرانی و تسهیل در تردد به کشور و حمایت از آنها در کشور میزبان است.
وی درباره زندانیان موجود در عربستان گفت: ما در حال حاضر دو نفر زندانی ایرانی در عربستان داریم که یک نفر به خاظر جرائم عمومی زندانی است و نفر دوم هم آقای خزائی است که به خاطر فعالیتشان در فضای مجازی بازداشت شده و درباره آزادی هر دو اینها چندین یادداشت به وزارت خارجه عربستان ارسال کردهایم و از سفیرمان روزانه میخواهیم این مورد را پیگیری کند.
معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه با بیان اینکه حدود سه هزار ایرانی بازداشت شده در ترکیه داریم، اظهار کرد: اکثر اینها به خاطر ناآگاهی از قوانین ترکیه بازداشت و لغو روادید شدهاند.
در ادامه این نشست مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: در بخش معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه اهدافی دنبال شده که در کنار بخشهای سیاسی، امنیتی و بینالمللی حائز اهمیت است. روابط اقتصادی فضای سیاسی را آرام کرد و در این سه سالی که معاونت دیپلماسی اقتصادی تشکیل شده اهدافی مانند خلق دلار و ارز و ایجاد شغل و امنیت دنبال شدهاند و برروی آنها کار کردهایم.
وی با ییان اینکه صادرات منجر به خلق ارز میشود، افزود: در این مسیر چندجانبهگرایی در ابعاد اقتصادی دنبال شد و توسعه صادرات و تثبیت بازارها و یافتن بازارهای جدید و کلان در دستورکار قرار گرفت. از سوی دیگر این معاونت با تنوع بخشیدن به صادرات و واردات درصدد تأمین نیازهای کشور برآمدیم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با ییان اینکه در مسیر انتقال فناوری به داخل کشور و صادرات فناوری به خارج اقداماتی خوبی صورت پذیرفته است، گفت: با انجام این دو اقدام نیازهای داخلی کشور را تا حدودی تامین کردهایم و یا به بازارهای جدیدی در خارج کشور و تثبیت بازارها دست پیدا کردهایم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه یادآور شد: در حوزه صادرات محصولات دانشبنیان دستاوردهای بزرگی رقم خورده و در این مسیر تأسیس خانههای فناوری در ۳۰ کشور را اولویت قرار دادهایم. زمانی که شروع به کار کرده بودیم ۳۰۰ میلیون دلار صادرات محصولات دانشبنیان داشتیم ولی این عدد امروز به ۲ و نیم میلیارد دلار رسیده است و هدفگذاری ما برای امسال پنج میلیارد دلار است. منظور من از محصولات دانشبنیان صادرات محصولات های تک است.
صفری با اشاره به عضویت ایران در شانگهای گفت: تمام کارهای عضویت دائم ایران در شانگهای و بریکس در دولت سیزدهم شکل گرفت و ۶۰۰ سند رسمی امضا شد تا به عضویت این دو سازمان درآییم.
وی درباره روابط اقتصادی ایران و عربستان اظهار کرد: کمیسیون مشترک با عربستان به زودی تشکیل میشود و از وزیر خارجه عربستان دعوت کردیم به ایران سفر کند تا از دستاوردهای اقتصادی ما بازدید داشته باشد. عربستان مشتاق به همکاریهای اقتصادی با ایران است و ظرف سه ماه کمیسیون مشترک تشکیل میشود و تمام موارد در آن مرور خواهند شد.
در ادامه این نشست رضا نجفی، معاون حقوقی وزارت امور خارجه به تشریح دستاوردهای این معاونت در ۱۰۲۰ روز اشاره و تأکید کرد: سیاست خارجی متوازن، دیپلماسی متقابل و هوشمند در دستور کار دولت سیزدهم قرار داشت و در این راستا سندی را هم ارائه کرد. بخشی از این سند حضور فعال در سازمانهای بینالمللی بود. هرچند نسبت به سازمانهای بینالمللی نقد داریم ولی هیچگاه حضورمان را در سازمانهای بینالمللی کمرنگ نکردهایم و اجازه ندادهایم صندلی جمهوری اسلامی خالی باشد.
وی افزود: حضور فعالانه رئیس جمهور و تیم سیاست خارجی ایشان در مجمع عمومی سازمان ملل یکی از این مصادیق است به ویژه در دست گرفتن عکس شهید سلیمانی و در دست گرفتن قرآن کریم که اهمیت زیادی داشت. دولت سیزدهم تلاش بسیاری برای رساندن صدای مظلومان به گوش کشورهای دنیا و ملتهای جهان انجام داد و شهید امیرعبداللهیان در این راستا مصاحبهها و تلاشهای بسیاری کرد طوری که امروز از این شهید عزیز به عنوان وزیر خارجه مقاومت نام میبرند.
معاون حقوقی وزارت امور خارجه با بیان اینکه دولت سیزدهم از فرصت حضور در مجامع بینالمللی برای ارائه دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران نهایت استفاده را برده است، گفت: از سوی دیگر از ظرفیت سازمان همکاریهای اسلامی برای تقویت چندجانبه گرایی بهره برده است و در این راستا دفاع از منافع و امنیت ملی کشور به خوبی انجام شد.
نجفی اظهار کرد: در کنار سازمانهای بینالمللی، استفاده از ظرفیت سازمانهای منطقهای هم در دستورکار دولت سیزدهم قرار داشت که حضور وزیر خارجه شهیدمان در اجلاس سازمان سکا یکی از آنهاست.
وی با اشاره به مذاکرات هستهای گفت: برجام توانست جلوی یک بحران غیرضروری را بگیرد ولی با خروج آمریکا از برجام اجرای این توافقنامه متوقف شد اما با این وجود این مذاکرات ادامه دارد و با مواضعی که رئیس جمهور منتخب اتخاذ کرده به احتمال بسیار زیاد در آینده ادامه هم پیدا خواهد کرد ولی همه اینها به طرف مقابل بستگی دارد.
معاون حقوقی وزارت امور خارجه درباره پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی تأکید کرد: ما پیگیر این پرونده در مجامع جهانی هستیم و اقداماتی هم صورت پذیرفته و مطمئناً این تلاشها تا محاکمه عوامل اصلی ادامه خواهد یافت.
نجفی به آزادسازی اموال بلوکهشده ایران اشاره و تأکید کرد: امروز چیزی به نام اموال منجمدشده که نتوان در خارج کشور از آنها استفاده کرد وجود ندارد و بخشی از این اموال به کشورهای دیگر منتقل شدهاند و تلاشهایی که دولت سیزدهم انجام داد بخشی از این اموال مورد استفاده قرار گرفتهاند.
وی درباره دعوت مقامات خارجی به کشور برای حضور در مراسم تحلیف رئیس جمهور منتخب گفت: دعوتنامهها صادر و ارسال شدهاند و سطح مشارکت نسبت به ۱۴۰۰ که در آن سال کرونا وجود داشت بالاتر رفته است. همه کارهای مرتبط با این امور بر عهده وزارت امور خارجه است و امیدواریم مراسمی باشکوه و آبرومند و با بازخورد قوی برگزار شود.
در ادامه این نشست ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره اهمیت دیپلماسی عمومی گفت: دیپلماسی عمومی عملاً جزء مکمل سیاست خارجی است و در دولت اقدامات مهمی در این باره انجام پذیرفته است. نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج کشور مسئول هدایت دیپلماسی عمومی هم محسوب میشوند و آن را به عنوان یک امر کارکردی لحاظ میکنند و به همین منظور سالانه قبل از آغاز سال جدید دستورکار یکساله خود در حوزه دیپلماسی عمومی را تنظیم میکنند و همواره عملکرد آنها تحت پایش قرار دارد.
کنعانی درباره پیامهای تبریک به رئیسجمهور منتخب گفت: ما به تدریج شاهد دریافت پیامهای تبریک کشورهای اروپایی هستیم و احتمالاً طی روزهای آینده حجم این پیامها افزایش پیدا کند.
وی درباره حمله یمن به تلآویو اظهار کرد: جای تأسف است که رژیم صهیونیستی در سایه حمایتهای بیقید و شرط آمریکا به جنایتهای خود در غزه ادامه میدهد. این رژیم منبع اصلی ناامنی در منطقه محسوب میشود و ایجادکننده تنش و توزیع چرخه تنش در منطقه است. آرامش زمانی به منطقه بازخواهد گشت که ماشین نسلکشی رژیم صهیونسیتی متوقف شود. دولت و ملت یمن بارها حمایت کرده اقداماتش علیه رژیم صهیونسیتی در راستای حمایت از ملت مظلوم فلسطین است و اگر این رژیم جنایتهایش را متوقف کند اقدامات یمن هم متوقف خواهد شد. حمله رژیم صهیونسیتی به یمن منجر به تشدید تنش در منطقه خواهد شد و سازمانهای بینالمللی و کشورهای غربی نباید نسبت به این حملات بیتفاوت باشند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره انتخابات آمریکا و تأثیر آن بر سیاست خارجی کشورمان گفت: برای ما رفت و آمد افراد به کاخ سفید فرقی نمیکند. آنچه که برای ما مهم است تغییر بنیادین رفتار آمریکا در قبال ایران است. طرف آمریکایی باید به تعهدات خود به برجام عمل کند و مسئولانه رفتار کند.
انتهای پیام