به گزارش ایکنا، مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به عنوان رئیس دولت چهاردهم از ساعت ۱۶ امروز، سهشنبه ۹ مردادماه با حضور نمایندگان 88 کشور خارجی و ۶۰۰ خبرنگار داخلی و خارجی و پخش سرود مقدس جمهوری اسلامی ایران در مجلس شورای اسلامی آغاز شد.
در ادامه بعد از به صدا درآمدن زنگ آغاز جلسه توسط رئیس مجلس و قرائت دستور کار، آیاتی از کلامالله مجید (سوره مبارکه نحل آیات 89 تا 91) توسط حمیدرضا احمدی وفا، قاری بینالمللی کشورمان تلاوت شد.
در ادامه این مراسم محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود با عرض خیرمقدم به مهمانان داخلی و خارجی و گرامیداشت یاد و نام شهدا به ویژه شهید آیتالله رئیسی و دیگر شهدای خدمت، گفت: حادثه تلخ و ناگهانی عروج شهادتگونه رئیسجمهور فقید در چشم تحلیلگران عرصه جهانی، آزمون مجدد برای نظام مقدس جمهوری اسلامی بود که دیدیم با مدیریت هوشمندانه رهبر انقلاب بار دیگر نماد ثبات و اقتدار نظام سیاسی ایرانی شد.
وی افزود: در شرایط پرتلاطم بینالمللی و با وجود دشمنان قسمخورده داخلی و خارجی، ناظران جهانی مشاهده کردند که جمهوری اسلامی دچار تنش سیاسی و امنیتی نشد و در اداره امور کشور ذرهای اخلال ایجاد نشد. همچنین همگان دیدند که در فرصت زمانی بسیار کوتاه وفق قانون اساسی طی یک انتخابات رقابتی و جدی در سلامت و امنیت کامل، رئیسجمهور کشور انتخاب شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه انتخابات اخیر بار دیگر برای نظام جمهوری اسلامی ایران به نماد ثبات و اقتدار بینالمللی تبدیل شد، اظهار کرد: همه این واقعیتها نشاندهنده اقتدار مثالزدنی جمهوری اسلامی است که بر پایه مردمسالاری دینی بنا شده است.
قالیباف بیان کرد: امروز نمایش وحدت کلمه و صدای واحد ایرانیان برای همه دنیا روشن است که ما ایستادهایم و بر سر عهدی که با مردم و شهدای انقلاب بستهایم، خواهیم ماند و ایران را با همدلی همه ایرانیان از هر طیف و قوم و گروه و مذهب خواهیم ساخت.
وی ادامه داد: امروز روز مهم برای انقلاب اسلامی است، انقلابی که در طی پنج دهه اخیر نظم جدیدی را در جهان بنا گذاشته است. امروز را باید روز وحدت ملی دانست و مسئولان نشان میدهند که پای عهد خود ایستادهاند و ایران را با وجود همه قومیتها خواهند ساخت. همچنین امروز آقای پزشکیان در محضر خداوند برای خدمت به مردم قسم خواهند خورد و ما نیز متعهد میشویم که در راه پیشرفت و اعتلای کشور، تأمین رفاه مردم و تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی قوه مجریه را یاری کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: تأکید رئیس جمهور محترم بر اجماع داخلی و اجرای برنامه هفتم توسعه و سیاستهای کلی رهبر معظم انقلاب، بهترین مبنا برای وحدت است و به همین دلیل، مجلس و دیگر قوای کشور به مردم قول میدهند با کمک دولت، آینده درخشانی را برای ایران رقم خواهند زد و معتقدیم که با تکیه بر مردم و باور به سنتهای الهی میتوان اتفاقات و آینده خوبی را برای کشور رقم زد.
قالیباف ادامه داد: با تغییر فناوریهای جهان و تغییرات بینالمللی باید جایگاه خود را در نظم نوین جهانی پیدا کنیم. دولت جدید باید امید و نشاط را برای کشور به ارمغان آورد و به همین خاطر همه قوا باید با قوه مجریه همراه شوند. مجلس شورای اسلامی در مسیر سازماندهی، معیشت، پیشرفت و آبادانی کشور در کنار قوه مجریه خواهد بود.
وی با بیان اینکه حفظ محیط زیست، حل مشکلات اقتصادی، توسعه و پیشرفت کشور و دیگر موارد مسیرهای دشواری هستند که جز با همدلی و انسجام میسر نخواهند شد، گفت: مجلس شورای اسلامی از مسیر دیپلماسی پارلمانی به دنبال عزت کشور است و دست دولت جدید را به گرمی میفشرد.
رئیس قوه مقننه بیان کرد: در این میان توسعه روابط با کشورهایی که در سختیها همراه ما بودهاند در اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار خواهند داشت و با دیپلماسی فعال و تقویت محور مقاومت به مسیر و آرمانهای خود ادامه خواهیم داد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به شرایط غزه، گفت: امروز مسئله غزه مسئله اول جهان اسلام و کل دنیا است و همه باید در برابر جنایتهای رژیم صهیونیستی بایستند و مشخص کنند در کدام سمت تاریخ قرار گرفتهاند. جمهوری اسلامی ایران همیشه مقابل باند شرارت در منطقه خواهد ایستاد. متأسفانه رژیم صهیونیستی به جنایتهای خود ادامه میدهد و حمایتهای آمریکا و دخالتهای ناصواب آمریکا، مانع اصلی حل مسئله فلسطین است که باید مدنظر همه آزادیخواهان جهان قرار داشته باشد.
پس از آن حجتالاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه در سخنانی گفت: خدا را سپاسگزاریم در شرایطی که مردم ایران اسلامی در غم و اندوه از دست دادن رئیسجمهور محبوب خود بودند و بدخواهان و معاندین به فتنههای خود میافزودند، انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در کمال آرامش، امنیت، رقابت و سلامت برگزار شد.
حجتالاسلام محسنی اژهای تصریح کرد: مردم در ۱۵ تیرماه ۱۴۰۳ آقای دکتر مسعود پزشکیان را به عنوان رئیسجمهور برگزیدند و این انتخاب در روز یکشنبه ۷ مردادماه ۱۴۰۳ در مراسم رسمی توسط مقام معظم رهبری تنفیذ و رئیسجمهور به عنوان عالیترین مقام رسمی کشور پس از مقام رهبری مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه جز در اموری که مربوط به رهبری مستقیماً است، عهدهدار شد.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: امروز رئیسجمهور محترم طبق اصل ۱۲۱ قانون اساسی در مجلس شورای اسلامی و با حضور رئیس قوه قضائیه و اعضای محترم شورای نگهبان در پیشگاه قرآن کریم و در برابر نمایندگان ملت شریف ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکنند که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی ایران و قانون اساسی کشور باشند و همه استعداد و صلاحیتهای خود را در انجام مسئولیتهایی که برعهده گرفتهاند، به کار گیرند و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین و اخلاق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت نموده، از هر گونه خودکامگی پرهیز کند، از آزادی و حرمت اشخاص و حقوق که قانون اساسی برای ملت شناخته است، حمایت کند و درحراست از مرزها و استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور از هیچ اقدامی دریغ نورزد.
وی با تأکید بر اینکه مسئولیت خیلی سنگین است، گفت: رئیس جمهور محترم با استعانت از خداوند متعال و پیروی از پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) از قدرتی که مردم به عنوان امانتی مقدس به رئیسجمهور سپردهاند همچون امینی پارسا نگهداری کنند و به منتخب بعدی بسپارند.
حجتالاسلام محسنی اژهای ادامه داد: رئیسجمهور محترم از ایام انتخابات تا به امروز بارها و بارها تکرار کردند که به تأسی از فرمایش حضرت علی(ع) این قدرت را امانت میدانند نه طعمه و همه همّ خود را در تحقق عدالت و پیشرفت و تعالی کشور به کار خواهند برند. اینجانب ضمن تبریک مجدد به رئیسجمهور محترم آقای پزشکیان از خدای قادر متعال توفیق ایشان را در تحقق مسئولیت سنگین خواستارم.
رئیس قوه قضاییه اظهار کرد: خداوند به شما جناب دکتر پزشکیان توفیق دهد و همانگونه که رهبر فرزانه انقلاب فرمودند قوه قضائیه در هر نقطه که لازم باشد در کمک به دولت حضور فعال خواهد داشت و در مسائل اولویتدار کشور از جمله مسائل اقتصادی در کنار دولت خواهد بود.
وی در پایان ضمن تقدیر و تشکر از همه حضار و میهمانان گرانقدر و درخواست علو درجات برای همه شهدای عزیز و طول عمر با عزت و با برکت برای رهبر معظم انقلاب اسلامی، کلام خود را خاتمه داد.
سپس براساس اصل ۱۲۱ قانون اساسی رئیس جمهور با حضور در جایگاه، در حضور رئیس قوه قضائیه متن سوگندنامه را قرائت کرد و پس از امضا، آن را تحویل دبیر شورای نگهبان داد. متن سوگندنامه به شرح ذیل است:
بسمالله الرحمن الرحیم
«من به عنوان رئیس جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری و قانون اساسی کشور باشم و همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیتهایی که برعهده گرفتهام به کارگیرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین و اخلاق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سازم و از هرگونه خودکامگی بپرهیزم و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است، حمایت کنم. در حراست از مرزها و استقلال سیاسی و اقتصادی و فرهنگی کشور از هیچ اقدامی دریغ نورزم و با استعانت از خداوند و پیروی از پیامبر اسلام و ائمه اطهار علیهم السلام قدرتی را که ملت به عنوان امانتی مقدس به من سپرده است، همچون امینی پارسا و فداکار نگاهدار باشم و آن را به منتخب ملت پس از خود بسپارم.»
پس از آن، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور جدید کشورمان، در سخنانی با بیان اینکه به شرایط خطیر کشور آشنایی داریم و از دشواریهای زندگی مردم آگاه هستیم، اظهار کرد: انتخابات اخیر را باید فرصت شنیده شدن صدای آحاد ملت برای تحول و تغییر دانست تا از این طریق بتوان از تنگناها عبور کرد و از همه مهمتر اینکه نوع برخورد ناپسند قدرتمندان جهان با مردم دلاور ایران را اصلاح ساخت.
رئیسجمهور کشورمان با بیان اینکه دولت چهاردهم دولت وفاق ملی خواهد بود، گفت: فرصتی ویژه برای همکاری و همراهی ملی در درون حکومت و در جامعه پدید آمده و دولتی که با رأی اعتماد نمایندگان مجلس مسئولیت برعهده خواهد گرفت مصداق بارز دولت وفاق ملی است. این دولت موظف است حقوق شهروندان خود را تأمین کند و باید منافع ملی را بر همه امور ارجح بداند. در دولت چهاردهم ملاک التزام به قانون، سند چشمانداز توسعه و سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری است.
پزشکیان ادامه داد: مطابق سند چشمانداز؛ برخورداری ملت ایران از سلامت، رفاه، امنیت قضایی، تأمین اجتماعی، فرصتهای برابر، توزیع مناسب درآمد، نهاد مستحکم خانواده، فقرزدایی، فسادزدایی، رفع تبعیضها و بهرهمندی از محیط زیست مناسب اصولی مهم و ضروری محسوب میشوند.
وی تأکید کرد: سند چشمانداز برای ایرانی مسئولیتپذیر، ایثارگر، مؤمن، رضایتمند، برخوردار از وجدان کاری، انضباط، روحیه تعاون و سازگاری اجتماعی، متعهد به انقلاب و نظام اسلامی و شکوفایی ایران و مفتخر به ایرانیبودن، تأثیرگذار بر همگرایی اسلامی و منطقهای براساس تعالیم اسلامی و اندیشههای امام راحل، دارای تعامل سازنده و مؤثر با جهان بر اصول عزت، حکمت و مصلحت تأکید دارد.
رئیس قوه مجریه با تأکید بر اجرای فصل سوم قانون اساسی گفت: مردم ایران خواستار تحقق فصل سوم قانون اساسی و سند چشمانداز هستند و مگر تحقق عدالت، رفع تبعیض، تأمین زندگی عادلانه و شرافتمندانه و پیشرفت و صلح و آرامش، به دور از نگرانی، تحقیر و مداخلههای فراقانونی چیزی جز حق مصرح در اینهاست؟ همچنین مگر نشانه ولایتمداری و التزام عملی به قانون اساسی جز کوشش مشترک برای احترام به این خواستههای ملت است؟ وفاق ملی یعنی دست برداشتن از اختلافاتی که جز بر پایه نفسانیت شکل نگرفته و دست در دست هم نهادن برای دستیابی به این چشمانداز. مگر مردم ما در این انتخابات چیزی جز این خواستند؟
پزشکیان ادامه داد: مردم ایران خواستار غلبه بر شرایط پیچیده و مخاطرات پیش رو هستند و میخواهند به راههای توسعه پایدار دست یابند. به باور من فرصتی کمنظیر برای حل و فصل مشکلات منطقهای و جهانی به وجود آمده و لذا کشورهای دیگر باید با مشارکت ایران قدرتمند و صلحطلب برای حل این مشکلات تلاش کنند.
وی با بیان اینکه زنان، جوانان و قومیتها را باید فرصتهای بینظیر ملی بدانیم، اظهار کرد: اگر این فرصتها را بالنده کنیم قطعاً میتوان مسیرهای جدید برای حل مشکلات کشور یافت و همچنین ضرورت دارد فرصت حضور و مشارکت کسانی که در حاشیه هستند را فراهم آوریم.
رئیس جمهور کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در دولت چهاردهم توسعه عادلانه و پیشرفت پایدار دنبال خواهد شد و بهبود زندگی مردم اولویت این دولت است. در این دولت عدالت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و جنسیتی و نیز بین نسلی مدنظر قرار دارد و فارغ از هرگونه سلایق سیاسی و قومی و مذهبی و جنسی فرصت حضور برای همه فراهم است چون از این طریق کشور توسعه پیدا میکند. از سوی دیگر نمیتوان از خردمندی و دوراندیشی در حکمرانی غفلت کرد.
پزشکیان تأکید کرد: باید به عزت و کرامت و حرمت انسان به ویژه نسل جوان، زنان و دخترانی که نادیده گرفته شدهاند و از این قضیه آزرده هستند بازگردیم و در این مسیر باید ارکانهای حکومت به ویژه قوا حمایت و پشتیبانی کنند. در این مسیر هیچکس بازنده نخواهد بود بلکه همه برندهاند. من به عنوان رئیسجمهور به آینده امیدوارم البته هرچند گزارشهای کارشناسی وضعیت امروز کشور را پیچیده نشان میدهند ولی با توکل به خدا و توانمندیهای ایران و ظرفیت نیروی انسانی این مرز و بوم میتوان از هر چالشی عبور کرد.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران کشوری امن، باثبات و منسجم است، گفت: ملت ایران در اوج طوفانها و در پی حادثه هولناک که منجر به شهادت رئیسجمهور شد، انتخابات کاملاً رقابتی، سالم و امیدبخش را برگزار کرد و همچنین من به پشتوانه این ملت و با حمایت مقام معظم رهبری و از طریق اجماع با ارکان نظام و جناحهای سیاسی به طور قاطعانه از عزت و منافع ملت ایران دفاع خواهم کرد و از این منافع در صحنه بینالمللی پاسداری خواهم کرد.
رئیس جمهور کشورمان در ادامه سخنان خود به اولویتهای سیاست خارجی دولتش اشاره و تأکید کرد: در دولت چهاردهم بهبود و تحکیم روابط با کشورهای همسایه اولویت اصلی در سیاست خارجی است و معتقدم کشورهای همسایه نباید منابع ارزشمند خود را صرف تنشها و رقابتهای فرسایشی کنند. دولت من، خواستار منطقهای است که قوی و امن باشد؛ منطقهای که در آن همه کشورهای همسایه به توسعه اقتصادی و همافزا دست یابند و برای آیندهای بهتر قدم بردارند. امنیت این منطقه به دست کشورهای منطقه تأمین خواهد شد نه توسط کشورهای فرامنطقه و لذا نباید قدرتهای خارجی در این منطقه حضور داشته باشند.
پزشکیان ادامه داد: نباید اجازه داد عدهای افراطی و حرکات آنها، دو میلیارد مسلمان صلحطلب و انساندوست را گرفتار روایتهای دروغین اسلامهراسانه کنند. اسلام دین صلح و دوستی و دین سلام است.
وی با اشاره به جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه گفت: آنهایی که به کودککشان و جنایتکاران در غزه سلاح میدهند نمیتوانند درس انسانیت بدهند. کسی نمیپذیرد رئیس رژیم صهیونیستی که با زنان و کودکان و غیرنظامیان میجنگد و بمب بر سر آنها میریزد، در کنگره آمریکا تشویق شود. گویا برای برخی مدعیان حقوق بشر و تمدن، حقوق اساسی انسانها براساس رنگ پوست، زبان و دینشان است. نمیتوان نام خود را انسان گذاشت ولی در برابر این همه جنایت سکوت کرد. ما خواهان جهانی هستیم که در آن مردم سرافراز فلسطینی چنگ اشغال، ظلم و اسارت و نسلکشی رها شوند و رویاهای هیچ کودک فلسطینی زیر آوارهای خانه پدری مدفون نماند.
رئیس جمهور در بخش دیگر از سخنان خود تأکید کرد: ما قدر دوستانی که در روزهای سخت کنارمان بودند را خواهیم دانست، همچنین با بازیگران نوظهور در جنوب جهان، روابطمان را تحکیم خواهیم کرد و نیز برای دوستی و مودت با همسایگان شرقی و حوزه فرهنگی فارسیزبان ارزش و اهتمام قائل هستیم. اما در مقابل کشورهای غربی را به درک واقعیتها و ایجاد روابط مبتنی بر احترام متقابل و جایگاه برابر فرا میخوانیم.
پزشکیان با بیان اینکه جهان باید با مردم ایران با زبان احترام و تکریم صحبت کند، گفت: ایران همواره در سمت درست تاریخ و انسانیت ایستاده و به همین راه که مبتنی بر عقاید و باورهای دینی و فرهنگی و تمدن ایرانی است، پایبند است. همچنین ما بهدنبال آرامش ثبات در منطقه و جهان هستیم و پیشرفت و رفاه را برای مردم ایران و منطقه خواستاریم.
مراسم تحلیف با جمعبندی رئیس مجلس از مطالب مطرح شده به پایان رسید.
در مراسم تحلیف نمایندگان 88 کشور و 10 سازمان بینالمللی و در مجموع 110 هیئت خارجی در سطح رئیسجمهور، نخستوزیر، رئیس مجلس، معاون رئیس جمهور، معاون نخست وزیر، وزیرخارجه و سفرا و ۶۰۰ خبرنگار داخلی و خارجی و دبیران کل سازمانهای بینالمللی شامل OIC، APA، ECO، D۸، PUIC، IORA، شانگهای و... حضور داشتند.
همچنین علاوه بر میهمانان خارجی، میهمانان داخلی چون رئیس دفتر مقام معظم رهبری، رئیس قوه قضائیه، رئیس مجلس خبرگان رهبری، دبیر شورای نگهبان قانون اساسی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، جمعی از وزرا و مسئولان دولت سیزدهم و مقامات بلندپایه کشوری و لشکری در این مراسم حضور پیدا کردند.
یادآور میشود، رئیسجمهور بعد از مراسم تحلیف، طبق آییننامه حداکثر دو هفته زمان دارد تا نسبت به معرفی کابینه و برنامه وزرا به مجلس شورای اسلامی اقدام کند که پس از اعلام وصول در مجلس، به مدت یک هفته وزرا و برنامههایشان در دست ارزیابی قرار خواهند گرفت.
انتهای پیام